четвер, 29 жовтня 2020 р.

Казковий і водночас моторошний вікенд

    Хелловін - вечір усіх святих,святкується у ніч проти 1 листопада.

Під час святкування Хелловіну відбувається традиційне  відвідування тематичних костюмованих вечірок, прикрашання оселі та будівель, вирізання ліхтаря з гарбуза, цукрування яблук, розведення вогнищ, виловлювання яблук з відра, розігрування, розповідання моторошних оповідок, перегляд фільмів жахів,випрошування цукерок дітьми.   Випрошування солодощів зазвичай відбувається ввечері 31 жовтня. Деякі господарі будинків виставляють святкові декорації біля своїх дверей, або ж просто залишають частування на верандах, щоб діти могли їх взяти.
   Бібліотекарі пропонують цікаве оформлення цукерок у вигляді кажанів.
 В жодній країні світу свято немає державного значення, але з кожним роком все більше викликає зацікавленість людей і трансформується під місцеві звичаї.

В Ірландії прийнято влаштовувати великомасштабні піротехнічні дійства та багаття. 

В Шотландії він зазвичай відсутній.

    За межами країн, де живуть нащадки кельтів, свято носить скоріше комерційний характер, ніж культурний або ритуальний

   За язичницькими віруваннями західних європейців у ніч Хелловіну відчиняються двері у потойбічний світ, і духи померлих приходять на землю, щоб знайти собі відповідне тіло. Тому від усіляких скелетів, вампірів та привидів, що можуть постукати у ваші двері, досвідчені люди радять відкупитися — насипати торбу гостинців-ласощів.

   В Японії на честь свята проводяться щорічні паради, що іноді досягають величезної кількості учасників і створюють великі проблеми місцевим службам.

   У Європі особливо популярні вечірки Хелловіну в стародавніх замках, де вештаються страхітливі привиди. Німці влаштовують жахо-карнавал у замку Франкенштайна, що неподалік Дармштадта. 

    У США та Великій Британіїї святкування починають заздалегідь: вечір напередодні Хелловіну, 30 жовтня, називають" Ніч пустощів". У цей вечір діти і підлітки мають право розіграти своїх знайомих і сусідів. Типові пустощі включають намазування вікон автомобілів милом, закидання будинків яйцями і гнилою городиною. Діти можуть обмотувати дерева туалетним папером або дзвонити в двері, а тоді тікати. Нерідко такі жарти межують з вандалізмом,тому продавці часто відмовляються продавати дітям яйця в переддень свята.

   Одягання в карнавальні костюми — порівняно недавній елемент свята. Основна тема костюмів на Хелловін — це різна нечисть або надприродні персонажі, проте популярні й костюми на абсолютно довільну тематику, хоча основний мотив продовжує залишатися найпоширенішим. Так, в 2000-х серед костюмів на Хелловін можна було зустріти не лише костюми вампірів, перевертнів або відьом, а й фей, королев, діячів поп-культури . 

Окрім випрошування солодощів та носіння різноманітних костюмів, святкування Хелловіну також пов'язано з деякими специфічними іграми та ворожіннями. Наприклад, можна зустріти згадки про ворожіння за допомогою шкірки: шотландські дівчата зрізали шкірку з яблук, намагаючись зробити її якомога довше, і кидали через плече. Вважалося, що впала шкірка приймала вигляд першої літери прізвища судженого. Інший звичай ґрунтувався на відомому повір'ї про Криваву Мері, який в наші дні перетворився в популярну міську легенду . Це гадання полягало в тому, що молоді дівчата мали в темному домі піднятися по сходах спиною вперед та провести свічкою перед дзеркалом. Після цього в дзеркалі нібито мало показатися обличчя майбутнього чоловіка, але дівчина могла побачити в дзеркалі й череп — це означало, що вона помре, так і не вийшовши заміж. 


Важливою традицією святкування Хелловіну є організація так званих Атракціонів населених примарами, головна мета яких — приємно налякати відвідувачів. Найстаршим подібним атр
акціоном вважається «Населений примарами будинок Ортона та Спунера», відкритий 1915 року

  Через те, що у Північній кулі Хелловін припадає на пору осіннього врожаю яблук, одне з чільних місць на святковому столі посідають яблука, які вкривають поливкою, цукрують, карамелізують або викачуюють у цукровому сиропі та горіхах. Спочатку існувала традиція роздавати дітям яблука-цукерки, але вона швидко зійшла нанівець через міську легенду, яка свідчила, що в подібні цукерки злі люди кладуть шпильки та голки. Хоча подібні випадки були зареєстровані кілька разів, вони ніколи не призводили до серйозних травм. Багато батьків були впевнені, що ці випадки були спровоковані ЗМІ, які зрощували істерію на тлі неправдивих чуток.

  В Північній Америці популярні кенді корни та кенді пампкіни, цукерки у вигляді кукурудзи та гарбуза відповідно. Кенді корн представляє з себе цукерки з цукру, кукурудзяного сиропу, штучних барвників та сполучних речовин. Головна відмінність «гарбузів» від «кукурудзи» це використання меду, більш рясне додавання зефіру і, нарешті, часто використовуваний особливий нежирний крем.

  Донині, у сучасній Ірландії до свята випікають  Бармбрек , легкий плодовий пиріг, у який закладають горох, дерев'яну тріску, шматок тканини, монету та кільце. Предмет, що попався їдцю пророкував майбутнє: горох — не чекати швидкого весілля, тріска — неприємності в сімейному житті, шматок тканини — бідність, монета — багатство, кільце — швидке весілля. Відповідно до цієї традиції зараз продаються бармбреки з іграшковими кільцями всередині. 

Деякі приклади «хелловінської» кухні:

Бармбрек (Ірландія)
Іриски з Багаття (Велика Британія)
Яблука в поливі  (Британія й Ірландія)
Цукровані яблука, кукурудзяні цукерки, цукерки-гарбузи (Північна Америка)
«Мавпячі горішки» (арахіс у шкаралупі) (Шотландія й Ірландія)
Карамелеві яблука 
Карамелеві бахканці
Колканон  (ірландська страва з картопляного пюре та капусти)
Різноманітні цукерки у вигляді черепів, крихітних гарбузів, кажанів тощо
Гарбузові пироги та хліб
Смажене гарбузове насіння
Смажена солодка кукурудза
Торти-душі 
Піца із страшним обличчям.

  В Україні свято відзначають порівняно недавно, але Хелловін вже встигли полюбити усі – від малого до великого. Найбільш активно його святкує молодь. У нічних клубах вже традиційно в ніч з 31 жовтня на 1 листопада влаштовують Halloween-party, де діє обов’язковий 
дрес-код. Також проводять різні конкурси – на кращий костюм та на найстрашніший грим.Найпопулярніші костюми в ніч на передодні Дня всіх святих – відьми, чорти, привиди, вампіри, а також негативні персонажі з мультиків та фільмів.

Останні роки, в ніч «привидів» переодягнених у хеловінські костюми дітей та молодих людей можна зустріти навіть на вулиці.


На Хелловін люди також готують запечені яблука з корицею, пироги, солодощі і прикрашають їх особливим чином – малюють глазур'ю привидів, павуків, павутиння.

Підготовка до Хелловіну починається задовго до самого свята. Люди, які відзначають свято, прикрашають свої квартири гарбузами, штучним павутинням, свічками і сухим листям. Традиційними кольорами свята вважаються помаранчевий і чорний. 


Атрибутику Хелловіна напередодні можна як зробити своїми руками, так і купити в будь-якому супермаркеті.

Сьогодні ми хочемо запропонувати вашій увазі декілька майстер - класів  по виготовленню прикрас до Хелловіну.







Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)