середу, 7 жовтня 2020 р.

Едгар По - майстер містицизму

    

Едгар Аллан По (19 січня 1809 - 7 жовтня1849)-американський письменник,  поет, есеїст, драматург,  літературний редактор ,критик.

Найвідоміший своїми макабричними (в стилі жахів) і містичними оповіданнями. Едгар По був одним із перших американських професіоналів короткого оповідання (новели) і засновником детективу. Шанований за неймовірно величезний внесок у народження жанру наукової фантастики та розвиток літератури. Завдяки йому на світ з’явилися цілі нові жанри, незважаючи на те, що здебільшого творив у жанрі романтизму. Впізнаваний «фірмовий стиль» цього письменника забезпечив йому гучний успіх, хоча він все життя потерпав від фінансової скрути. Його книги читають у різних країнах, і багато з них отримали статус культових творів.

 Свої перші твори він підписував псевдонімом «Бостонец». Першими літературними дослідами Едгара По були вірші. Ймовірно, багато  з них він написав ще до університету, але достеменно це невідомо. Першою публікацією Едгара Аллана По був збірник віршів під назвою «Тамерлан та інші вірші».


 Книжка складалася з 40 сторінок. Всього було надруковано 50 примірників. Збірок «Тамерлан та інші вірші» до нашого часу дожили всього 12 екземплярів першого видання, і сьогодні вони володіють винятковою цінністю. В 2009 році один такий екземпляр був проданий на аукціоні «Крістіс» в Нью-Йорку за рекордні 662 500 доларів. Напевно, Едгару По це б сподобалося.

 Вірш «Ворон» зробив його відомим, але не зробив багатим. За нього він отримав лише 9 доларів. Едгар По розповідав, що це був виклик самому собі — написати вірш з 100 рядків, яке легко можна було б прочитати на одному диханні. Спочатку він збирався писати не про ворона, а про папугу, але потім зрозумів, що папуга не підходить. Опубліковано цей вірш було в 1845 році і за одну ніч зробив Едгара По по-справжньому відомим. Едгар Аллан По був одним із перших письменників із США,які зробили в своїй творчості упор на новели. За двадцятирічну літературну кар’єру він написав одну п’єсу, по 2 поеми і повісті, десяток есе, півсотні віршів і близько 70 оповідань.

Детективний твір «Вбивство на вулиці Морг» авторства По поклало початок детективному жанрі в тому вигляді, в якому ми його знаємо. Едгар По є родоначальником сучасної форми детектива, але і  психологічної прози. Його творіння також вплинули на формування наукової фантастики. За життя Едгар Аллан По отримав мало визнання. А після смерті він став легендою і залишається нею.

Єдиний музей Едгара Аллана По розташований в США, штат Вірджинія, місто Річмонд. Хоча в будівлі, де розташований музей, По ніколи не жив, тут зібрані речі, які оточували його при житті — меблі (навіть його дитяче ліжко і піаніно його сестри), рукописи, колекція його творів — в тому числі перші та рідкісні видання, такі як поетичну збірку «Тамерлан та інші вірші».










Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)