середа, 27 вересня 2023 р.

“Подорож - дарує насолоду”

 Туризм – це життя, це захоплююче заняття. 27 вересня всі любителі подорожей відзначають День туризму. Це свято заснували члени Всесвітньої туристичної організації у 1979 році. 
Особливу роль в процесі розвитку туризму відіграли географічні відкриття Колумба, Магеллана та інших мандрівників.
В XVII – XVIII століттях у Європі з’явилися перші туристичні агенції, які пропонували допомогу в підготовці далеких мандрівок. В 1841 році британець Томас Кук організував першу комерційну туристичну мандрівку для 500 людей, а в 1847-му заснував туристичне товариство, яке розповсюджувало білети та путівки не лише в Англії, але й за її межами.
Туризм буває двох видів — внутрішній та міжнародний, а його форм налічується багато в залежності від природи та мети туристичної подорожі. 
Свято туризму відзначають не тільки люди, чий стиль життя пов’язаний з подорожами та рюкзаками. Турист — це людина, яка прагне до знань.
Сьогодні учні разом з нами поповнювали свій багаж знань.Навчилися працювати у команді, швидко приймати рішення в нестандартних ситуаціях, проявляли знання з географії, історії України, дізналися, як зібратися в тур похід.




Необхідні в поході речі.
Перед тим як дізнатися, як правильно наповнювати туристичний рюкзак, слід ознайомитися зі списком речей, які необхідні в поході. Список таких предметів досить великий:
1. Карта.
Для того, щоб ваш похід не закінчився, практично не почавшись, обов’язково перевірте, чи взяли ви карту саме того маршруту, який збираєтесь пройти. Рекомендуємо так звані 500-метрівки (в 1см = 500м).
Порада. Обклейте карту скотчем для того, щоб вона не промокла, чи не порвалась. І завжди тримайте її біля себе.
2. Одяг та взуття.
Обов’язково перевірте чи відповідний у вас одяг та взуття.
- шкарпетки (1 теплі, 2-3 звичайних)
- штани ходові (джинси не годяться)
- шорти
- 2-3 футболки
- легенький светр
- теплий светр (повірте, вечори бувають дуже холодні)
- вітрівка (а вітри шквальними)
- куртка водонепроникна з капюшоном
- кепка (бажано мати бафф – універсальну пов’язку(шапку)-віндстопер, це максимальний захист від вітру)
- рукавиці (серйозно, жодних жартів. легенькі рукавиці захистять ваші руки від вітру та переохолодження після дощу)
- також дуже добре мати термобілизну для сну
Порада. Весь одяг тримайте у водонепроникному пакеті, гермомішку, або хоча б у звичайному пакеті для захисту від вологи.
3. Захист від дощу.
4. Кружка, ложка, миска, ніж.
5. Намет. 
Намет потрібен не важкий. По друге – намет повинен бути водонепроникним та вітростійким, щоб витримувати всі зливи та шквальні вітри.
6. Провіант. 
 Якщо ви йдете в похід, що буде проходити вище зони лісу – візьміть із собою пальник. Сокиру і сірники чи запальничку. І ще візьміть казанок один на всіх. Сухі супи, каші швидкого приготування, консерви, сухе печиво, тобто харчі, які можна швидко приготувати. 
7. Аптечка: антисептик, бинти, пластирі, а також антигістамінний препарат, активоване вугілля, анальгетик і жарознижуючий засіб від комах 
8. Ліхтарик.
9. Ремнабір:
- скотч або ізострі́чка 
- голка, нитка
- шнурівки, мотузки
За допомогою цих речей ви зможете полагодити майже все, що не витримає навантаження.
Розмістити такий значний список предметів всередині досить проблематично, але при правильному підході речі не будуть створювати дискомфорт.
Як розподілити вагу у наплічнику? 
Якщо правильно зібрати туристичний рюкзак для походу, то це істотно знизить зусилля при його перенесенні, а також дозволить переносити більше речей. 
 Але не менш важливим є правильний розподіл ваги всередині  рюкзака. Наприклад, трохи змістивши центр ваги, можна додати +3 або навіть 5 кг зайвої ваги.
Найважчі предмети слід розміщувати біля спини. Оптимальний розподіл ваги:
Важкі предмети розташовуються в області між попереком і лопатками. Якщо центр ваги низький, то ходити буде незручно,  якщо він занадто високий, то  теж буде створювати дискомфорт. Також важливо розподілити вагу по центру, так як його не слід тягнути вправо або вліво.
Центр ваги повинен розташовуватися якомога ближче до тіла і відповідати висоті плеча, таким чином центр ваги буде знаходиться по центру вашого тіла, і рюкзак не буде тягнути назад.
Перевірте, чи правильно ви розмістили спорядження всередині рюкзака. Станьте якомога рівніше, трохи відхиліться назад, якщо ви відчуєте що рюкзак тягне вас назад, значить центр маси вибраний не вірно і він занадто низько. Легенько пострибайте перед тим як вирушати, щоб перевірити, чи нічого не калатає, дзеленчить. 
Правильний розподіл ваги і вибір заплічного мішка дозволять долати будь-які відстані, не відволікаючись на вантаж на спині.
 

Розібралися, що брати з собою, як підготувати рюкзак. 
Далі, відкрити для себе нові місця, дізнатися про їхню історію, ознайомитися ближче з Україною, торкнутися багатств нашого краю - надихнуть вас цікаві книжки, які є в бібліотеці.

       
Подорожуйте залюбки та отримуйте нові враження.







Немає коментарів:

Дописати коментар

«І в книгах пам'ять про війну»

   8 травня Україна і світ відзначають День пам'яті та примирення, вшановуючи полеглих у Другій світовій війні. Сьогодні ми вас поз...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)