неділю, 13 серпня 2023 р.

Обереги. Мак.

Продовжуємо знайомити з  українськими оберегами

Мак іздавна пов’язаний з богами, війнами, міфологією та мистецтвом.
В українській міфології ця квітка має дуже багато значень. Це символ сонця, нескінченності буття та життєвої скороминущості, пишної дівочої краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті.
Спостерігаючи за рослинами, люди надавали їм символічного значення. Так квіти передавали найрізноманітніші почуття й емоції. Важливу роль відігравав колір рослини, який міг кардинально змінити значення квітки. Наприклад: звичайний польовий мак говорить про солодкі мрії; червоний – висловлює величезне задоволення; біла квітка натякає на безнадійність почуттів, а жовта означає успіх і багатство.
Наші предки ототожнювали мак зі швидкоплинністю дівочої краси, адже тендітні пелюстки так легко обсипаються, як і швидко згасає жіноча молодість. Казали: «Дівка, як маків-цвіт». З незрілим маком пов’язували образ юнака, що дурманить голову молодим дівчатам.
Також квітку вважали символом родючості й міцного роду, оскільки в кожній квітці поміщається сімсот, сімсот дві або сімсот три зернини. Тому особливо сильний мак-самосів ніколи не знищували, де б він не зійшов. Вірили, що освячений мак, насипаний під порогом, мав здатність не пускати до хати людей із лихими помислами.
Улітку, на свято Маковія (14 серпня) було заведено святити в церкві квіти – чорнобривці, гвоздики, волошки та мак. Цієї пори мак уже дозрівав, отож це своєрідне свято макового врожаю. Мак як оберіг використовували і при створенні маковійчика. Маковійчик – це букет із квітів і трав, який збирали на свято Маковія, святили в церкві й потім тримали за божницею. Він слугував оберегом, захищав хату від злих сил, а разом із тим ставав домашньою аптечкою. У центрі розташовували головки зрілого маку (непарну кількість), довкола – гілочки з плодами глоду, горобини, шипшини, калини, вільхи, далі – квіти і трави.
  Обв’язували червоною ниткою. Коли в родині хтось хворів, брали з маковійчика «свячений шматочок» потрібної рослини, додавали у цілющий відвар і таким чином лікувалися.
Квітку маку як оберіг вишивали на одязі. Його зображення на вишиванці оберігало від злого ока. Також він означав незнищенну пам’ять роду. Саме тому дівчата, чиї рідні загинули на війні, із сумом вишивали червоні маки та вплітали ці квіти у вінок. Макову квітку в оздобленні стиглого колосся зображали на весільному рушнику «Хліб-сіль». Таке поєднання означало багатство, родючість і достаток у родині. 
Ще в українських родинах готували обрядову страву – шулики, або ж – ламанці. Для цього пекли прісні пшеничні коржі, кришили їх у миску і поливали смачною підливкою з товченого маку, меду та води.
Тісто для коржів робили пісним і прісним, бо ж два тижні тривав піст – Спасівка, навіть виникла приказка: «Із води та муки пече баба шулики». Тісто треба було замішувати круто, і місити, доки не стане пластичним і не липнутиме до рук. Потім розкачували корж товщиною «у два пальці», кололи виделкою та надрізати хрест-навхрест, аби зручніше було ламати. Випікали в печі до рум’яної кірочки, а, вийнявши, накривали рушником, аби не пересихав, до повного остигання. Тим часом розтирали в неполив'яній макітрі мак, додавали меду і води, поки не ставало, як молоко, а тоді заливали цим уже вистиглі та дрібно поламані коржі й перемішували.

Насіння маку в нашому краї використовували в кулінарії, у давні часи – переважно в обрядовій. Мак був ритуальною їжею, пов’язаною з культом мертвих, тому розсипане макове насіння сприймалося як жертовна їжа для пращурів. Хоча у прислів’ях мак найчастіше позначає відсутність чогось, зокрема їжі – «і макової росинки у роті не було»; «одержав дулю з маком», «сім літ мак не родив, і голоду не було», проте, за міфологічними уявленнями, на тому світі все навпаки. Тому він сприймався як повноцінна їжа для померлих. В українській народній кухні мак додавали в ті страви, які здавна вважалися ритуальними: кутя, пиріжки, вареники, коржі, бублики з маком.
Часом на пасках із маку робили хрестик. Усі ці страви у давні часи приносили в жертву духам померлих предків. Колективне споживання такої страви мало відродити померлого в тілах інших людей і в такий спосіб, через його посередництво, поєднати людську спільноту зі світом пращурів.
На Святвечір, коли відбувалася спільна вечеря родини, на яку, за уявленнями людей, збиралися також і духи всіх померлих предків, варили кутю – кашу з пшеничного або ячмінного зерна, приправлену товченим маком.
Спеціально для душ кутю й узвар ставили колись на підвіконнях. По одній ложці куті разом із іншими стравами роздавали всім тваринам, що були в господі, це мало принести їм здоров’я в новому році. Коли сідали за святкову вечерю, то першу ложку куті підкидали до стелі – щоб добре велося в господі. Якщо кутя прилипне до стелі, то наступного року буде багатий урожай.
Мак – це більше, ніж просто красиві квіти; він є символом історії, культури, медицини та мистецтва. Різноманітність видів, яскраві кольори та багатогранність використання маку роблять його предметом постійного захоплення та дослідження.
Цікаві факти про мак
  • Існує понад 70 видів маку, кольори яких варіюються від темно-фіолетового до червоного, помаранчевого, жовтого і білого.
  • Квітки маку мають від чотирьох до шести пелюсток з численними тичинками, що оточують зав’язь. Зав’язь перетворюється на кулясту капсулу, що містить багато дрібного насіння.
  • Мак вирощують понад 3 000 років. 
  • Символ пам’яті
  • Опійний мак є джерелом опію, з якого отримують морфін, героїн, кодеїн і папаверин. Морфін утворюється з молочного латексу в насіннєвій головці опійного маку.
  • Насіння маку використовується як ароматизатор у хлібі, булочках і тістечках. З нього також виготовляють макову олію, яку використовують у кулінарії, художніх фарбах і милі.
  • Мак багатий на поживні речовини. Насіння маку є чудовим джерелом основних поживних речовин, включаючи харчові волокна, корисні жири, вітаміни (особливо вітаміни групи В) та мінерали, такі як кальцій, фосфор, магній і цинк.
  • Макові зерна містять антиоксиданти, такі як олеїнова та лінолева кислоти, які допомагають знизити рівень поганого холестерину та підвищити рівень хорошого холестерину в крові.
  • Незважаючи на свій невеликий розмір, мак має відносно високу калорійність – близько 525 калорій на 100 грамів.
  • Перший британський урожай маку: у 19 столітті британські садівники намагалися виростити опійний мак, але його знищили зайці.

Немає коментарів:

Дописати коментар

«І в книгах пам'ять про війну»

   8 травня Україна і світ відзначають День пам'яті та примирення, вшановуючи полеглих у Другій світовій війні. Сьогодні ми вас поз...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)