вівторок, 23 березня 2021 р.

Батько української історії та словесності


 Православна Церква сьогодні вшановує пам'ять святого преподобного отця печерського Нестора Літописця.

   Якщо б не було у нашого народу Православної віри, церковно-слов'янської мови, Києво-Печерської лаври, преподобного Нестора - то точно не було б ні нашого народу, ні нашої культури. Напевно, саме тому пам'ять святого Нестора Літописця збігається із днем української писемності. Писемність формує ментальний світ народу, впливає на його інтелектуальні запити, впливає на душу. Призначення нашого народу преподобний бачив у святості.


  Преподобний Нестор Літописець народився в п'ятдесятих роках XI століття в Києві.
   Юнаком він прийшов до преподобного Феодосія і став послушником. Ігумен Стефан, наступник святого Феодосія, звершив над Нестором чернечий постриг.
   Преподобний Нестор глибоко цінував істинне знання, поєднане зі смиренням і покаянням, у монастирі ніс послух літописця. Він написав "Читання про життя та загибель блаженних страстотерпців Бориса і Гліба" у зв'язку з перенесенням їх святих мощей у Вишгород в 1072 році.
   Згодом преподобний Нестор склав житіє преподобного Феодосія    Печерського, а в 1091 році, напередодні престольного свята Печерської обителі, ігумен Іоанн доручив йому викопати із землі для перенесення в храм святі мощі преподобного Феодосія.

  Головним подвигом життя преподобного Нестора було складання близько 1112-1113 років "Повісті минулих літ".




  Літопис преподобного Нестора зберіг розповідь про перший православний храм у Києві, про сповідницький подвиг святих варягів-мучеників, про "випробування вір" святим рівноапостольним Володимиром і Хрещення Русі у 988 році. Оповідає про створення слов'янської грамоти святими рівноапостольними Кирилом і Мефодієм, про Хрещення святої рівноапостольної Ольги в Константинополі. Він залишив відомості про виникнення Печерської обителі, про її засновників та подвижників.
  Преподобний Нестор був очевидцем розгрому Печерської обителі в 1096 році.
  Отець Нестор помер близько 1114 року, заповівши печерським ченцям-літописцям продовження своєї великої праці.
  Він був похований у Ближніх печерах преподобного Антонія Печерського.

   Нестор є покровителем Київських духовних шкіл.









Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)