середу, 12 квітня 2023 р.

Манять нові планети , зірки і галактики.


До Всесвітнього дня авіації та космонавтики в нашій бібліотеці проводяться заходи  інформування читачів про космос, нашу Галактику, зірки та сузір'я .Бібліотекарі підготували виставку книг, підготували та провели вікторину з постійними читачами нашої бібліотеки.


Наша Галактика (пишеться з великої літери, щоб уникнути плутанини з іншими) - зоряна система, в яку занурена Сонячна система, називається Молочний Шлях. В Україні її ще називали Чумацький Шлях, Стан, Божа Дорога . Назву Молочний Шлях використовують і як власну назву нашої Галактики.
  Чумацький Шлях - грандіозне скупчення зірок, видиме на небі як світла туманна смуга. Давньогрецькою мовою слово "глактікос" означає "молочний", "чумацький", тому Чумацький Шлях і схожі на нього зоряні системи називають галактиками.
Наша Сонячна Система розташована на периферії Галактики Чумацький Шлях (MilkyWay). Спіральні галактики типу Чумацького шляху, мають плоский галактика-диск, занурений в більш розріджену зоряну хмару сферичної форми - гало, схожу на сочевичне зерно, у центрі старі зірки, оточені молодими зірками, зібраними в "рукави” – спіралі. Руки спіральних галактик містять газ і пил, з яких формуються нові зірки. Більшість галактик зібрана в кластери, які містять від кількох до тисяч галактик.  Наша Сонячна Система розташована в спіралі Оріона. Відстань від Сонячної системи до ядра (центру) Галактики близько 26 тисяч світлових років або 8 тисяч парсеків.
 Багато деталей будови Чумацького Шляху приховані від погляду земного спостерігача. Проте їх вивчають на прикладі інших галактик, схожих з нашою, наприклад, найближчої до нас туманності Андромеди .
     Однією з найцікавіших областей Галактики вважається її центр, або ядро, розташоване в напрямку сузір'я Стрільця. Видиме випромінювання центральних областей Галактики повністю приховано від нас могутніми шарами поглинаючої матерії. У самому центрі Галактики передбачається існування масивного компактного об'єкта - Стрілець А* — надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики, масою близько мільйона мас Сонця.
  Одним з найбільш помітних утворень в дисках галактик, подібних нашій, є спіральні гілки (або рукави). Вважається, що у нашій галактиці існують чотири основні спіральні рукави, котрі беруть свій початок у галактичному центрі. Ці рукави мають такі назви: Трьохкілопарсековий Рукав та Рукав Персея; Рукав Норми та Рукав Лебедя (разом із нещодавно відкритим відгалуженням ; Рукав Південного Хреста та Щита; Рукав Каріни та Стрільця. Окрім перелічених вище, існують також менші рукави або відгалуження, включаючи: Рукав Оріона, у якому міститься наше Сонце та Сонячна система.
  У нашій Галактиці - Чумацькому Шляху - понад 200 млрд. зірок самої різної світності і кольору.
  Околиці Сонця - це обсяг Галактики, в якому доступними сучасної астрономії засобами можна спостерігати і вивчати зірки різних типів. Як показує практика, це "куля", яка містить близько 1,5 тисяч зірок. Радіус цієї кулі - 20 парсек. В даний час в околицях Сонця досліджені всі або майже всі зірки за винятком зовсім карликових, випромінюючих дуже мало світла.Сьогодні у всьому світі використовується гарвардська спектральна класифікація зір. Вона є температурною . Кожному класу відповідають зірки певного кольору. 
Основних спектральних класів сім: O—B—A—F—G—K—M. Ця послідовність відображає поступове зниження температури (від О до М). Для її запам'ятовування існують спеціальні мнемонічні формули. Одна з них звучить так: "Один Бритий Англієць Фініки Жував Як Моркву".  
   У безпосередніх околицях Сонця - кулі радіусом близько 5 парсек - досліджені абсолютно всі зірки - їх близько 100. 
Слабкий червоний карлик Проксима (від лат. "Найближча") - компонент потрійної системи alpha-Центавра - зараз вважається найближчою до Сонця зіркою. Відстань до Проксими - 1,31 пк, світло від неї до нас іде 4,2 роки.
   Одна з найбільших та найяскравіших зірок нашої Галактики розміщена в сузір'ї Великого Пса. VY Великого Пса — це червоний гіпергігант, на відстані 3900 світлових років від нас. Ця зірка знаходиться під пильною увагою вчених, оскільки цей червоний гіпергігант повільно вмирає. Найімовірніше, ця зірка перетвориться на чорну діру наприкінці свого еволюційного шляху.

   Наші пращури об'єднали всі зірки у групи - сузір'я, для того, щоб було легше орієнтуватися в зоряному небі, тобто на підставі випадкового збігу їх положень на небі. Все небо розділене на 88 сузір'їв, які носять імена міфічних героїв (наприклад, Геркулес, Персей), тварин (наприклад, Лев, Жираф), предметів (наприклад, Ваги, Ліра) і ін
  Скупчення зірок - це їх групи із загальними фізичними властивостями. Цим скупчення відрізняються від сузір'їв, які є результатом випадкового збігу положень зірок на небі.
  У другій половині XX століття до цих класів зіркових угруповань додався ще один - асоціації зірок. Асоціація - це угруповання молодих зірок, об'єднаних загальною освітою. Вони більш розріджені, ніж скупчення.  
   Інколи, якщо глянути в безхмарне нічне небо, то здається, що зірки мерехтять.Насправді,до того мерехтіння, яке ми бачимо у нічному небі у безхмарну погоду, зірки не мають жодного стосунку. Це мерехтіння є результатом того, як ми бачимо зірки із Землі. Перед тим, як світло від зірок досягне наших очей, воно має пройти крізь земну атмосферу. У ній світло стикається з різними шарами повітря, що коливається. Саме ці коливання і змушують світло мерехтіти. Тобто нам здається, що мерехтять самі зірки.

Якщо дивитись на зірки з космосу, то вони не мерехтітимуть, у світла немає жодних атмосферних перешкод.

  Про супутники, планети, метеори та астероїди в нашій вікторині: 

Всесвіт зберігає безліч таємниць, але людина крок за кроком розкриває його секрети. Скільки незвіданого, незбагненного, непізнаного таїть в собі Космос! 

Космос не має меж, як не мають кінця простір і час, не має кінця світ, у якому ми живемо.






Немає коментарів:

Дописати коментар

“Квітоньки на писанці зірчасті”

Перед Великоднем у нашій бібліотеці відбулася творча майстерня, де бібліотекарі розповіли про традиції та символи розпису писанок. Пояснили,...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)