четвер, 14 березня 2024 р.

“Патріотично віддана українському слову”

Марія Морозенко  Книжкова викладка


Дивне це відчуття: дні життя, мов стара етажерка.
Миті щастя – книжки, які хочеться так зберегти.
І вдивлятись в рядки – у минуле, неначе люстерко.
                 Серед плетива днів не згубити себе, а                         знайти.


У нашій бібліотеці №11 відзначається 55-річчя від дня народження Марії Морозенко (Мороз) - української поетеси, члена Національної спілки письменників України. З цієї нагоди була організована книжкова виставка, на якій бібліотекарі  знайомлять своїх відвідувачів з творчістю цієї видатної особистості.


Марія Морозенко народилася 15 березня 1969 року в селі Малин Млинівського району Рівненської області у багатодітній сім'ї. Вона була дев'ятою дитиною із дванадцяти дітей. Коли Марії було дев'ять років трагічно загинув батько. Дванадцять дітей піднімала на ноги самотужки мама, Неоніла Андріївна, «Мати-героїня». 
Закінчила Черкаський університет (2005). Учителювала (1986–1987). Після переїзду до Києва працювала педагогом народних ремесел у світлиці «Веретено» (1989–1997), а згодом – кореспондентом, літературним редактором у низці видавництв («Козарі», «Чізе», «Світ успіху» та ін.). 
Лауреатка багатьох літературних нагород (конкурсів «Рукомесло»,  «Сила малого», «Українська сила»), численних пісенних фестивалів та міжнародних конкурсів. Була керівницею культурологічної студії «Духовність української родини» при Національному музеї літератури.

Письменниця Марія Морозенко, яка віддана українському слову, старалася об'єднати молодь з усіх куточків країни, щоб допомогти їм реалізувати свій талант. 
Марія Миколаївна має в своєму доробку ліричну поезію, прозові твори на історичну тематику, дитячі казки, серію пізнавальних загадок і прозу для підлітків.

"Наші звичаї і традиції" Марія Морозенко
Час плине швидко, і ми втрачаємо зв'язок з нашим минулим. Багато українців сьогодні не розуміють значення таких слів, як "сніп" і "стіг" та як вони виглядають. Дехто не знає, коли щедрують, а коли засівають. І що саме потрібно говорити людям, які приходять щедрувати чи колядувати. В цій книжці розповідається про цікаві та колоритні українські святкові традиції.

  Серія абеток. Книги, з якої прочинається знайомство дитини з буквами. На сторінках якої дитина познайомиться не лише з буквами українського алфавіту, але і з різноманітними тваринами.У книгах багато цікавих віршів про тваринок які мешкають у лісі та барвистих, веселих ілюстрацій. З ними малюк швидко навчиться розрізняти букви та читати.
 
Серія книжок для малят "Хто це?"
Цікаві віршики чудово ілюстрованих книжок у доступній і веселій формі познайомлять малят з найбільш відомими свійськими та дикими тваринами. Тому малечі варто познайомитися з ними всіма та вивчити пару дотепних легеньких віршиків.
"Незвичайні пригоди Чока, який шукав Країну Щастя"
У цій книжці, разом з хлопчиком Чокоп діти помандрують в казкові країни Ласунів і Замазур, де на них чекають незвичайні пригоди.




Книжки для підлітків

"Я закохалася" Марія Морозенко
І в юному віці кожен має власну особистість і власне життя. Він шукає себе і виходить у світ на власні ноги. Він переконаний, що неможливо дружити з усіма і не конфліктувати. Тому що всі люди різні. Ми думаємо по-різному, діємо по-різному, маємо різний досвід. Гірко-солодкий досвід теж різний. Героїня цієї історії має чутливе серце. Вона вже доросла у своїх думках і почуттях. Вона закохується. Розчаровується. Вона знаходить правильну ідею. І опиняється на порозі кохання, про яке мріяла.

Її рукопис повісті "Великий характерник Іван Сірко" здобув перемогу в конкурсі "Українська сила".

Життя Івана Сірка овіяне легендами та сповнене карколомних пригод. Він народився надзвичайною дитинною, з особливим даром характерництва, що допоміг йому здобути багато перемог, і передусім – над собою. Складні випробування лише загартували його дух та тіло. В усіх героїчних битвах Іван Сірко виходив переможцем. Взявши у руки булаву отамана, вірою і правдою служив рідній землі. Рівного йому не було з-поміж козацтва.





Поетеса написала ряд поезій, присвячених подіям Революції Гідності: «Посвята матерям Героїв Небесної Сотні», «Я — сто перший у Небесній Сотні…», «Майдане…», «Медичним сестрам Майдану присвячується». Своїми патріотичними поезіями вона закликає: «…Не зраджувати пам'яті героїв».


Марія Морозенко займалася волонтерською діяльністю, допомагала бійцям, що воюють на Сході, відвідувала поранених воїнів у шпиталі, які чекають на підтримку та спілкування.








Немає коментарів:

Дописати коментар

"Безпека в запитаннях" - охорона праці.

28 квітня в Україні та понад 100 країнах світу відзначатиметься Всесвітній день охорони праці. Цей день - можливість привернути увагу людей ...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (110) Чорнобиль (3)