неділю, 7 березня 2021 р.

«Прекрасне свято всіх жінок»

 Міжнародний жіночий день, 8 березня в Україні щорічно святкують сотні тисяч жінок. 
    Виникло це свято як день боротьби за права жінок.
 8 березня 1857 року в Нью-Йорку зібралися на маніфестацію робітниці швейних та взуттєвих фабрик. Вони вимагали 10-годинний робочий день, світлі та сухі робочі приміщення, рівну з чоловіками заробітну плату. Працювали в той час жінки по 16 годин на добу, отримуючи за свою працю копійки.  Після рішучих виступів їм вдалося добитися введення 10 годинного робочого дня. На багатьох підприємствах в США виникли профспілкові організації. І ось після 8 березня 1857 року утворилася ще одна – вперше її членами стали жінки. У цей день у багатьох містах Нью-Йорка сотні жінок вийшли на демонстрацію, вимагаючи надання їм виборчого права.
Цікаві факти
  Вперше в європейських країнах Міжнародний жіночий день відзначили 19 березня 1911 року.
 ООН оголосила цей день міжнародним жіночим в 1975 році. Але в більшості держав світу він не відзначається так широко, як у Україні.
  Свято жінок було ще у стародавньому Римі. Існував день, в який вільно народжені жінки отримували подарунки від своїх чоловіків, а рабині мали щось на зразок вихідного – господині будинку дозволяли їм в цей день відпочивати. Що не день солідарності жінок!
  8 березня є вихідним днем навіть в африканській країні Мадагаскар, але тільки для жінок. 
  В Індії 8 березня відзначається традиційне свято фарб. А аналог Міжнародного жіночого дня там проводиться восени, в жовтні, і триває більше тижня.
  У Литві восьме березня називається Днем жіночої солідарності. Однак, в цій прибалтійській країні це свято з 1997 по 2002 рік не відзначався, але пізніше його знову повернули в список неробочих днів.
  У Німеччині, Франції та Великобританії Міжнародного жіночого дня немає. Але таку ж соціальну функцію виконує День матері, який у цих країнах теж відзначається навесні.
  Крім України, восьме березня є офіційним вихідним в Еритреї, Уганді, на Мадагаскарі, в Кенії, Замбії, Камбоджі, Анголі, КНДР і Гвінеї-Бісау. 
   У Таджикистані 8 березня завжди був Міжнародним жіночим днем. Однак, з 2009 року там це свято іменується Днем матері.
   У Болгарії жіноче свято вважається сімейним святом, де вшановують всю жіночу половину роду. Чоловіки готують вечерю і допомагають по господарству. Як і на всій території Європи, цей день не вважається вихідним.
   у В’єтнамі 8 Березня відзначають вже кілька тисяч років, проте, свято не відразу стало вважатися загальним. Спочатку це був день пам’яті сестер Чинг, які проявили хоробрість і очолили визвольний рух у країні багато років тому.
    Святкуванням жіночого дня на Кубі, ми будемо приємно здивовані. Чоловіки не просто дарують подарунки своїм коханим, матерям, дружинам, сестрам, але і всіляко радують їх і ніжними романтичними сюрпризами. На вулицях міста влаштовують цілі карнавали і гуляння на честь всіх жінок країни.
   Для німців 8 березня не є популярним святом, тут прийнято вітати жінок у травні на День матері. Належить згадати, що за часів поділу Німеччини східна її частина вітала жінок, а західна — навіть не чула про таке свято.
   У Греції традиційно вшановують найбільш впливову та шановану жінку міста чи села. Також цього дня жінки Греції користуються своєю тимчасовою владою над своїми чоловіками, обливаючи їх водою.
  День 8 березня у Китаї державний, як і годиться для комуністичної країни. Але урочистим святкуванням він не супроводжується. З букетами квітів у цей день ходять тільки іноземці, до того ж там не дуже прийнято дарувати зрізані квіти. В цей день жінки працюють півдня, а ось чоловіки цілий день.
Бурхлива історія жіночого руху не дає відповіді якою саме має бути сучасна жінка. І що взагалі означає бути рівноправними. Тому скільки людей – стільки поглядів. І ніхто і ніщо не повинно впливати на долю жінки, окрім її власного обраного шляху. Подарунки, цукерки та квіти на 8 березня – це прекрасно, головне, щоб це не означало, що в інші дні до вас проявляють неповагу. Багато хто любить подарунки, і якщо вони не покликані підкреслити вашу залежність і нав'язану слабкість в інші дні року, то ніщо не заважає їх приймати.
А оскільки кожна жінка - це майстриня та чарівниця, запрошуємо долучитися до виготовлення брошок з фетру.






      



Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)