четвер, 1 жовтня 2020 р.

ХУДОЖНИК МАЛЮЄ КАРТИНУ РОЖЕВИМИ ФАРБАМИ МРІЙ

   Образотворче мистецтво розкриває духовний склад людини, її психологію. Художники - люди з особливим мисленням. Вони бачать те, чого не бачать звичайні люди, знаходять прекрасне в повсякденному, вміють зобразити думки на полотні, відобразити емоцію або навіть мелодію.
  В Україні   щорічно у другу неділю жовтня відзначається  День художника, згідно з указом президента від 9 жовтня 1998 року. 
 У День художника доречно згадати цікаві факти про відомих художників та їхні шедеври. 
  Вінсент Ван Гог за все своє життя продав лише одну картину. Після нервового зриву в 1888 році Вінсент Ван Ґоґ  відрізав собі вухо і потрапив в психіатричну клініку. Під час перебування в лікарні художник продовжував працювати. Одна з найвідоміших картин — «Зоряна ніч» — народилася саме в цей період. Ван Ґоґ писав її повністю по пам'яті.
 
 
Леонардо да Вінчі довго не міг знайти натурника для образу Іуди в «Таємній вечері». У підсумку через три роки пошуків ним став п’яниця, якого художник знайшов сплячим в канаві.
   Виявляється, термін «мініатюра» не має ніякого стосунку до маленьких розмірів. Це слово походить від латинського «minium» – назва фарби свинцевого сурику, який мав колір червоної кіноварі. Такою фарбою писалися початкові літери текстів і малювалися дрібні ілюстрації в античних і середньовічних книгах.
   Анатолій Криволап, найуспішніший сучасний художник України. Вартість його картин б'є національні рекорди: у середньому полотна продаються по $70 тис. Статус "найдорожчого" перетворив роботи Криволапа на обов'язковий предмет декору приймалень, кабінетів і віталень багатьох успішних співвітчизників, а його ім'я – бренд.
 
Олег Шупляк, відомий український художник, багатогранний майстер пензля, краєзнавець, педагог, член НСХУ, почесний громадянин міста Бережани працює у різних напрямках живопису – від реалізму до абстракціонізму. Але широку популярність та визнання у світі отримала серія його картин-ілюзій, які автор називає “двовзорами”.
 Сучасний український геній – Іван Степанович Марчук. Британці навіть включили його до списку "100 геніїв сучасності" у 2007 році, в якому він, до речі, єдиний українець. Саме цей чоловік свого часу ввів до образотворчого мистецтва новий метод, який пізніше охрестили "пльонтизмом".



Пимоненко Микола  Корнилійович - український художник-живописець, Член Паризької інтернаціональної спілки мистецтв і літератури, автор багатьох картин на сільську та міську тематику. Відомий своїми картинами, які змальовують Київ. 
Казимир Северинович Малевич - український радянський художник-авангардист українсько-польського походження, один із засновників нових напрямків в абстрактному мистецтві – супрематизму та кубофутуризму, педагог, теоретик мистецтва. Найвідоміша його картина – "Чорний квадрат".
Василь Іванович Лопата -український художник і прозаїк, член Національної спілки художників України (1971). Лопата створив близько 700 творів образотворчого мистецтва. Працює в жанрі графіки та живопису. Відомий, найперше своїми гравюрами. Саме цей художник оформлював портрети, пейзажі та орнаменти на перших українських гривнях зразка 1991 року.

Катерина Василівна Білокур - українська художниця, майстриня народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва». Входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. Усі роботи виконувала лише тоненькими пензлями, виготовленими власноруч з волосків котячого хвоста. Найбільш улюбленими були олійні фарби, хоч багато її творів виконані аквареллю і олівцем.


Марія Примаченко - українська народна художниця, представниця «наївного мистецтва», лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка. Її картини – то цілий Всесвіт, зовні ніби примітивний, наївний, але це особливий, унікальний, фантастичний, казковий світ містичних істот, чарівних звірів, птахів, сонячних квітів і людей, це своєрідний генетичний код українців, що своїм корінням сягає до далеких пращурів, до їх мистецьких традицій, ритміки форм і кольорів.
        
 Мурашко Олександр Олександрович - український живописець, педагог і громадський діяч.
                        

   Це далеко не всі художники з якими ми вас познайомили. Більше інформації , про художників,  читайте в книгах. Бібліотекарі пропонують переглянути віртуальну виставку картин, наших читачів-художників.
  Нехай кожен художник одного разу відчує на собі прожектори слави, що висвітлюють його картини! Але головне побажання - щоб ваш талант і натхнення завжди крокували рука об руку.
   



Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)