вівторок, 9 листопада 2021 р.

Слово - то мудрості промінь.

  Щороку 9 листопада ми святкуємо День української писемності та мови й вшановується пам'ять Преподобного Нестора-Літописця. 
Українська мова пройшла довгий та тернистий шлях розвитку й сьогодні кожен з нас відповідальний за її популяризацію та процвітання. 
 


 
У 448 році відомий  візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав нові слова – «мед» та «страва». Це була перша історична згадка українських слів.
За різними даними, українська мова займає 25 або 32 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі. Для 36-37,5 мільйонів осіб українська мова є рідною. Загалом у світі 41-45 мільйонів осіб володіють українською.

Офіційна мова України, також має офіційний статус у Молдові, Румунії, Словаччині, Сербії, Польщі, Угорщині, Хорватії, Боснії і Герцеговині та Чехії.

Країни, в яких теж люблять і шанують українську мову. Це передусім пов’язано з наявністю в них української діаспори чи спільного кордону з нашою країною.

Австралія
Вважається, що в Австралії проживає одна з найбільш організованих діаспор українців. 
Велика Британія
У Великій Британії проживає близько 30 тисяч етнічних українців. Українських шкіл у Англії немає, проте є суботні школи, де діти етнічних українців вивчають українознавство раз на тиждень.
Білорусь
Білоруси непогано розуміють українську мову. На території сусідньої країни мешкають люди, що у повсякденному житті користуються українською. Це переважно мешканці Берестейщини і Пінщини, це південно-західні регіони Білорусі.
Канада
Одна з найбільших діаспор українців знаходиться у Канаді, тож не дивно, що у північній країні розуміють і говорять українською мовою. У провінціях Манітоба, Саскачеван, Альберта ще з 1898 року започатковані україно-англійські класи, в яких діти перших переселенців могли вивчати окрім англійської, ще й українську.
США 
Українське Село - невеликий оазис нашої національної культури в США. 
Цей район Чикаго українці та вихідці зі Східної Європи почали заселяти ще XIX столітті. На даний момент в Ukrainian Village проживає близько 15 тисяч українців, а також поляки, італійці і мексиканці.

Традиційно у цей день проводиться радіодиктант національної єдності. Всі охочі можуть приєднатися до його написання та перевірити, наскільки добре вони знають українську мову.
Багато українців приділяють час вивченню англійської мови та інших мов, але чи так добре ми знаємо та шануємо нашу рідну мову? Пройдіть тест і дізнайтеся!
На нашому ютуб каналі ви можете прослухати казку і легенду про мову.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Ласкаво просимо у світ англійської мови”

 23 квітня кожного року відзначається Міжнародний день англійської мови.  Англійська мова - одна з найпоширеніших мов у світі! Англійською в...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (39) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (115) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (108) Чорнобиль (2)