четвер, 2 березня 2023 р.

“Краса природи — справжнє диво.”

        3 березня Всесвітній день дикої природи.

   Коли природа працює належним чином, вона забезпечує нам достатньо чистого повітря та прісної води, зберігає вуглець та запобігає повеням. Вона надає нам все, від палива та продуктів харчування до ліків та будівельних матеріалів.
   Працювати належним чином означає, що природа вільна діяти безперешкодно у всій своїй захоплюючій і прекрасній складності. У такому середовищі природні процеси направляються системами Землі та видами, які роблять те, що вони відпрацьовували протягом тисячоліть. Наприклад, діяльність вовка допомагає повернути дерева, дерева підтримують здоров’я річок, а природний випас допомагає тисячам видів процвітати на наших луках.
    Але, є процеси які невідворотньо відбуваються через діяльність або недбалість людини. Поява близько 2500 нових видів комах, птахів, тварин, рослин очікується в Європі до 2050 року. 
  Деякі з них можуть бути небезпечними. Яким чином? І в чому причина міграції? 
   Мешканці багатьох міст Європи вже давно не дивуються тому, що поруч зі зграями сорок та голубів тут повітря розтинають гомінкі папуги.

Точної інформації про те, як саме вони потрапили на європейський континент, немає. Дехто каже, що початок формуванню в Європі колонії пернатих, чиєю батьківщиною вважаються Південна Америка та Африка, поклали птахи, котрим якимось чином вдалося вилетіти з вольєрів одного зі звіринців. Як стверджують інші, папуг випадково завезли сюди в контейнерах, що використовуються для транспортування вантажів. В умовах глобалізації та розвитку системи міжнародної торгівлі збільшується обсяг транспортних послуг. А до вантажних контейнерів, котрі використовуються при транспортуванні як морським, так і повітряним шляхом, часто потрапляє і насіння рослин, і малі організми на кшталт мурах, павуків, тарганів, черв'яків, молюсків, а інколи навіть птахи та інші тварини, котрі, опинившись на місці призначення товарів, що експортуються, починають там швидко поширюватися.       
  Більшість "прибульців" не є особливо небезпечними для
людини, що не можна сказати, наприклад, про так званих тигрових комарів. Таку назву вони дістали завдяки своєму смугастому забарвленню. Ці комарі здатні поширювати віруси, що провокують такі хвороби, як гарячка Денге.

Батьківщиною цих паразитів є Азія, але завдяки розвитку транспорту вони вже дістались і Європи.
   Удару по здоров'ю можуть завдати й заносні види рослин, як, наприклад, бур'ян під назвою "амброзія полинолиста", пилок котрої викликає потужні алергічні реакції. Цю невибагливу рослину, що має колосальний компенсаторний потенціал, занесли в Європу з Північної Америки.

Тепер "амброзію полинолисту" можна зустріти де завгодно - і на узбіччі дороги, і в полі, і на городній грядці.       Поява заносних видів у тому середовищі, де їх бути не повинно, без наслідків для екології не мине. Так, інвазійні тварини й птахи часто витісняють аборигенні види. Наприклад, папуги, що поширилися в Європі, витісняють місцеві популяції кажанів, горобців, дроздів, захоплюють гнізда білок.
  Чужорідні види тварин можуть стати розносниками вірусів та хвороб. Варто згадати хоча б про таке мікозне захворювання, як чума раків, що спричиняє масову загибель річних раків. Цю хворобу завезли в Європу ще в ХІХ столітті - як припускають, разом з північноамериканськими раками, котрі є стійкими до цієї грибкової інфекції і її переносниками. Чума раків стала причиною зникнення багатьох видів європейських раків. Епідемії цієї хвороби час від часу спалахують у Європі й донині.

   Науковці та екологи звертають увагу й на проблему, пов'язану з триманням екзотичних тварин в домашніх умовах. Будь-яка домашня тварина може нести загрозу для людини, але якщо йдеться про отруйних змій чи диких котів, то ризик є особливо великим. А є й випадки, коли господарі, котрим стає більше не під силу доглядати за хижаками, просто випускають їх на волю. Такого допускати взагалі не можна. Як би там не було, але перш ніж заводити вдома екзотичну тварину або висаджувати в себе в саду екзотичне дерево, варто проконсультуватися з фахівцями.
В нашій бібліотеці проводимо пізнавальні, цікаві активності для дітей і дорослих, представлена книжкова виставка, 



а також пропонуємо вам спробувати свої сили розгадавши наш кросворд.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)