вівторок, 6 жовтня 2020 р.

Супутники покращують життя

Людство не залишиться вічно на Землі,
але в гонитві за світлом і простором спочатку
боязко проникне за межі атмосфери,а потім
завоює собі весь навколосонячний простір.
                                          К.Е.Ціолковський

     4 жовтня стартував Всесвітній тиждень космосу World Space Week 2020 - наймасштабніша космічна подія у світі, яка покликана на міжнародному рівні відзначати внесок, що робить космічна наука і техніка для покращення умов життя людини. 
     Всесвітній тиждень космосу, проголошений Генеральною Асамблею ООН, відзначають щорічно в період з 4 по 10 жовтня, починаючи з 2000 року.
    Дати обрані не випадково. 4 жовтня 1957 року був запущений перший штучний супутник Землі «Спутнік-1», який відкрив шлях до дослідження космічного простору.

 Головним конструктором першого рукотворного космічного об'єкта, як і ракети, яка вивела його на навколоземну орбіту, був українець Сергій Корольов.
 

10 жовтня 1967 року набрав чинності Договір про принципи діяльності держав по дослідженню і використанню космічного простору, включаючи Місяць та інші небесні тіла. Ця угода є одним із основних документів, що регулює міжнародну космічну діяльність.
Традиційно тиждень космосу присвячують певній темі.
   Тема 2020 року - "Супутники покращують життя." 
    Космічні апарати щохвилини передають на Землю терабайти інформації. І це не лише фото та відео зйомка поверхні планети для розвідки. Від супутників залежить робота телекомунікаційної галузі, банківської сфери, навігація, прогноз погоди.
 Супутники бувають  різних типів:
  • Метеорологічні супутники
  • Біосупутники
  • Навігаційні супутники
  • Супутники зв"язку
  • Орбітальні станції
  • Астрономічні супутники
  • Мініатюрні супутники
  • Супутники спостереження за Землею
  • Супутники - шпигуни
 Сучасні супутникові сервіси можуть стати дієвим інструментом у боротьбі з контрабандою морем, незаконним видобутком природних ресурсів і для попередження надзвичайних ситуацій.  Ми маємо запозичувати кращий зарубіжний досвід і використовувати ті сучасні ресурси та технології ,які покликані захищати та покращувати нашу інфраструктуру. Сьогодні супутникові сервіси дозволяють не лише виявляти вертикальні зміщення на різних об"єктах інфраструктури, у тому числі критичної, а й моніторити роботу портів і будівельників, виявляти підозрілі судна у зонах можливої контрабанди, попереджувати незаконний видобуток піску і навіть контролювати дотримання температурного режиму перевізниками.Сучасні супутникові сервіси дозволяють контролювати також стан доріг, мостів, будівель,та інших важливих об"єктів.

Ми знаємо ,що ще багато тисяч років тому, дивлячись на нічне небо, людина мріяла про політ до зірок. Міріади мерехтливих нічних світил будили уяву, спонукали замислюватися над таємницями всесвіту. Минали століття, людина набувала дедалі більшої влади над природою, але мрія про політ до зірок залишалася так само нездійсненною, як і тисячі років тому. Легенди і міфи всіх народів сповнені розповідей про політ до Місяця, Сонця і зірок. Засоби для таких польотів, що пропонувалися народною фантазією, були примітивні: колісниця, запряжена орлами, крила, прикріплені до рук людини. У XVII столітті з’явилося фантастичне оповідання французького письменника Сірано де Бержерака про політ на Місяць. Герой цього оповідання дістався Місяця в залізній смужці, над якою він весь час підкидав сильний магніт. Притягаючись до нього, смужка дедалі вище піднімалася над Землею, поки не досягла Місяця. «З гармати на Місяць» вирушили герої Жуля Верна. Відомий англійський письменник Герберт Уельс описав фантастичну подорож на Місяць у снаряді, корпус якого був зроблений з матеріалу, не схильному піддаватися дії сили тяжіння. 

Пропонуємо вашій увазі книги, які викличуть зацікавленість як дітей,так і дорослих.

Шевчук С.В. Сергей Корольов/Худож.-оформитель Е.В.Вдовиченко,-Харьков: Фолио,2009,-122 с.(Знаменитые украинцы).
    Ця книга розповість вам про одного з найдивовижніших вчених ХХ століття. Сергій Корольов, якого часто звуть батьком-засновником радянської космонавтики, приніс в науку стільки нового, скільки не змогли принести всі його попередники разом. Без нього, Генерального конструктора, не було б ні кораблів «Восток» і «Захід», ні першого штучного супутника Землі, ні запусків міжпланетних станцій на Місяць. Великий вчений, про особисте життя якого відомо непростимо мало, мріяв сам відправитися в космос, який був дня нього всім - роботою, 
життям, пристрастю.


Попович П.Р. Нескінченні дороги всесвіту.- К.:Дніпро,2000,- 200 с.
     До книжки ввійшли нариси про історію освоєння космічного простору одного з перших льотчиків-космонавтів Павла Поповича.









Юрій Марков.Курс на Марс. - В.:Машинобудування, 1989,-216 с.
Про створення радянських автоматичних міжпланетних станцій нових поколінь для дослідження Марса і Фобоса, Венери і Місяця, комет і астероїдів, про людей, чиїми руками, розумом і талантом створюються унікальні космічні роботи, про різні непрості ситуації, що виникають в процесі довгої і наполегливої ​​роботи, розповідає ця книга. Її автор - інженер-
випробувач космічних апаратів, безпосередній учасник описуваних подій - веде розповідь в живій, захоплюючій формі.

Алексеев В.А. и др.Космическое содружество.
Изд.:Машиностроение, 1987,208 с.
Книга розповідає про один з найважливіших напрямків співпраці Радянського Союзу з іншими країнами в дослідженні і використанні космічного простору в мирних цілях - про польоти міжнародних екіпажів.
У ній наводиться хроніка космічних польотів за участю радянських космонавтів і астронавтів Чехословаччини, Польщі, НДР, Болгарії, Угорщини,
В'єтнаму, Куби, Монголії, Румунії, Франції та Індії, розказано про науково-технічні дослідження та експерименти, що проводилися за міжнародними науковими програмами.
Читач знайде в книзі також відомості про технічні засоби, створені в Радянському Союзі ,як і використовувалися в польотах космічних екіпажів.


Джайлс Сперроу. Дитяча енциклопедія космосу.
Переклад: Яна Головченко,В.: Vivat.,2018,128 с.
  Ця енциклопедія — унікальний шанс вирушити в подорож у найвіддаленіші куточки Всесвіту, розкрити таємниці темної матерії, довідатись якомога більше про інші світи, краще пізнати нашу ніби знайому, але таку загадкову Землю. Достовірні наукові факти, яскраві реалістичні ілюстрації та світлини, захопливі подробиці зроблять мандрівку міжзоряним простором незабутньою.

Всесвіт .50 найвідоміших космічних об"єктів: міні - енциклопедія; Пер,з анг.Н.Тучинської, - К.:Видавнича група КМ-БУКС,2018.-56 с,:іл.
  У цьому довіднику описано 50 найвідоміших космічних об’єктів — небесні тіла, астрономічні явища, космічні апарати. Ви дізнаєтеся, як правильно спостерігати за нічним небом, а також де і коли можна побачити те чи інше космічне тіло.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)