неділю, 26 лютого 2023 р.

Блаженніший Любомир Гузар


26 лютого 1933 року в родині Ярослава Гузара та Ростислави Демчук у Львові народився Любомир Гузар. У 1944 році сім’я його батьків виїхала до Австрії: у місті Зальцбург продовжив навчання в українській гімназії, а переїхавши у 1949 в США, закінчив середню освіту в Малій духовній семінарії (St. Basil College Seminary) в м. Стемфорді (штат Коннектикут, США).

Був членом «Пласту», належав до куреня з назвою "Червона калина", де його називали братчик Любко.

Він спілкувався українською, польською, німецькою, англійською та італійською мовами, хоча скромно зізнавався, що знає більше.

У 1977 році таємно без згоди Папи Йосип Сліпий висвятив Любомира Гузара на Верховного Архієпископа. Протягом 19 років він чекав підтвердження свого статусу єпископа.

Владика Любомир Гузар, після повернення з довготривалої еміграції зі США, мешкав у передмісті Львова — селі Зимна Вода на вул. Сірка.

10 років очолював УГКЦ . Зумів перенести осередок зі Львова до столиці, надавши конфесії загальноукраїнського масштабу. У 2005 році був одним із кандидатів на ватиканський престол.

Любомир Гузар вважав, що керувати живою церквою мають молоді, сповнені сил та натхнення.

Втративши зір, він не міг писати власноруч, але надиктовував тексти, які виходили як колонки в різних українських виданнях. Він також є автором чотирьох книг.



"Про гріхи і чесноти", Любомир Гузар
Книжку про людські чесноти й пороки Блаженніший Любомир написав наприкінці свого земного буття. Він часто цікавився – як просуваються справи з підготовкою до друку, проте так і не встиг побачити її. У легкій і доступній манері автор ділиться власним баченням рис, притаманних окремій особистості та суспільству загалом, вказує, як позбутися вад, а також як розвинути в собі те краще, дароване нам Богом, що є в кожному з нас. Книжку ілюстровано дитячими малюнка- ми, відібраними конкурсним журі. Розрахована на людей різного віку – усіх, хто цікавиться питаннями морально-етичного плану, проблемами людських відносин, психологією особистості та соціальною психологією.


Блаженніший Любомир. Думки у спадок
Збірник цитат Блаженнішого Любомира Гузара, який складається з його висловлювань, показує засяг справді пастирського думання предстоятеля УГКЦ про свій народ та людину взагалі. У тих згустках думок можна побачити маштаб постаті Глави Церкви і зрозуміти причину того авторитету, який він мав не лише серед греко-католиків, а й в усьому українському суспільстві.

Для широкого кола читачів.


"Блаженніший Вуйко Любко".
До книжки увійшли спогади про Блаженнішого Любомира Гузара, авторами яких є люди різного віку, професій, національностей і віровизнань. Відверто, зворушливо, смішно, влучно, без пафосу, простими словами про Людину великого серця — так коротко можна охарактеризувати ці щирі оповіді.

"Гузар на кожен день", Оксана Климончук
До нього дослухалися всі — малі й дорослі, його поради шукали президенти і патріархи. Мудрі настанови та міркування Блаженнішого Любомира Гузара, його поради українцям увійшли до нашого унікального видання.

Завдяки відеоматеріалам, доступним за QR-кодами, можна почути голос цієї доброї і мудрої людини.

Любомир Гузар «Хочу бути Людиною»
Україні доби Незалежності дуже пощастило, що в неї є Блаженніший Любомир Гузар. Він майже півстоліття жив спочатку в США, потім в Італії, багато подорожував із місіями, і тепер став прикладом — яким може бути українець, сформований в умовах вільного світу. Прийнявши управління Українською греко-католицькою церквою на тому етапі, коли її називали «регіональною» чи навіть «закордонною», і довівши до статусу церкви для всієї України, патріарх Гузар добровільно передав владу молодому наступнику, щоб мати ще час бути корисним країні, якій не щастить на правителів. Стати добрим порадником за гамбурзьким рахунком. Дороговказом. Гордістю нації.

Любомир Гузар «Андрей Шептицький: Митрополит Галицький (1901-1944). Провісник екуменізму».

Докторська праця Блаженнішого Любомира Гузара присвячена дослідженню екуменічної діяльності Митрополита Андрея Шептицького, Глави Української Греко-Католицької Церкви, проникливого богослова, ревного душпастиря, суспільного діяча, мецената. На широкому та складному тлі родинних, історичних, церковно-релігійних, політичних обставин кінця XIX–першої половини XX ст. проаналізовано генезу поглядів Митрополита на єднання Церков, практичні кроки, які він робив для досягнення цієї мети, та їхнє відображення у рішеннях Другого Ватиканського собору (1962–1965). Сподіваємось, що ідеї, відображені в цій книзі, стимулюватимуть подальші дискусії, слугуватимуть зближенню християнських Церков та їхньому єднанню.

Любомир Гузар «Найдорожча матуся»

Листування о. Любомира Гузара з матір’ю Ростиславою, сестрою Мартою та її чоловіком Зеноном охоплює тривалий період 1975-1976 і 1985-1992 років, на який припало багато доленосних подій у житті українського народу й Греко-Католицької Церкви. Воно не тільки показує, як сприймав і оцінював о. Гузар ці історичні події та їх учасників, а й насамперед – розкриває його внутрішній світ як людини й церковного діяча, являє читачеві глибоко зворушливі стосунки сина й матері.

«Три дороги. Бесіди Блаженнішого Любомира Гузара з журналістами»
У виданні зібрано бесіди Глави Української Греко-Католицької Церкви у 2001-2011 роках Блаженнішого Любомира Гузара з журналістами.
Автор відповідає на низку актуальних запитань і різних сфер людського життя, які турбують кожного українця. 


Любомир Гузар (Видатні українці. Люди, які творили історію),  Ольга Опанасенко. 
Книжка-біографія «Любомир Гузар» розповість дитині історію релігійного діяча, патріарха-предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви. Любомир Гузар був уважним до світу, до людей, співпереживав їх проблемам. Живучи у жорстокі часи, він ніколи не зраджував собі і досягав вищих результатів, тренуючи свою моральність. 
Останні роки Блаженніший жив у невеликій резиденції під Києвом. Утратив зір і потерпав від недуги, але не втратив бажання спілкуватися з молоддю та жартувати. Любомир Гузар помер 31 березня 2017 року на 85-му році свого життя.




Блаженніший Любомир Гузар нагороджений чотирьма державними вищими нагородами: Орденом князя Ярослава Мудрого III ступеня, Орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня, Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня та Орденом «За заслуги» III ступеня.






Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)