неділю, 3 березня 2024 р.

Рідне Слово – це незборима сила.

Літературна вітальня до Всесвітнього дня письменника

 Кожного року 3 березня у всіх країнах святкується Всесвітній день письменника - професійне свято літераторів. Це свято було започатковано на 48-му конгресі Міжнародного ПЕН-клубу, який відбувся у 1986 році. ПЕН-клуб був заснований в Лондоні у 1921 році за ініціативою англійської письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт.

Україна має багату та різноманітну літературну спадщину, яка охоплює різні періоди та жанри. Українські письменники внесли значний вклад у нашу культуру та залишили багато крилатих фраз, які ми використовуємо у щоденному житті.
З нагоди цього свята бібліотекарі запросили всіх охочих до нашої "літературної вітальні". Сучасна українська література відображає наш час. Коли ти поглинений світом книги, проблеми життя відходять на задній план, що допомагає розслабитися та відволіктися, допомагає зрозуміти проблеми суспільства, сучасна література піднімає актуальні питання сьогодення.
Варто ознайомитися з творчістю сучасних українських письменників, оскільки "Рідне Слово - це незборима сила". Тому варто читати сучасну літературу, настане день, коли вона стане класикою. Зокрема, в нашій Бібліотеці №11 ви зможете ознайомитися з різноманіттям її творів, яке задовольнить найвибагливіші смаки читача.
Це є місією кожного бібліотекаря, і сьогодні ми читали та слухали вірші та уривки з творів відомих українських письменників, а також дізналися багато цікавих фактів про них та про написання їх творів. Ми відгадували відомі твори, читаючи уривки та цитати, дивилися відеоролики, а бібліотекарі розповіли про екранізації літературних творів сучасних українських письменників. Ці фільми-екранізації не залишать вас байдужими і заохочуватимуть прочитати книжку.

«Ґудзик» автора Ірен Роздобудько
Цей роман має багато нашарувань, сюжетних колізій і героїв. Його часовий простір: від середини 70-х до наших днів, його географія — Київ, українська провінція, Росія, Чорногорія, зрештою — Америка. Але головна ідея така: велике щастя або велика трагедія може початися з найменшої деталі, з гудзика, який так легко загубити, а потім шукати все життя... Це роман про любов, вірність, зраду. Про те, що ніколи не варто оглядатися назад, а цінувати те, що існує поруч із тобою — сьогодні і назавжди.

 "Червоний" Андрій Кокотюха
Їм закидають масові вбивства вчителів. Бандерівцям місце в ГУЛАГу, де вони... можуть бути корисними. Замість скніти в таборах, ватажок повстанців Данило Червоний наводить там лад! І нехай він планує втечу, йому єдиному до снаги приборкати ув’язнених злодіїв. Як це було, розкажуть три свідки: міліціонер, чекіст і ворог народу. Не шукайте Червоного ані серед мертвих, ані серед живих, шукайте — серед овіяних легендою!



Позивний "БАНДЕРАС" Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов
"Позивний Бандерас" - чи не перший в Україні повномасштабний військовий бойовик, заснований на реальних подіях: у вересні 2014 року в зоні АТО диверсантами-"стукачами" було здійснено теракт. Сепаратисти знищили мікроавтобус, в результаті чого загинули 12 дорослих і дитина. Ворожий інформатор виявився українським військовим, а радіоперехоплення показало, що в цей район мав прибути полковник ГРУ Росії. Розпочинається операція зі знешкодження диверсантів, для проведення якої призначається група контррозвідників на чолі з капітаном Антоном Саєнком.
На основі твору Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова знято військову кінодраму.

Тарас Шевченко "Причинна"
«Причинна» — романтична балада Тараса Шевченка, написана орієнтовно в 1837 році, написаний ще до його викупу з кріпацтва, один з ранніх творів поета.    
Створено анімаційний фільм «Причинна» Андрія Щербака, знятий за мотивами однойменної балади Тараса Шевченка. Стрічка переплітається із сучасними подіями на Донбасі. Фільм створено кінокомпанією «МАГІКА-ФІЛЬМ» за підтримки ДержКіно України.


"Мавка. Лісова пісня" Леся Українка
Лісова пісня» (англ. «Mavka. The Forest Song») — український 3D-анімаційний фентезійний фільм 2023 року, створений студією «Animagrad» («Film.UA Group») за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» та на основі образів слов'янської й української народної міфології.





Дивіться, читайте і надихайтеся!








Немає коментарів:

Дописати коментар

"Безпека в запитаннях" - охорона праці.

28 квітня в Україні та понад 100 країнах світу відзначатиметься Всесвітній день охорони праці. Цей день - можливість привернути увагу людей ...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (110) Чорнобиль (3)