четвер, 9 лютого 2023 р.

“Чарівниці в науці”

 Незважаючи на різноманітні складнощі соціального характеру та упереджене ставлення суспільства, жінки-вчені упевнено торують свій шлях у науці.

  З набуттям незалежності України активізувалися громадські рухи, почали створюватися нові громадські організації, частина яких наслідувала приклади як міжнародного, так і національного рівня. Серед них — громадська організація "Жінки в науці". Одним з напрямків її діяльності є організація і проведення конференцій, присвячених відповідним проблемам. Так, починаючи з 1999 року, було проведено декілька міжнародні науково-практичні конференції "Жінка в науці і освіті: минуле, сучасність, майбутнє" .

  Представництво жінок у науці в різних країнах та їх реальний стан у цій сфері залежать від багатьох факторів: поточної економічної ситуації, загального науково-технологічного розвитку країни, соціально-культурних традицій, системи законодавства тощо. В останнє десятиріччя можна говорити про "нову хвилю" в процесі фемінізації науки. 

  Українство досі дуже упереджено ставиться до жінок, які намагаються відстоювати рівноправність не своєю слабкістю і чарівністю, а розумом і іншими талантами. В книжкових крамницях легко можна знайти товсті книги на кшталт "100 найвідоміших коханок" , але не ті, які показують роль жіноцтва України в її історії, не кажучи вже про їхні наукові досягнення. Показовою є також та обставина, що на різноманітні акції типу "Жінка року" або "VIP-жінки" ніколи не запрошують жінок-вчених, шануючи виключно діячок ділового світу та шоу-бізнесу. У сучасному технологічному просторі жінкам-науковицям необхідно визначити власне місце як на державному, так і на особистому рівні.  

  Нашій незалежній державі  потрібно вирішувати непросту проблему модернізації, яку ускладнює світова економічна криза. Вже очевидно, що Україна не виживе за рахунок застарілих заводів-гігантів металургійної і хімічної промисловості. Не можна також покладатися на завезення нових технологій з-за кордону, бо сама по собі технологія нічого не вирішує. Необхідні - особистість, культура, належна освіта, що роблять можливими нові наукові прориви, які цінуються і впроваджуються в життя, значно його полегшуючи. 

Пропонуємо вам вікторину присвячену жінкам , які внесли великий вклад в розвиток світової науки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)