вівторок, 7 березня 2023 р.

Дивовижний світ дикої природи

 
Численні дикі тварини населяють ліси і степи, болота і пустелі. На нашій планеті існує приблизно в 100 разів менше тварин, ніж існувало раніше, за всю відому нам історію. 
Чим більше дізнаєшся про різноманітність фауни в різних куточках нашої планети, тим більше дивуєшся мудрості природи, яка створила всіх цих істот і пристосувала їх до різних умов проживання.
  
Про найспритніших, найшвидших, найсильніших, унікальних тварин та про роль, яку відіграють в навколишньому світі кожна тварина, кожна рослина розповіли учням 2 класів. Рослини, тварини, земля — все це навколишній світ природи. І людина від неї невід’ємна. Рослини виконують роль легенів, тобто допомагають планеті дихати. Тварини ніколи без потреби не з’їдять травичку, гілочки, інших тварин, тобто не будуть робити шкоду природі.

В Україні налічується понад 40 000 видів тваринного світу, серед них є і маловідомі. Багато представників фауни занесені до Червоної книги і охороняються у національних заповідниках.  Пропонуємо відправитися у подорож по Україні, щоб своїми очима побачити найцікавіших тварин, овіяних легендами, вельми незвичайних і досить рідкісних не тільки для України, але і для усього світу.
Що таке Червона книга, навіщо вона потрібна та коли з'явилася? 
Червона книга — це затверджений на державному рівні перелік видів флори і фауни та закон, що визначає порядок їхньої охорони. Сама ж книга — лише друковане видання, оновлена версія якої видається один раз на 10 років. Робота над Червоною книгою України почалася в 1975 році.


Більш детальніше розглянули один із видів рисі, яку у 1994 році внесли до Червоної книги України зі статусом “рідкісний вид”. В Україні налічують близько 350–400 особин. Живуть вони на території Карпат і Полісся. Побачити рись у природі складно, оскільки вона дуже потайлива і обережна, на полювання виходить у темний час доби.


Цікаві факти:
  • Кішки нявкають, тільки коли спілкуються з людьми.
  • Дорослий слон за добу може випити майже сотню літрів води.
  • Для виробництва 1 грама меду середньостатистичної бджолі доводиться відвідати близько 2 тисяч квіток.
  • У дельфінів одне око під час сну завжди відкрите.
  • Рекордсменом за кількістю зубів є звичайний равлик. У нього їх близько 25 тисяч.
  • На нашій планеті існує приблизно в 100 разів менше тварин, ніж існувало раніше, за всю відому нам історію.
  • Крокодили є одними з найдавніших диких тварин. Їхні предки були сусідами на Землі ще з динозаврами. 
  • Жирафи є єдиним ссавцем, у якого язик синій, а не червоний.
  • Одна з найбільш красивих диких тварин України — рись.
  • Величезний і грізний бурий ведмідь сьогодні також під загрозою зникнення. Не зважаючи на великі розміри ведмідь може розвивати швидкість до 40 миль/год., що практично в тричі швидше середньо статистичної людини. 
  • Мільйони дерев випадково посаджені білками, вони закопують горіхи, а потім забувають, де вони сховали їх.
  • Найшвидшим у світі диким звіром є гепард, здатний бігати зі швидкістю до 113 км/год. А найшвидша птах – страус, який може розігнатися до 70 км/год.
  • Всі тварини які нас оточують унікальні та неповторні. 

Багато з них сьогодні такі малочисельні, що потребують охорони оскільки знаходяться на порозі повного зникнення. 
З дітьми намалювали ссавця, у якого язик синій, а не червоний.


Ми – господарі нашої планети, а вона для нас – наше життя.
Будьте свідомими щодо гармонічного існування людини з природою!

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Жовті пелюстки дива!" - майстер клас.

Майстер клас "Жовті пелюстки дива!" - виготовлення картини з вовни.  Сьогодні в теплій, затишній, спокійній атмосфері, в нашій біб...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (105) Чорнобиль (2)