понеділок, 27 березня 2023 р.

«Чарівний світ сцени»


   З 1961 року 27 березня рішенням IX Віденського конгресу Міжнародного інституту театру при
ЮНЕСКО був встановлений Міжнародний день театру.  
   З нагоди Міжнародного дня театру проводяться театральні фестивалі, артисти отримують привітання та нагороди, а глядачі йдуть на прем’єри вистав. 
А для наших відвідувачів ми  підготували цікаву книжкову виставку про український театр, адже мистецьке середовище не стояло на місці: з'являлися нові імена, які просували культуру на кілька кроків уперед; відкривалися нові українські театри, зі своїми методологічними школами та талановитими акторськими групами.
Тож чи слухаємо ми оперу, чи насолоджуємося майстерністю і грацією артистів балету або з душевним трепетом стежимо за грою драматичних акторів, – ми завжди відчуваємо особливу атмосферу свята. 


    Витоки сучасного театру як мистецтва можна знайти ще в давніх народних забавах.
Ото ж, невеличкий екскурс в історію виникнення та розвитку театру й театрального мистецтва:
  • Театр є одним з найстаріших видів мистецтв. Театр Античної Греції виник з обрядових культів богів, зокрема Діоніса. Вперше про нього згадується в джерелах, що датовані 497 роком до н.е. В них говориться про проведення свята, присвяченого богу Діонісу. Оскільки тотемом Діоніса був козел, то його шанувальники співали пісню на честь бога, вдягнувши козлячі шкури, підв'язавши роги і копита; людина немовби виходила зі своєї оболонки і в екстазі була здатна до перевтілення. 
  • Вистави в античному театрі тривали три дні; глядачі на лави клали подушки, адже висиджували по 3-4 вистави підряд. 
  • Античний театр був величезний за розміром (наприклад, театр Діоніса вміщував 14-17 тисяч глядачів), тому актори одягали довге вбрання, взуття на дуже високих підборах і маски, які визначали психічний стан персонажа - гнів, горе тощо.
  •  Перша будівля театру з’явилась у Римі в 55 році до н.е., там виконували вірші та невеликі п’єси, переспіви легенд та міфів.
  • Славнозвісний вираз « finita la commedia» виник ще у часи давнього Риму. Цією фразою актори завершували усі спектаклі.
  • В епоху Середньовіччя основною формою театрального мистецтва був церковний театр. Під час вистав на біблійні сюжети з'явились імпровізації на теми повсякденного життя, які називалися фарсом. 
  • В класичному японському театрі кабукі чоловіки виконують і жіночі ролі.
  • Вітчизняне театральне мистецтво виникло на основі стародавньої драматичної поезії, діалогів, хорових пісень, веснянок, купальських та весільних обрядів. На цих святах виступали скоморохи, акробати, музиканти, лялькарі.
  • Однією з ранніх форм українського музичного театру був народний ляльковий театр-вертеп.
  • Першою відомою українською виставою вважається театральне дійство 19 серпня 1619 року на ярмаркові в Кам'янці Струмиловій (поблизу Львова), коли диякон Яків Гаватович поставив зі своїми учнями дві українські інтермедії.
  • Перша будівля театру з’явилась у Римі в 55 році до н.е., там виконували вірші та невеликі п’єси, переспіви легенд та міфів.
  • Перший український стаціонарний театр був відкритий у Львові в 1795 році, а через 24 роки з’явилася перша українська п’єса «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського.
"Театр починається із вішалки." Це знаменитий вислів Станіславського  має на увазі наступне: в театральному цеху немає другорядних ролей і професій та якою важливою у театрі є кожна деталь. 

   "На сцені усі є рівними, адже тут важливий тільки твій духовний світ. Тут усі можуть показати себе як повноцінну особистість, продемонструвати, що життя прекрасне, якщо не опускати руки та не втрачати оптимізму"
Здійсніть захоплюючу віртуальну подорож і згадайте відомі вистави та опери України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)