понеділок, 25 вересня 2023 р.

«Бабин Яр – подих вічного болю»

 

Голокост під час Другої світової війни є серйозною, незагоєною раною в історії України. Жертвами цього злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв. Нацисти знищили їх як соціокультурну та релігійну спільноту.

Чому це важливо пам'ятати. Трагедія у Бабиному Яру — один із найжахливіших символів Голокосту. Вона, поряд із нацистським «табором смерті» Освенцимом, стала символом масового знищення євреїв у Східній Європі та прикладом того, до чого призводять людиноненависницькі ідеології.

В бібліотеці представлена виставка - пам'ять, про події, що відбувалися в ті часи в Бабиному Яру.
Що трапилося в Бабиному Яру?

Бабин Яр у Києві був "ареною" одного з найбільших масових розстрілів євреїв на окупованій Німеччиною території. Операція проходила 29 і 30 вересня 1941 року.

 Детальніше. Формальним приводом для розстрілів була відверта брехня про участь євреїв у мінуванні та вибухах на Хрещатику, внаслідок яких загинуло чимало німецьких солдатів та офіцерів. Місцем масових розстрілів обрали Бабин Яр — балку на північному заході Києва довжиною у два з половиною кілометри (її ще називають Дорогою смерті). Подекуди вона сягала 50-метрової глибини. Наприкінці її влаштували ворота. За них пропускали групами по 30-40 людей. Попередньо жертв примушували роздягатися, відбирали особисті речі.

Поліцаї дубинками гнали людей до проходів у насипах на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники.Тіла розстріляних скочувалися по на дно балки. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами трупів, зверху їх присипали землею. З 29 вересня по 11 жовтня 1941 року вбили майже все єврейське населення міста, а це понад 50 тисяч чоловіків, жінок та дітей. Тільки у перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисяч людей. 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли тих, хто не з’явився за наказом — ще близько 17 тисяч осіб. За роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, загинуло від 100 до 150 тисяч людей: євреїв, ромів, радянських військовополонених, учасників українського руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими». 

У щоденниках і спогадах багатьох киян згадується зловісний наказ, що з'явився напередодні 28 вересня 1941 року, написаний трьома мовами (російською, українською та німецькою). У наказі йшлося про те, що всі євреї міста Києва повинні зібратися зі своїми документами, речами та продуктами харчування "на вулицях Мельника і Доктерівській (Мельникова і Дегтярівській)". Ті, хто не з'явиться, будуть розстріляні. Тих, хто наважиться пограбувати залишені євреями будинки, також розстріляють.
Німецькі війська продовжували чинити тут масові вбивства, поки радянські війська не зайняли Київ у 1943 році.
Це місце об’єднує нас у скорботі та об’єднує в усвідомленні необхідності шукати та підтримувати взаєморозуміння між нашими народами.
Бабин Яр - це трагедія всього людства, але вона сталася на українській землі. Саме тому українці не мають права її забувати.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Україна берегиня Європи.

Відзначення Дня Європи в Україні є важливим кроком до зміцнення самоідентифікації України як європейської держави, яка поважає європейські т...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (8) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (118) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)