неділю, 12 лютого 2023 р.

“Свято радощів й кохання”

 


     14 лютого у світі відзначають День закоханих. У цей день вшановують пам’ять святого Валентина ― священника, який, за легендою, попри заборону одружував римських воїнів. Як виникло це свято, чи варто його святкувати?

   Відколи 14 лютого ― День закоханих?

   496 року Папа Римський Геласій I замінив святкування язичницького свята Луперкалії (на честь бога Фавна або на честь богині шлюбу та сім’ї Юнони) на День святого Валентина. Однак справді популярним у Європі воно стало після XV століття.

   Згідно з переказами, першу відому валентинку створив племінник короля Карла Божевільного Карл, герцог Орлеанський. Він, сидячи в лондонській в’язниці, писав своїй дружині: "Я втомився без кохання, моя солодка Валентина".Виглядало це приблизно так.

    День святого Валентина як комерційний хід.

   Відколи День закоханих став популярним, на ньому стали заробляти виробники продукції, яку купують лише з цієї нагоди, як-от листівки-валентинки й різні речі у вигляді сердець чи квіток. Не завжди це речі потрібні й не всім подобаються саме такі подарунки.

   Аналітики YouControl, посилаючись на дослідження ресурса Picodi, зазначили, що до війни українці витрачали на подарунки своїм коханим до Дня святого Валентина приблизно 52 долари, тобто майже півтори тисячі гривень. Найбільше з 38 країн, у яких провели опитування, з цієї нагоди витрачають в Ірландії. У середньому на романтичні подарунки вони готові віддати 132 долари ― понад 3,5 тисяч гривень.

   Також цікавими є дані про те, скільки українці витрачають на День закоханих, від платіжної системи Mastercard. За аналізом грошових транзакцій вдалося з’ясувати, що "економіка любові" зростає уп’ятеро швидше, ніж світова економіка. З 2017 року витрати на подарунки до Дня святого Валентина у світі зросли на 17%, а в Україні ― на 122%. 

   Ще п'ять років тому  українці витрачали на подарунки понад 400 мільйонів гривень, якщо брати до уваги лише витрати, зафіксовані Mastercard. Зросли витрати на квіти, ювелірні вироби, листівки-валентинки, романтичні подорожі, походи до ресторанів. Окрім цього, більше людей купують подарунки онлайн.


 
 Як українці ставляться до Дня святого Валентина?

  Для 43% опитаних українців важливіше бути коханими, ще 38% ― кохати самим. Для   молоді,   чоловіків і людям,  у яких стосунки тривають менше ніж  три  роки, важливіше кохати самим. А от жінкам більше хочеться бути коханими. 55%  респондентів даруватимуть щось своїм половинці до Дня закоханих.  До війни таких було 49%. А ще 43% українців не планують робити подарунки.

   Святкувати чи ні?

   У різних країнах світу цей день святкують по-різному: дарують солодощі, ювелірні прикраси, листівки, влаштовують романтичні побачення, роблять сюрпризи. Святкувати чи ні ― особисте рішення кожного. Зараз в країні йде війна. Ви маєте можливість витратити кошти на більш раціональні речі або на донати, а коханому чи коханій подаруйте свою увагу та  можливість провести час разом з Вами. 

 Та ще  нагадаємо, що 14 лютого також Міжнародний день дарування книжок. 

 Його можуть святкувати всі. А можна й об’єднати обидва свята. В нашій бібліотеці проходить виставка - інсталяція до Дня закоханих. Ви можете обрати рекомендовані книжки до прочитання .


  Приємно бачити, коли читачі розібрали всі книжки з виставки. Українці читаюча нація! 


  Важливо пам’ятати про першопочатковий сенс цього дня ― бути з коханою людиною, проявити свою любов та увагу. Однак для цього не обов’язково гнатися за модними подарунковими тенденціями.

Проведіть час з коханою людиною та нашою вікториною:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)