середу, 23 серпня 2023 р.

“Прапорові барви України”


  Кожного року 23 серпня Україна відзначає День державного прапора. Сьогодні по всій Україні та в багатьох країнах світу українці піднімуть тисячі жовто-блакитних прапорів.

   Існують державні символи, які згуртовують націю, уособлюючи її минуле, сьогодення і майбутнє. Державний Прапор України – один із них. Для українців жовто-блакитний стяг – це символ боротьби, перемоги і любові до своєї країни, національної єдності і традицій державотворення.
Колектив нашої бібліотеки вносить свій посильний вклад в наближення перемоги .Сьогодні бібліотекарі здійснили онлайн бібліо-десант в садочок 687.
    Мета заходу: продовжувати збагачувати знання дітей про державні символи України (Прапор, Гімн, Герб). Закріплювати знання про рідну землю, про Україну, в якій живе український народ. Спонукати до запам'ятовування інформації, віршів, загадок, прислів'їв про державні знаки, а також майстер клас  - аплікація: "Прапор України".










 

 
Національний стяг завжди з нами під час святкових та сумних подій. І сьогодні під жовто-синім прапором українські війська звільняють від загарбників нашу країну. Ми віримо, що невдовзі він замайорить всюди і на тимчасово окупованій території України.

Історія
  Прапор як символ, спочатку як засіб сигналізації, виник за античних часів. Спершу використовувався в країнах Європи і поширився на українські землі в добу Середньовіччя. Найчастіше прапором вважався шматок тканини, прикріплений до списа, що мав вказувати на місце збору воїнів. Жодне військо без прапора не вирушало в похід і не вступало в бій. Слов'яни обожнювали свої прапори і вірили, що у воєнний час вони є найсвятішими від усіх ідолів.
   Знамена спочатку возили разом із зброєю, перед боєм ставили на узвишші, щоб кожен ратник бачив їх. Літописи зберегли такі вирази: "наволочив стяги" – що означало прикріпити їх до держаків, і "поставити стяги", що символізувало готовність війська до бою. Окремі сучасні дослідники виводять традицію вживання жовто-синіх кольорів ще з язичницьких часів. Вона органічно вплелася у християнську релігію, і сьогодні в православних храмах Вогонь і Вода – найбільші святості, які виражаються через жовту і блакитну барви. За правилами векселогії порядок кольорів у багатоколірних прапорах ведеться зверху вниз – першим називається той колір, який є верхнім, і т.д. На доказ історичного коріння традицій поєднання синьо-жовтого кольорів на Україні свідчить і те, що заснованому місту Львову в 1256 році надавався герб, на якому зображений золотий лев на блакитному тлі. Ці ж кольори поєднувалися на прапорах Руського Воєводства за часів Речі Посполитої. Прапори (корогви) набули широкого застосування в героїчну козацько-гетьманську добу. Корогва – найзначніша святиня українського козацтва. На ній найчастіше золотом вишивався образ Покрови – Пресвятої Богородиці Діви Марії – заступниці козацтва, Запорозької Січі. Розуміючи значення, яке надавали козаки корогві, польська шляхта намагалася, аби на знак перемир'я козаки завжди видавали її. З XVIII ст. полкові і сотенні козацькі прапори Війська Запорозького в основному стали виготовляти з блакитного полотнища, на яке жовтою фарбою наносилися зорі, хрести, зброя. Із проголошенням незалежності України віддали належне синьо-жовтому знамену й визначили його національним символом козацтва впродовж багатьох століть. Український народ не міг відкинути історичну традицію створення своєї держави саме під цим знаменом. А 28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила державним прапором України синьо-жовтий стяг.
  Шануймо цей символ нашої держави, адже це ознака гідного ставлення до України і до себе як представника української нації. Нехай завжди в наших серцях живе почуття гордості за нашу державу, а прапор майорить над мирною, щасливою і сильною країною.






Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)