суботу, 13 березня 2021 р.

Що ми знаємо про число ПІ







«Життя є число» - вважав великий Піфагор, натякаючи на значимість в сфері існування людини науки нумерології. Цифри дійсно оточують нас всюди, та тільки використовуємо ми їх більше в математичних цілях. А є й зовсім величини, не задіяні в побуті, однак даний факт не заважає деяким з них хоча б раз на рік бути в центрі загальної уваги. Наприклад, число «Пі», досліджуване в рамках шкільного курсу, згадують щорічно 14 березня в рамках свята - Міжнародний день числа «Пі». І не просто згадують: математики всього світу проявляють незвичайну оригінальність, щоб гідно, яскраво відзначити цю міжнародну дату. Для початку, зрозуміло, вимовляють урочисту промову про заслуги постійної величини в історії земного населення. Потім, як годиться на подібних заходах, переходять до найсмачнішою половині свята: ласують раніше приготованими пирогами з зображеним на них числом «Пі» і різними напоями. Нарешті, коли всі наситяться, настає час ігор і танців. Хороводи, загадки, математичні ребуси, пов'язані з винуватицею урочистості, наповнюють святкове дозвілля атмосферою затишку і веселощів.
Наша бібліотека у співпраці з Д/с 687 також долучилися до святкування знаменної дати. Діти з задоволенням виконували різні математичні завдання.








 
 Вперше позначенням числа Пі саме цією літерою "π" грецького алфавіту скористався британський математик Джонс в 1706 році.


День числа Пі відзначається кожного року  14 березня. Цю дату обрали оскільки у американській формі запису дат вона має вигляд заокругленого числа "пі" — 3/14.


14 березня 1592 року 6:53:58 — це ідеальний час Дня числа Пі. Якщо цю дату і час записати в американському форматі — 3,14 1592 6:53:58, то записаний порядок цифр збігається з першими 12 цифрами в числі Пі


У серпні 2009 року японські вчені вирахували число «пі» з точністю до 2 трильйонів 576 мільярдів 980 мільйонів 377 тисяч 524 знаків після коми.

Цікавим фактом є те, що День числа Пі  збігається з днем народження видатного науковця Альберта Ейнштейна.


 
У Палаці відкриттів (музей науки в Парижі) існує кругова кімната, яка називається «пі-кімната». На її стіні вписано 707 цифр π. Ці цифри було засновано на розрахунку 1853 року англійського математика Вільяма Шенкса, який містив помилку, починаючи з 528-ї цифри. Цю помилку було виявлено 1946 року й виправлено 1949 року.

Раджвір Міна у 2015 році встановив світовий рекорд із запам'ятовування числа «пі», правильно назвавши з пам'яті 67 890 цифр після коми.

У світі триває змагання серед програмістів — чий комп'ютер визначить найбільше цифр числа «пі». Рекордсменом був Олександр Джей Йі, який у 2014 році визначив аж 13 300 000 000 000 знаків після коми. Для цього його комп'ютер безупинно працював 208 днів.

«Парадокс числа пі» — жарт на тему математики.  Суть полягає в наступній рівності: «».  В «докалькуляторну» епоху в розрахунках часто приймалися такі заокруглені значення:  ,  , , і рівність 1,73 + 1,41 = 3,14 здавалася правдивою.Насправді зазначена рівність, звичайно ж, невірна — хоча б тому, що π — трансцедентне число, а ліворуч — алгебраїчне. Сума  вже при округленні до трьох знаків після коми.


 Число Пі - це математичний феномен. І не тільки тому, що його використання універсальне: константа однаково застосовується в геометрії, фізиці, квантовій механіці. Виявляється, супер число має пряме відношення до молекули ДНК, а ще в нього реально закодувати мега об'єми інформації.


В числі Пі є"Війна і мир", "Батьки і діти", "Злочин і кара", другий том "Мертвих душ". У числі Пі присутня вся російська класика, вся зарубіжна класика, а також взагалі всі романи, поеми, оповідання та повісті, коли-небудь написані. Більш того, в числі Пі присутні всі романи, які коли -небудь будуть написані.

У числі Пі присутній ваш геном, хімічна формула ліків від раку, історія всіх ваших листувань в соцмережах, всі коли-небудь переглянуті вами фільми (відео, як і текст, кодується одиницями і нулями).

У числі Пі міститься "відеозапис" всього вашого життя, що спостерігається з ваших очей, так само як і що спостерігається з будь-якого іншого ракурсу. У числі Пі міститься запис життів всіх ваших друзів, знайомих, усіх ваших предків і нащадків, які коли-небудь будуть жити на землі.

У числі Пі міститься будь-яка інформація, яка вам відома, рівно як і та, яка невідома вам. У числі Пі містяться відповіді на будь-які питання світобудови і історія кожного клаптика всесвіту, починаючи з моменту її виникнення.

Але ж Пі - це просто відношення довжини окружності до її діаметра.








Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)