суботу, 27 листопада 2021 р.

«Дослідник людських душ» - С.Цвейг

   Стефан Цвейг, або Штефан Цвайґ народився 28 листопада 1881, Відень — 22 лютого 1942, Петрополіс поблизу Ріо-де-Жанейро . Австрійський письменник, критик, автор численних белетризованих біографій .

   Стефан Цвейг - письменник складний та суперечливий. Тонкий психолог, що часто тяжіє до незвичайних психологічних і життєвих ситуацій та хворобливих настроїв. Але у своїх творах С. Цвейг ніколи не принижує людину, не зводить її до стану тварини, не зловживає зображенням патологічних станів.
   Цвейг був дружний з Верхарном, Роланом, комуністами - Ж. Р. Блоком, Анрі Барбюсом, листувався з Максимом Горьким. Він схилявся перед Л. Толстим, М. Горьким та Р. Ролланом, високо ставив психологічну майстерність Ф. Достоєвського. Тільки-но почалася перша світова війна, С. Цвейг одним з перших приєднався до заклику Р. Роллана до примирення. Він жадав активної боротьби проти війни. «Чи не звернетесь Ви із закликом до письменників? – просив він Р. Роллана. — Я беруся поширювати його у Німеччині». Пізніше, 1919 р., він приєднався до групи «Кларте». Кларте - міжнародне об'єднання письменників і діячів культури, що існувало в 1919-1928 роках. Створено з ініціативи А. Барбюса.Програма діяльності була викладена в брошурі Барбюса «Світло з безодні» в якій позитивно оцінювався досвід Жовтневої революції 1917 року в Росії та пропагувалися ліві ідеї.
   Цвейг - чудовий новеліст. Він досконало володіє мистецтвом побудови гострого та цікавого сюжету, головним стрижнем якого є психологічний аналіз, він розвинув до віртуозності жанр психологічної новели. 



Запрошуємо відвідати нашу бібліотеку та зануритись в цікавий світ психологічного аналізу внутрішнього Я змальованого С.Цвейгом.


Цвейг завжди аналізує умови, що породили ситуацію та характер героя. З винятковою проникливістю зобразив він внутрішній світ жінки у його найкращих новелах - "Амок", "Лист незнайомки", "Вулиця в місячному світлі", "Фантастична ніч", "Двадцять чотири години з життя жінки", "Гувернантка".

С.Цвейг " Двадцять чотири години з життя жінки". - Одеса ,Видав."Варіант" - "Два слона".1991 рік.
В книгу включено три новели : "Двадцять чотири години з життя жінки", "Лист незнайомки", "Закат одного серця"
"Двадцять чотири години із життя жінки» - це просто історія, яку жінка розповідає слухачеві (і читачам) саме про 24 години свого власного життя, в яких вона поводилася досить нетипово. Починається вона з натяком на детектив, зі зникнення молодої жінки. Мешканці пансіону, в якому відбуваються події, були сповнені турботи й співчуття, поки не дізналися, що жінка просто втекла з іншим чоловіком. Занепокоєння миттєво перетворилося на осуд, і лише оповідач і англійська пані поставилися до втікачки із розумінням, а пані відчула потребу переповісти оповідачеві історію зі свого життя двадцятирічної давнини. Історія дійсно досить проста, але вона настільки красиво написана і настільки захоплююча, що читається на одному подиху. 

Значне місце посідає у пізньому творчості Цвейга — часу еміграції — жанр історико-біографічного роману («Фуше», «Марія Стюарт», «Магеллан» та інших.). Тонкий психологічний аналіз цих книгах спирається на правильне розуміння духу історії.

С. Цвейг "Марія Антуанетта. Магеллан. "К.: Дніпро ,1991
До книги ввійшли два всесвітньовідомі твори. В багатоплановому творі "Марія Антуанетта" розкрито разючу драму людської слабості, показано занепад ,і зрештою, падіння монархії у Франції.
У другому творі постає образ славетного мореплавця Магеллана, людини величезної сили волі і мужності, що здійснивши неймовірно важке плавання, відкрив людству нові шляхи до пізнання світу.
 


 С. Цвейг затвердив новітнє мистецтво історичного портрета в художній літературі. Серед представників критичного реалізму в Австрії йому належить почесне місце.
С.Цвейг .Три певца своей жизни. Казанова.Стендаль. Толстой .

Незвичайну та захоплюючу подорож долею та внутрішнім світом трьох письменників приготував нам Стефан Цвейг. Шлях кожного він аналізує з граничною ретельністю, кожним по-своєму захоплюється. Дуже цікава і повчальна збірка нотаток та есе. Цвейг, про особливу якість кожного з письменників, міркує часом досить докладно та багатослівно. Занурюючись у внутрішній світ кожного, спостерігаючи за тим, як вони живуть і досліджують світ власного Я, розумієш, що всі вони, хай і по-своєму, стали для нас знавцями глибинних почуттів та емоцій людського серця.


До 1933 р. він жив у Відні та Зальцбурзі. Після фашистського перевороту у Німеччині він її покинув. Живучи останні роки у Бразилії, Цвейг співпрацював у антифашистській пресі. Але в стані душевної депресії, викликаної Другою світовою війною і тимчасовими успіхами гітлерівських військ, він наклав на себе руки в Ріо де Жанейро 22 лютого 1942 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)