середу, 7 лютого 2024 р.

Читання - це віконце у світ...



У першу середу лютого відзначається Всесвітній день читання вголос - молоде і цікаве свято.
З нагоди Всесвітнього дня читання вголос бібліотека організувала годину читання. Усі охочі читали вірші, оповідання та уривки з улюблених творів.

Голосні читання улюблених творів пробуджують у дітей інтерес до читання, мотивують їх до читацької культури та спілкування.

  Навіщо читати?
  Насправді в наш час люди читають дуже багато – незліченні повідомлення, стрічка новин нон-стоп, улюблені блоги в Інтернеті... Але книги ніщо не замінить. 
Про користь читання книжок говорити у 21 столітті зайве, але ми згадаємо американську експертку Жордін Кормьєр, яка виділяє чотири безсумнівні переваги читання книг:
  • Читання книг стимулює розумову діяльність людини, покращує пам'ять і підвищує творчий потенціал. Книжка може надихнути на створення проєктів, ідей або отримання будь-якого іншого цінного досвіду.
  • Читання допомагає розширити словниковий запас і підвищити інтелектуальний рівень. Відчуваючи себе компетентним у різних питаннях, людина стає більш впевненою у своїх силах і підготовленою до будь-яких життєвих викликів.
  • Читання книг розвиває соціальні навички і здатність до співпереживання. Занурюючись в незнайомі ситуації і знайомлячись з різними персонажами на сторінках книг, людина розширює рамки власних поглядів і починає краще розуміти інших людей.
  • Читання – це своєрідна форма релаксації, яка допомагає боротися зі стресом і поганим настроєм. Книга здатна одночасно і активізувати мислення, і розслабити, відволікти від проблем. 
Також читання – це прекрасний спосіб психологічного омолодження.
   Чи кращі читачі за людей, які не читають? В жодному разі. Серед читачів і тих, хто не любить книги чимало чуйних, розумних, інтелігентних – прекрасних людей. Хіба змінюється людина, яка колись захоплювалася читанням, а потім через брак часу та інші обставини за тривалий час не прочитала жодної книги?

І все-таки останні наукові дослідження доводять, що читання надзвичайно корисне не тільки дітям, як вважалося донедавна, а й дорослим. Геронтопсихологи, неврологи, фізіологи та інші вчені постійно вивчають вплив читання на мозок. Результати дивують і навіть приголомшують.

Науковці неодноразово простежували зв’язок між читанням художньої літератури та успішним життям. Серед читачів більше тих, хто збудував вдалу кар’єру і має прибуток вище середнього.

Деякі науково підтверджені дані:
  • Читання знижує рівень стресу на 60 % ефективніше, ніж прослуховування музики, прогулянки пішки, чашка чаю або відеоігри;
  • Книги подовжують життя: ті, хто проводить за книгою 3,5 годин на тиждень мають шанс прожити на 2 роки довше людей, що не читають;
  • За сприйняття прочитаного відповідає ліва скронева доля мозку. Вона залишається активною протягом усього читання книги, навіть в ті моменти, коли людина зайнята чимось іншим, і навіть певний час після того, як книга завершена.
  • Мотивуючі історії в художніх книгах допомагають у боротьбі з різними звичками та проблемами, наприклад, з ожирінням.
Читання – досить проста діяльність, опанування якої не вимагає від людини особливого складу мислення чи надзвичайних зусиль, тож доступна кожному!

Існують "3 віки читання", коли людина може інтегрувати в своє життя цю необов’язкову, але таку корисну навичку – читати книги.

Природне читання "з пелюшок"
Дитина гарантовано любитиме читання і все життя проведе з книгами, якщо опанує цю звичку в ранньому дитинстві. Це абсолютна істина для усіх дітей, за лише одної умови – бажання батьків і певних дій з їхнього боку.
Як виростити відданого читача:
  • Дійте проактивно: оточіть дитину книгами з пелюшок. Нехай найпростіші книжки-картонки постійно будуть на видноті.Книги повинні зберігатися там, де дитина може вільно їх взяти в будь-який момент, а не коли дорослі вирішують, що "прийшов час почитати".
  • Налаштуйтеся на дитячий "вандалізм". Перші книги купують для розвитку, а не для того, щоб навчити маля берегти речі – для цього прийде свій час. Якщо шкода книжок, купуйте найдешевші, але нехай діти "читають" їх так, як їм заманеться заради всебічного розвитку.
  • Навіть якщо дитина не виявляє інтересу до книжок, час від часу читайте їй вголос, поступово дитина проявить інтерес до цього процесу. Якщо малюку не цікаво слухати текст, розглядайте разом картинки, називайте, що на них зображено, розповідайте, що на малюнку відбувається.

Є дуже невеличкий відсоток дітей, які зацікавляться читанням самі, без спеціальних дій дорослих, спрямованих на формування цього інтересу. Більшість дітей, які не бачать книжок змалечку, в школі будуть страждати від необхідності читати за навчальною програмою, а в дорослому віці не любитимуть книги.

Ранній підлітковий вік – час жаги пізнання
Є особливі книги, які можуть навернути дітей у передпідлітковому і ранньому підлітковому віці до читання, навіть якщо дотепер книги не викликали особливого інтересу. Ці особливі підліткові книги – енциклопедії.

В 8 –12 років діти раптом усвідомлюють, наскільки світ великий і різноманітний і хочуть знати про нього якомога більше. Їм цікаво дізнаватися все нові факти і розширювати свої уявлення і знання в різних сферах. Якісні, цікаві дитячі енциклопедії стають в цей період основними книгами і можуть навернути до читання літератури іншого спрямування.

Майже дорослі і дорослі
Підлітковий вік непередбачуваний, особливий і в багатьох аспектах навіть переломний. В цей період можуть змінитися звички, характер і навіть інтереси. Одна-єдина особлива, цікава книжка для підлітків може відчинити для хлопця чи дівчини двері в неймовірний світ літератури.

З 13 до 18 років люди особливо чутливі не просто до примусу, а до будь-якого роду маніпуляцій. Тож до читання підліток вдасться в єдиному випадку – якщо сам захоче. Єдине, що можуть зробити в цій ситуації батьки – підсунути цікаву книгу для підлітка і сподіватися, що вона зробить свою справу.
  Найбільше шансів на успіх має література для підлітків з яскравими, харизматичними героями, адже в цьому віці люди схильні шукати авторитетів деінде поза сім’єю, навіть в літературі. Прості у сприйнятті, не перевантажені описами, написані легкою мовою книги мають шанс сподобатися підліткам.

До речі, жанр підліткової літератури (Young Adult) є гарним рішенням для дорослих людей, які хотіли б почати читати, але починають позіхати від самої думки про книгу.

Усі люди, читачі і ті, хто не любить книжок, обожнюють цікаві історії. Підліткова література – це передусім надзвичайно цікаві сюжети та проблеми, зрозумілі кожній людині. Тож цікаві книги для підлітків не тільки для тих, кому не виповнилося 20-ти і не лише для тих, хто юний в душі, а й для кожного, хто робить свої перші кроки у читанні.

Хочете почати життя з понеділка чи з нового року? Всеукраїнський день читання вголос– привід збагатити своє життя одним з найпростіших, але й найбільш корисних хоббі.




Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)