вівторок, 6 лютого 2024 р.

"У величезній павутині інтернету"

 6 лютого 2024 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day). 
Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення інформації про безпечне, відповідальне та позитивне використання цифрових технологій.

Наша Бібліотека №11, долучилася до відзначення Дня безпечного інтернету. На сьогоднішній день питання безпеки в мережі більш ніж актуальне. Бібліотекарі для відвідувачів провели лекцію "У величезній павутині інтернету" та розповіли, що таке нетикет (це загальноприйняте правило спілкування в інтернеті), безпеку користуванням інтернетом та про відповідальність за поширення не правдивої інформації. 

  • Про телефонні дзвінки, онлайн-зустрічі та голосові повідомлення спочатку запитуйте в листуванні. Тільки з дозволу та після узгодження зручного часу можна зателефонувати. Дзвінки, особливо відео-чати, зараз порушують особистісні кордони, і іншій людині можуть не сподобатися ваші імпульси, якщо їх не обговорити заздалегідь.
  • Витратьте час на перевірку цієї інформації, перш ніж повторно надсилати матеріал; у 90% випадків інформація є застарілою або фальшивою.
  • Заборонено самовільна публікація фотографій інших людей, виключенням може бути масові заходи. Не викладайте фотографії з друзями без їх дозволу та не відмічайте їх на фото. 
  • Намагайтеся не використовувати такі скорочення, як ІМХО (на мою думку), СПС (спасибі), ДЯК (дякую) або ДД (добрий день). Це дуже неосвічена і груба форма спілкування.
  • Пам'ятайте, що всі публічні записи - це ваше висловлювання у суспільстві.
  • Орфографічні помилки, пропущені коми та крапки можуть ускладнити читання тексту та суттєво спотворити зміст повідомлення. Неввічливо ускладнювати розуміння співрозмовником того, що ви хотіли сказати.
  • У соціальних мережах не захоплюйтеся смайликами, хештегами, великою кількістю селфі та відмітками про місцезнаходження.
  • У дружньому спілкуванні використання смайликів, емодзі, стікерів і GIF-файлів ідеально вписується в контекст.
Що таке інформаційна гігієна?

Інтернет розмиває межу між розвагами та роботою. Споживання неймовірних обсягів інформації перетворюється на завдання, що виснажує мозок. Щодня ми споживаємо 34 ГБ медіаконтенту. Алгоритми соціальних мереж показують лише той контент, яким поділилися багато людей. Зазвичай це пости, які викликають емоції, наприклад, сенсації, трендові новини, скандали та коментарі публічних осіб. (Спойлер: значна частина такого контенту є фейковою і спеціально створена для маніпулювання нашими думками). 
Не поширюйте інформації, у достовірності якої ви не впевнені. Одним з таких способів поширення інформації є повторне розміщення інформації про зниклих безвісти в соціальних мережах, зокрема у Facebook, та збір коштів для військових.
Фактчекінг -перевірка фактів. 
Завжди цікавтеся, звідки автор допису взяв інформацію, яку вам пропонує. Потрібно лише виробити звичку перевіряти інформацію. Або шукати першоджерело, або перевіряти факти і події кількох незалежних джерел.

Правила безпеки в Інтернеті




  1. Використовуйте довгі і надійні паролі. 
  2. Менше розповідайте про себе в інтернеті. 
  3. З великою обережністю приймайте дружбу від незнайомих людей в соціальних мережах. 
  4. Слідкуйте за тим, які програми отримують на ваших пристроях доступ і до чого. 
  5. З обережністю відкривайте електронні листи. 
  6. Не завантажуйте «поламане» програмне забезпечення з невідомих сайтів. Зараження, фактично, забезпечене.
  7. Будьте обережними, надаючи особисту інформацію. 
  8. Думайте про те, з ким ви розмовляєте.
  9. Пам’ятайте, що в Інтернеті не все є надійним і не всі є чесними.
  10. Ви маєте дотримуватися законів навіть в Інтернеті.
  11. Пам’ятайте, що в Інтернеті ви повинні піклуватися про інших так само, як про себе. 

Ось декілька способів, які можна використовувати для збереження вашої персональної інформації.

  • Оновлення програмного забезпечення 
  • Перевірка сайтів
  • Наполегливо рекомендуємо не вводити персональну інформацію (логін, пароль, номер телефону чи платіжної карти) на запити неперевірених сайтів.
  • Такі дані можна надавати лише тим ресурсам, які вже пройшли вашу перевірку, або відомим мережам (наприклад, Google, Facebook, Rozetka, ваші блоги на інформаційних ресурсах тощо).
  • І ще – обов’язково перевіряйте назву сайту в адресному рядку браузера (www.google.com.ua а не www.goolge.com.ua).
  • Вводити ж інформацію з платіжних карток чи паролі від них можна лише на сайтах зі значком «замочка» в адресному рядку. Таке з’єднання вважається захищеним, а ваші дані не потраплять до рук сторонніх осіб.

НБУ застерігає від фейкових платіжних сайтів

https://news.dtkt.ua/finance/bank-system/66937-nbu-zasterigaje-vid-feikovix-platiznix-saitiv

Для того, щоб дізнатися, як цей день відзначається в світі, слідкуйте за хештегами #SID2024 та #SaferInternetDay, #ДеньБезпечногоІнтернету у соціальних мережах.


 



Немає коментарів:

Дописати коментар

«І в книгах пам'ять про війну»

   8 травня Україна і світ відзначають День пам'яті та примирення, вшановуючи полеглих у Другій світовій війні. Сьогодні ми вас поз...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)