середу, 22 лютого 2023 р.

“Масниця до нас прийшла, Весну з собою принесла.”

 Масниця - це старовинне свято, що знаменує зустріч зими з весною, початок нового життєвого циклу, відродження життєвих сил природи та й усього живого на землі та підготовує нас до Великого посту.
Масляна у 2023 році починається 20 лютого і триватиме тиждень, до початку Великого посту перед Великоднем. 
Про традиції і звичаї Масниці, розповіли бібліотекарі на краєзнавчій годині.

Показали і спробували сформувати різними способами вареники, адже в Україні готують вареники а не млинці. 

  




Правильно ж називати це цікаве свято “Масниця”. Чому саме так? Тому що в давнину цього тижня їли тільки “масні” продукти: масло, сир, вареники з домашнім сиром. Масниця вважалася суто жіночим святом, а тому її часто ще називали “Бабським тижнем”. В деяких регіонах України навіть до сьогодні збереглися й інші назви: “Колодій” (через традицію прив’язувати дерев’яну колодку до руки хлопця, який не одружився за рік), “Сиропуст”, “Сирний тиждень”.
Насправді головною стравою святкування були вареники. Найпопулярнішими були вареники з сиром, варені або запечені з вершковим маслом і сметаною. Та і взагалі цей тиждень був часом, коли сир, сметану й масло споживали в рекордних кількостях. Що готували, крім вареників: налисники (млинці з сиром), молочні каші, молочний кисіль, галушки, сирники. 
Деякі етнографи пояснюють важливість вареників тим, що вони схожі на місяць і є символом жінки та роду. Та все може бути простіше.
"Вареники були більш звичною ритуальною стравою для України", - пояснює пані Анцибор.
На її думку, в Україні традиційні млинці на Масляну не прижилися, "еволюціонувавши" у вареники.
     Свято Колодій походить ще від часів Трипільської культури. Воно символізувало закінчення зими, початок весняного землеробства. Існував звичай поховання “колодки”, що символізувало знищення зими, й початок нового циклу. Наші предки вірили, що голосні гуляння, ритуали з піснями й танцями, сміхом допомагають прогнати зиму й закликати весну з сонцем, теплом та цвітінням.
   Хлопцям, які не встигли одружитися, або ще не знайшли своє кохання, до ноги прив’язували колодку. Це могло бути дійсно величеньке поліно, або символічна маленька дощечка. Самостійно зняти колодку парубок не міг. Це мала зробити дівчина, а за своє “визволення” хлопець мав відкупитися солодощами чи подарунком.

Колодку могли виготовляти й самі дівчата. Красиву, з атласними стрічками, квітами й бісером. Дівчина могла пов’язати таку колодку парубку, який подобався.


Весь тиждень ділиться на два періоду: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середа і Широка Масляна – четвер, п'ятниця, субота і неділя.
У перші три дні можна було займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припинялися. При цьому кожен день Масляної мав свою назву і призначення.
Понеділок - гості
Приймають гостей та печуть млинці.
Вівторок - залицяння
Незаміжні дівчата влаштовували оглядини. Молодь збиралася разом, а потім відправлялася кататися з гірки на санчатах.
Середа – частування. Увесь день проводили в частуваннях, а тому його називали “лакомка”.
Четвер – гуляння.  День, коли Сирний тиждень набирає свою силу і з Вузької набуває статусу Широкої Масниці. Працювати в цей період вже небажано, а весь час потрібно присвятити пісням, танцям, іграм та розвагам.
П’ятницятещин день. Якщо чоловік вже був одружений, цього дня він йшов до своєї тещі і пригощав її варениками, а пізніше млинцями;
Субота - прощання із зимою. За святковим столом збиралися всі родичі, їли, співали пісень та веселилися. 
Неділя - прощена.  Всі близькі люди просили один у одного вибачення за всі заподіяні за рік неприємності і образиБлижче до вечора всі гуляння завершуються символічним спалюванням опудала.
Напередодні Великого посту в країнах з християнськими традиціями влаштовують особливі святкування, у багатьох з них - їдять млинці.
Крім України, вуличні гуляння проходять в інших християнських країнах напередодні Великого посту. Традиція з поїданням млинців є ще в США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Великій Британії.
У Британії, як і в багатьох країнах Західної Європи, Великий піст починається в середу. День перед цим називають "Жирний вівторок", або ж просто "День млинців".
Британії навіть проводять забіги з млинцями. 
Цей день також популярний в Ірландії, Канаді, Австралії та Новій Зеландії.
У вівторок люди зазвичай йшли до церкви на сповідь, щоб покаятися у гріхах. Звідси і пішла інша традиційна назва цього дня - "День покаяння" (Shrove Tuesday).
Після загальних веселощів і смачних млинців настає "Попільна середа" - перший день Великого посту, що передбачає помірність і обмеження..






Ігри квест
три ноги
Необхідні атрибути: лінія старту, прапорець і мотузка. Команди розбиваються на пари. З кожної пари роблять «триногого гравця». Для чого праву ногу одного напарника за допомогою мотузки з'єднують з лівою ногою другого напарника. «Триногий» пара повинна добігти до прапорця, повернутися і повернутися на лінію старту. Після чого біжить наступна пара.


Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)