четвер, 23 березня 2023 р.

“Книга кличе до пригод”

  Якщо Ти любиш мандри і пригоди, технічні винаходи й географічні цікавинки, то просто не зможеш відірватися від книг Жуля Верна – чудового французького письменника, одного з засновників жанру наукової фантастики.


 Хіба у дев'ятнадцятому столітті хтось міг подумати, що телебачення, літак чи підводний човен стануть реальністю? Ці винаходи жили на сторінках романів Жуля Верна і здавалися тільки плодом уяви письменника, проте автор не сумнівався: "Що б я не вигадав, усе це буде поступатися істині, бо настане час, коли досягнення науки перевершать силу вигадки". Жуль Верн описав чи не всю земну кулю – природу різноманітних її куточків, тваринний і рослинний світ, традиції та звичаї багатьох народів, які населяють планету. Безлюдні острови, екзотичні країни, кругосвітні й навіть міжпланетні подорожі, морські хвилі та космічний пил – це все можна знайти у романах письменника, над якими він працював понад сорок років. 

  Жуль Верн невтомно писав про подорожі. Але в 11 років він пообіцяв своїм батькам ніколи не подорожувати? Це сталося після того, як одного літнього ранку 1839 року хлопець потайки пішов з дому і найнявся юнгою на шхуну, яка вирушила до Індії. Батьки наздогнали його і повернули додому, та після того Жуль ще довго міг мандрувати тільки у мріях і разом з персонажами власних творів. Щоправда, подорослішавши, Жуль Верн зміг переступити через свою дитячу обіцянку. Звичайно, він продовжував подорожувати подумки, сидячи в кріслі робочого кабінету. Проте, коли фінансове становище більш-менш стабілізувалося, кабінетний затворник таки купив яхту "Сен Мішель" і дозволив собі кілька реальних подорожей. 


Ясна річ, їх було недостатньо для того, щоб надати пригодницьким творам правдоподібності.  Тому, письменник дізнавався всі деталі, так докладно описані у кожному романі, у першу чергу для себе – щоб задовольнити спрагу знань. Для написання "Таємничого острова" він не полінувався активно вивчити технологію виробництва різноманітних хімікатів. При написанні "Чорної Африки" їздив на північ Франції, де спускався до вугільних шахт і вивчав особливості шахтарської праці. А коли власним досвідом пізнати істину не вдавалося, влаштовував цілі конференції з ученими. І потім цих вчених виводив в образах героїв своїх романів.

Цікавинка

   Точка Немо: що це таке і де вона знаходиться на карті?
Капітан Немо - до сих пір один з найпопулярніших героїв Жюля Верна. З книги "20 тисяч льє під водою" читач дізнається, що капітан, виявляється, був індійським принцом Даккаром, людиною по-європейські освіченою і дуже багатою. Після розгрому повстання яке очолив принц Даккар, він відмовився від свого імені і втік на віддалений острів у Тихому океані.Тут Даккар став капітаном Немо і побудував дивовижний підводний корабель «Наутілус». У романі «Таємничий острів» герой знову повертається. Він незримо, але вельми відчутно допомагає вижити чотирьом американцям, що стали бранцями невеликого острова в Тихому океані. На цьому ж острові всемогутній Жюль Верн і упокоїв свого героя і його «Наутілус» в підводній печері. А вулкан, який незабаром вибухнув, остаточно приховав від світу той чудовий корабель, і його капітана.

Від острова залишилася тільки скеля посеред океану в точці з координатами 34°57° пд. ш. 150°30° зх. д.

Жюль Верн недарма помістив придуманий ним острів в це місце. Досить кинути погляд на карту, щоб переконатися: це абсолютна водяна пустеля. До будь-якої найближчої суші - дві тисячі кілометрів, майже тиждень, а то і два, шляху.

А в 1992 році відносно недалеко від цього місця (за масштабами тихоокеанських водних просторів, звичайно) на карті з'явилася ще одна точка, пов'язана з іменем легендарного капітана Немо. хорватський інженер-картограф Хрвойє Лукатела, обчислив за допомогою геокартографічних програм розташування Океанського полюса недоступності. Це точка в океані, яка максимально віддалена від суші, населена або безлюдна. Полюс Океанської недоступності знаходиться в південній частині Тихого океану і його координати - 48°52° пд. ш. 123°23° зх. д.

Лукатела по праву першовідкривача назвав цю точку -  точкою Немо. Як визначили океанологи, місце це зовсім не райське. Середня температура води в точці Немо 7 градусів Цельсія. Море тут завжди хвилюється, але і під водою неспокійно. Потужні підводні течії несуть тонни води з місць більш теплих до берегів Антарктиди. Тому підводна фауна і флора тут небагата і представлена в основному губками і бактеріями.

Порожність регіону та відсутність в глибині цінних або унікальних живих організмів привели вчених до вирішення влаштувати в точці Немо «кладовище космічних кораблів». Після того, як закінчується термін роботи космічних апаратів, їх спускають з орбіти таким чином, щоб вони приводнились і пішли на дно в цьому районі.

Жуль Верн був особисто знайомий з українською письменницею – Марко Вовчок (справжнє ім'я – Марія Олександрівна Вілінська), яку вважав бездоганним знавцем французької. Саме вона першою познайомила українського читача з цим дивовижним автором, переклавши на українську мову багато пригодницьких та науково-фантастичних романів Жуля Верна.


Пропонуємо вашій увазі вікторину по творах знаменитого письменника - мандрівника


Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)