середу, 10 листопада 2021 р.

Наука - це цікаво


Щорічно 10 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку. 


Свято було офіційно проголошене в 2001 році, під егідою ЮНЕСКО, проте стали відзначати його з 2002 року. Рішення про заснування Всесвітнього дня науки за мир і розвиток було прийнято під час Всесвітньої наукової конференції у Будапешті в 1999 році. Саме тоді вчені вирішили зайнятися більш щільною взаємодією зсуспільством.
Заходи цього дня спрямовані на популяризацію науки в суспільстві, необхідність взаємодії науки та громадськості, стимулювання праці науковців.
   Всесвітній день науки в Україні.
Починаючи з 2013 року відбувається відзначання Всесвітнього дня науки і в Україні. Найперше День Науки був проведений молодими вченими Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця НАН України 10 листопада. Наступні роки до святкування долучились інші установи Національної академії наук України та ВНЗ зі Львову, Харкова, Дніпра та Одеси.
Цей день – чудова нагода, аби вшановувати наукові традиції, популяризувати досягнення вчених, залучати молодь до світу науки.

Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Саме завдяки їм людство в своєму науково-технічному розвитку пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів у всесвіт. Наука не стоїть на місці, розвиваючись, вона приносить в наше життя все нові і нові технології, службовці на благо людству. День науки об'єднує працю багатьох творчих людей різних напрямків. Незважаючи на складність професії це нелегка, але цікава праця, а люди, які присвятили йому своє життя, це люди віддані і зацікавлені в кінцевому результаті своєї праці.

Винаходи українців які змінили світ.
Українці дуже працьовита і талановита нація, а наш перелік винаходів, який є заслугою наших співвітчизників, цьому доказ. На жаль не завжди повністю реалізувати себе наші вчені можуть саме в Україні, але і за її межами вони вигідно виділяються в науковому світі.


1. Розпочинає наш списо Ігор Сікорський якийстав творцем перших у світі літаків - чотиримоторного “Руський витязь”, вавжкого чотиримоторного бомбардувальника і пасажирського літака “Ілля Муромець”, трансатлантичного гідроплата та серійного гелікоптера одногвинтової схеми. Один із них - бомбардувальник “Ілля Муромець” здійснив свій перший політ 23 грудня 1913 року.


2. У Львові 1853 року місцеві аптекарі Ян Зегом та Ігнатій Лукасевич винайшли гасову лампу, яка свого часу також відіграв важливу роль в розвитку людства.



3. Мало кому відомо, що поштовий індекс винайшли в Україні. Перші поштові індекс мали в собі число, яке означало місто, всередині букву «У», яка означала «Україна», та ще одне число яке відповідало меншому поштовому району.

4. Завдяки конструкторам київського підприємства імені Антонова на світ з'явився справжній велетень, та привід для гордості Ан-225 «Мрія». Ан-225 є найпотужнішим та найбільшим у світі транспортним літаком. «Мрія» може прийняти на борт 250 тонн вантажу, що на 100 тонн більше свого попередника Ан-124 «Руслан», який до появи «Мрії» також був найбільшим у світі літаком. Фактично Ан-225 «Мрія» може взяти на борт два Ан-124 «Руслан».



5. До 1814 року через вилучення меду з вуликів тогочасні пасічники практично винищували бджіл димом, революційним стало відкриття мешканця Чернігівщини Петра Прокоповича який винайшов перший у світі рамковий вулик і тим самим започаткував раціональне бджільництво. Сьогодні рамкові вулики використовують мільйони пасічників по всьому світі.

Більше цікавих фактів про науку та винаходи ви зможете дізнатись завітавши до нашої бібліотеки.






Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)