понеділок, 22 березня 2021 р.

Воді була дана чарівна влада стати соком життя на Землі

                               
22 березня відзначаємо Всесвітній (Міжнародний) День водних ресурсів, який був запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році.


В такий день потрібно нагадувати всім жителям планети про неоціненну важливість водних ресурсів для життєдіяльності всіх живих істот на Землі, адже рослини, люди та тварини не можуть існувати без води.
Вода - основа життя. Без неї неможливе існування жодної з відомих форм живих істот - рослин, тварин, бактерій і інших.

Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 1% цієї води є прісними.
Для людини дуже важливо пити чисту воду - це одна з основних складових здоров'я, як і чисте повітря, здорова їжа і фізична активність.
Зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж Планета може відновити і очистити.
ХОЧЕТЕ ЖИТИ В КРАЇНІ З ЧИСТОЮ ВОДОЮ?
Прості кроки, які може зробити кожен:
  • Менше води. Ти можеш просто використовувати менше води в повсякденному житті або знизити свій Водний слід, зменшуючи загальне споживання товарів.
  • Регулярно перевіряй крани в своєму будинку. Один кран, що протікає, призводить до втрат 75 літрів води на день. Це буде 2250 л на місяць, що дорівнює 20 повним ваннам.
  • Вимикаючи кран під час чищення зубів, ти економиш 6-14 літрів води в день.
  • Приймай душ замість ванни. Швидкий душ використовує значно менше води, ніж ванна. За кожну хвилину, яку ти проводиш у душі, уходить до 17 літрів води.
  • Їжте менше м'яса. Для виробництва 1 кг яловичини потрібно 15000 л води. Кіло курятини вимагає 3900 л.
  • Використовуй безпечні миючі засоби. Миючі засоби, що містять фосфати, викликають цвітіння води в наших водоймах, що призводить до загибелі водної рослинності і тварин. У країнах Європи використання безфосфатних миючих засобів вже стало звичним і закріплено на рівні законодавства.
  • Не використовуй туалет як сміттєвий бачок. Кожне змивання води в туалеті витрачає 3-6 л. води. Залишки їжі, косметики та іншого побутового сміття треба викидати в сміттєвий бачок.
  • Не купуйте зайвого. На виробництво кожного товару витрачається значна кількість води.
  • Економ воду, гроші та енергію, підігріваючи стільки води, скільки ти збираєшся спожити зараз.
  • Збирай дощову воду, щоб використовувати її для поливу саду і городу.
Цікава вікторина про воду:

Факти про використання води
  • 150 літрів в середньому кожен з нас використовує на щоденні потреби 70% всієї прісної води йде на виробництво їжі.
  • Вегетаріанство може зменшити споживання води у світі на 36%.
  • 11,5 л води пішло на виготовлення смартфон.
  • Пральна машинка з повною завантаженістю витрачає менше води та електроенергії, ніж напівпорожня. А це значить менші рахунки.
  • Приготування овочів на пару дозволить зменшити використання води і, в той же час, зберегти в продуктах більше вітамінів і поживних речовин.
  • Більше половини тонн харчових відходів та напоїв, що опиняються у сміттєвих контейнерах, можна було б з'їсти. До речі, врахуй, що купуючи менше непотрібних продуктів, можна заощадити значну суму сімейного бюджету.












Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)