четвер, 28 вересня 2023 р.

«Таємниці книжкової полиці»

Бібліотеки – це скарбниці всіх багатств людського духу.  
                                                                              Лейбніц Г.
Дороги всі ведуть до Риму,
Колись казали мудреці.
До нас ведуть шляхи незримі
Завжди із книгою в руці.
Тут джерело і знань, і сили,
І дна морського глибини,
Часописи Петра Могили,
Вірші Шевченка і Франка.
Всіх читачів вітаєм радо,
Коли до нас би не прийшли,
І консультації й наради
Готові дати ми завжди.
       І. Сердюк
  Щороку 30 вересня в країні відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Це професійне свято тих, хто допомагає нам віднайти потрібний шлях до джерела споконвічної мудрості - бібліотекарів.
   Він заснований згідно з Указом Президента від 4 травня 1998 року. Свято було встановлено «…враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості…».

Другокласники школи № 324 завітали до бібліотеки, щоб відкрити її потаємні секрети та дізнатися про дивовижні книги з усього світу. 

    Перші бібліотеки на території України з’явилися ще за часів Київської Русі. Тоді вони відкривалися при церквах і монастирях після прийняття християнства в 988 році. Найбільшою і найбагатшою була бібліотека Софії Київської, заснована в 1037 році князем київським Ярославом Мудрим.
  Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед провідних — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Національна парламентська бібліотека України, Національна бібліотека України для дітей, Національна історична бібліотека України, Державна науково-технічна бібліотека України та інші.
   Як починається наше знайомство з дивовижним світом бібліотек? 
Для деяких з нас це місце є джерелом інформації, сховищем книг. Для інших - читальні зали бібліотеки стають місцем, куди можна прийти і попрацювати, сховатися від метушні і шуму, відчути тепло та затишок. Для третіх - бібліотеки це центри інтелектуального дозвілля, де можна з користю провести свій час і погортати сторінки журналів і книг.
    Нині, за даними Міжнародної Федерації Бібліотечних Асоціацій та Установ, у світі налічується більше 569,6 тис. бібліотек. Найбільші «бібліотечні» континенти - Європа (більше 440 тис. бібліотек) і Північна Америка (більше 125 тис.). Найменше бібліотек в Африці - всього 1,2 тис. бібліотечних відділень. У бібліотеках світу працюють близько 807 тис. чоловік, на їхнє утримання витрачається приблизно 8,7 трлн $ на рік.

У казковій сценці, яку провели з учнями, вони дізналися про правила користування бібліотекою, цікаві бібліотеки світу та правила користування книгами.
  
    У бібліотеках світу зберігається понад 20 млрд книг, 1,5 млрд мікрофільмів і більше 10 млрд одиниць періодики. Найбагатшими зібраннями володіють бібліотеки Європи (більше 16 млрд одиниць зберігання), Північної Америки (12 млрд) й Азії (1,5 млрд). При цьому Північна Америка посідає перше місце у світі за кількістю бібліотечних книг, а Європа - за розмірами газетно-журнальних зібрань. Абонентами бібліотек є приблизно 2,5 млрд чоловік.

Дізнавшись багато нового про бібліотеки та книги,  учні виготовили цікаві мініатюрні книжечки з таємними посланнями, написаними на них.
Захід закінчився подяками та посмішками.



   Ось, ще кілька цікавих фактів зі світу читання.
 Хто і де з українців купує книжки?
 Нація, що багато читає.
Як часто українці купують книжки.
Споживацька поведінка.
Як читають українці.
Що читають українці.
Найпопулярніші жанри та напрямки літератури.
Бібліотеки - це особливий світ. Світ тиші та гармонії.



 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Україна берегиня Європи.

Відзначення Дня Європи в Україні є важливим кроком до зміцнення самоідентифікації України як європейської держави, яка поважає європейські т...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (8) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (118) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)