середу, 8 лютого 2023 р.

Відповідально і безпечно користуємося інтернетом.

Від соціальних мереж – до онлайн-банкінгу: сьогодні Інтернет проник у наше життя і діяльність. Саме тому дуже важливо знати якомога більше про безпеку у Всесвітній мережі.

Ми знову і знову повертаємося до правил безпеки в інтернеті, та не забуваємо про культуру.
У світі глобальної прозорості витік будь-якої приватної інформації є потенційним ризиком для кожної людини, адже надалі вона не контролює її. 
Сьогодні в нашій бібліотеці провели лекцію - обговорення, щодо безпечного знаходження інформації в інтернеті, розібралися що таке фішинг, яку інформацію можна публікувати в соцмережі на своїх сторінках, і яку відповідальність несе кожен з нас за поширення неправдивої інформації. 


Кожна людина має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або у інший спосіб – на свій вибір. Це право гарантоване Конституцією України. Інформація повинна поширюватися із дотриманням законодавчих норм про її достовірність та не порушувати права інших осіб. Що таке недостовірна інформація, яка відповідальність за її розповсюдження?

Якщо особа, яка розповсюдила недостовірну інформацію, відмовляються її спростувати, а також компенсувати матеріальну та (або) моральну шкоду, – особа, стосовно якої поширено таку інформацію, має право на захист своїх прав та інтересів шляхом звернення до суду. У деяких випадках до винної особи може бути застосована адміністративна відповідальність за поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, що тягне за собою накладення штрафу від десяти (170 гривень) до п’ятнадцяти (255 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку.
Ми звикли, що інформаційні та кібер-атаки націлені як на державні інституції, так і на публічних осіб, але  пересічні громадяни також можуть потрапити під атаку злочинців в онлайні – крадіжки паролів, нелегальний доступ до банківських карток, відстеження вашого місце знаходження. 

Підвищення обізнаності громадян про умови і правила перебування у соцмережах, небезпеки, що можуть призвести до порушення їхніх прав та свобод, а також про втручання у особисте життя користувачів – необхідна складова свідомого поводження у соцмережах.

Безпека в Інтернеті: що потрібно знати

Збереження вашої персональної інформації:

Оновлення програмного забезпечення. Найкращим захистом від вірусів є не антивірусний захист, своєчасне оновлення програмного забезпечення. Чому? Розробники слідкують за можливими загрозами і намагаються захистити свої продукти нововведеннями.
Перевірка сайтів Рекомендуємо не вводити персональну інформацію (логін, пароль, номер телефону чи платіжної карти) на запити неперевірених сайтів. І ще – обов’язково перевіряйте назву сайту в адресному рядку браузера (www.google.com.ua а не www.goolge.com.ua). Вводити ж інформацію з платіжних карток чи паролі від них можна лише на сайтах зі значком «замочка» в адресному рядку. Таке з’єднання вважається захищеним, а ваші дані не потраплять до рук сторонніх осіб. Але зловмисники також зламують сайти, які вже використовують  такі сертифікати.
Сайт є безпечним в тому випадку, коли його адреса починається з https (HypertextTransferProtocolSecure).

Фішинг – виловлювання інформації
Мета фішингу – отримання доступу до конфіденційної інформації користувача (логінів, паролів, даних платіжних карток).
Фішингові повідомлення, зазвичай, приходять на електронну пошту і спонукають до негайних дій, не залишаючи часу на роздуми. Шахрайські повідомлення найчастіше надходять від імені відомих брендів, знайомих, друзів чи банків та впливають на емоційне сприйняття інформації.
Наприклад:
Користувача переспрямовують на фіктивну сторінку, яка виглядає так само, як справжня сторінка банку, де запитуються ввести пароль.
Зловмисник, який контролює цю сторінку, викрадає оригінальний пароль, отримавши таким чином доступ до захищених даних.

Безпечний пароль – це перша гарантія того, що ваша особиста інформація перебуває під надійним «замком».

Культура. Ваша репутація в Інтернеті не менш важлива, ніж у реальному житті. Навіть якщо здається, що ніхто в Мережі вас не впізнає, не варто ображати інших, створювати конфліктні ситуації, або відповідати на образу образою.




Не поширюйте в Мережі інформацію про себе та інших людей –реальні імена, адреси, телефони, фотографії!
Згідно з положенням статті 308 ЦК України фотографії та інші твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи.

Пам’ятайте про авторське право.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)