неділя, 3 вересня 2023 р.

“Найсвітліша дорога — дорога до знань”

 У п’ятницю, 1 вересня, в Україні святкують День знань.

У перший осінній день по всій країні в навчальних закладах лунають перші дзвінки, сповіщаючи про початок нового навчального року. Відповідно до закону про загальну середню освіту, в День знань – 1 вересня- починається навчальний рік у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності. За законодавством, в Україні діє 11-річна система навчання і введено обов’язкову дошкільну освіту з п’яти років. Крім того 1 вересня починаються заняття і в середніх спеціальних і вищих навчальних закладах. У цих закладах, як правило, проводять урочисті збори тільки для першокурсників: проводиться посвячення в студенти.
   Історія свята
   За багатьма джерелами історія цього свята почалася в Нікеї в 325 році, коли римський імператор Костянтин Великий, який визначив християнство основною релігією, зібрав перший Вселенський собор. Одним з важливих рішень цього собору було те, що дата 1 вересня з того моменту вважалася початком нового року.
   Церковно-державне свято Новоліття у нас стали відзначати лише з 1 вересня 1492 року. Ну і оскільки всі школи того часу були створені при церквах, то і навчання в них логічно починалося з церковного нового року. Навіть коли з 1700 року за рішенням Петра Першого офіційно новий рік почали обчислювати з січня, дата початку навчання формально залишилася колишньою, але могла варіюватися від кінця серпня до середини вересня.
   До середини 30-х років XX століття точної дати початку навчального року не було. Згідно з постановою радянського уряду від 14 серпня 1930 року, “всі діти у віці 8-10 років повинні були бути прийняті в школу восени”.
   Єдину дату початку навчального року було встановлено в 1935 році : для всіх дітей вона була призначена на 1 вересня.
   Саме свято з’явилося лише через 50 років , а разом з ним і безліч інших шкільних традицій, в тому числі і останній дзвінок. Особливе значення 1 вересня має для першокласників, які в цей день роблять важливий крок. Школа означає перехід з зовсім безтурботного дитинства в період відповідального навчання.
  Ми завжди раді допомогти вам підібрати потрібні книги для навчання дітей, студентів та для самоосвіти. Запрошуємо відвідати нашу виставку.
А ще  ми пропонуємо Вам пригадати свої шкільні роки пройшовши  нашу вікторину:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Україна берегиня Європи.

Відзначення Дня Європи в Україні є важливим кроком до зміцнення самоідентифікації України як європейської держави, яка поважає європейські т...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (8) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (118) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)