четвер, 3 серпня 2023 р.

"Руху правила єдині, їх повинні поважати"

Чи знаєте ви правила дорожнього руху як для пішоходів, так і для автомобілів? 

У День світлофора ми вирішили нагадати вам правила для пішоходів і розповісти кілька цікавих фактів про світлофор. Пройдіть наш тест, щоб закріпити свої знання.

Міжнародний день світлофора відзначається 5 серпня на честь події, що сталася в 1914 році. У цей день у Клівленді, США, з'явився попередник сучасного світлофора. Він мав червоний і зелений ліхтарі, а при перемиканні сигналу подавався звуковий сигнал. Однак перший світлофор був винайдений у 19 столітті Джеєм Найтом в Англії. Пристрій був встановлений біля будівлі парламенту в Лондоні в 1868 році.  

Лестер Вайр створив перший в світі електричний світлофор в 1912 році. Пристрій складався з 2 електричних круглих ламп червоного кольору та зеленого. Винахід Лестера Вайра, тим не менш, не запатентували.
Назва «світлофор» походить від двох слів - «світло» і грецького «форос», яке в перекладі означає «несе». Тобто «світлофор» - це той, що несе світло. 
Цікаві факти
  • Перші триколірні світлофори були встановлені в США в 1920 році, в Детройті і Нью-Йорку.
  • Стандартні світлофори по всьому світу однакові – червоний, жовтий і зелений кольори. Саме в такій послідовності, тому навіть люди з порушеннями сприйняття кольору можуть розуміти їх сигнали, бачачи, яка з трьох ламп зараз горить. 
  •  В Україні перший світлофор встановлений у 1936 році у Харкові. 
  • Лестер Вайр створив перший в світі електричний світлофор в 1912 році. Пристрій складався з 2 електричних круглих ламп червоного кольору та зеленого. Винахід Лестера Вайра, тим не менш, не запатентували.
  • В Берліні, на світлофорах міститься зображення чоловічка в капелюсі. Він навіть має власне ім'я - Ампельман. Зелений чоловічок швидко переходить вулицю, а червоний чоловічок стоїть і має розведені руки, немовби зупиняючи інших пішоходів.
  • А також в Берліні є світлофор з 13 сигналами. У його сигналах нелегко розібратися, тому поруч чергує поліцейський і дає консультації.
  • Прага. Світлофор, що керує рухом пішоходів на найвужчій вулиці міста - настільки вузькій, що по ній люди можуть іти лише в один бік.

  • Чому сигнали світлофора мають саме червоний, жовтий і зелений кольори? 
Одна із версій пов'язана з фактом, що людина краще розрізняє червоний та зелений кольори. Червоний колір привертає увагу та асоціюється з небезпекою та зупинкою, тоді як зелений – з рухом та безпекою. 
 Японії вирішили замість зеленого використовувати синій колір. У такому вигляді світлофори проіснували в цій країні протягом 5 років. Виявляється, не всі сигнали однаково добре видно на відстані, а ступінь розсіювання залежить від довжини хвилі: чим більше довжина хвилі, тим гірше розсіюється світло, проходячи крізь атмосферу. Так, наприклад, синій колір видно гірше, ніж зелений, так як його довжина хвилі менше, і він швидше розсіюється в повітрі. З цієї причини від нього і було вирішено відмовитися в Японії. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)