четвер, 7 вересня 2023 р.

“Дивись кіно - читай книжки!”

              Щороку у другу суботу вересня святкують

                              День українського кіно.

Свято з'явилося з виходом президентського указу 12 січня 1996 року. Не зважаючи на те, що це професійне свято працівників кіноіндустрії, відзначити його може кожен українець. Адже кіно — це мистецтво, яке здатне формувати національну свідомість, протистояти ворожій пропаганді та доносити правду через екрани. Протягом кількох останніх років кіноіндустрія в Україні стрімко розвивається, тож згадаємо, з чого все почалось:
  • Перше українське кіно зняли у вересні 1896 року. 
  • Містом-родоначальником української кінематографії став Харків.
  •  Першим оператором кіно в Україні був фотограф Альфред Федецький. Він зняв хронікальні сюжети і в грудні влаштував перший показ у Харківському оперному театрі. Кіно того часу — своєрідний атракціон з анімованим показом фотокадрів Федецького.
  • Першою українською кіноактрисою була Віра Холодна, яка народилася в Полтаві.
  •  Всеукраїнське фотокіноуправління, на меті якого був розвиток українського кіно, заснували у 1922 році
  • Інша знакова дата, варта уваги, це 1928 рік — початок діяльності кінофабрики, що нині нам відома як кіностудія імені Довженка. 
  • Вже у 1930 році на ній було знято повноцінний звуковий фільм із цікавою назвою «Симфонія Донбасу».
Історію української кінематографії читачі бібліотеки дізналися з розповіді бібліотекарів та з книжок представлених на виставці. 
Українська школа кіно виховала багатьох відомих людей. Серед них Олександр Довженко, Іван Кавалерідзе, Марк Донський, Сергій Параджанов, Леонід Биков, Леонід Осика, Іван Миколайчук, Богдан Ступка та їхні талановиті творчі послідовники. 
Протягом останніх років в український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців. Українська кіногалузь сьогодні одна з небагатьох, що вселяє надію й оптимізм, демонструючи якісно нові зміни і результати, які говорять самі за себе: з кожним роком кількість українських фільмів зростає. 
 

З кожним роком український кінопродукт має все більший попит, як вітчизняним кіноглядачем, так і на престижних міжнародних кінофестивалях.
Дайте відповідь на 10 запитань і перевірте, як добре ви знаєтеся на українському кіно.

Кіно дає нам можливість без жодних перешкод відчути смак перемоги, дарує почуття щастя та радості. Тому частіше відкривайте для себе чудовий світ кіномистецтва!




 


Цікаво знати!!! 
Демонстрування кінематографу (сінематографії) в Києві почалося з 1897 року у приміщенні Бергоньє театру. Наприкінці XIX ст. з'явилися перші стаціонарні «ілюзіони» — кінотеатри Шанцера, «Корсо», «Експрес», розташовані на Хрещатику.


Саме в Києві створили перші заклади, які по праву претендували на назву "кінотеатр". За комфортністю вони могли змагатися з кращими театрами, а музичний супровід в них забезпечували повноцінні оркестри.
З 1997 року Україна висуває фільми на премію «Оскар», однак першим фільмом який представив Україну є кінострічка «Мамай» Олеся Саніна 2003 року.

Сьогодні Україна створює кіно разом з Болгарією, Грузією, Польщею, Італією, Францією, Нідерландами та багатьма іншими країнами Європи. Наші сучасні стрічки показують в кінотеатрах по всьому світу та вони беруть участь у найпрестижніших кінофестивалях.


Немає коментарів:

Дописати коментар

«І в книгах пам'ять про війну»

   8 травня Україна і світ відзначають День пам'яті та примирення, вшановуючи полеглих у Другій світовій війні. Сьогодні ми вас поз...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)