четвер, 10 серпня 2023 р.

«Несподіваний та загадковий Любко Дереш»



 10 серпня 1984, в м. Пустомити, Львівської області, народився  - Любомир Андрійович Дереш. 
Любко Дереш — прозаїк, есеїст, сценарист, лектор, куратор, розробник інноваційних підходів у творчості, один із найвідоміших сучасних українських авторів. В бібліотеці експонується книжкова виставка, де всі охочі можуть ознайомитися з творчістю письменника.
 Любомир Андрійович закінчив Львівський фізико-математичний ліцей та економічний факультет Львівського університету. "До економічної освіти мене схилили батьки, щоб міг себе фінансово утримувати. А я мріяв бути хірургом або психіатром. Бо ці напрямки медицини приносять гострі відчуття”. У приватному Університеті ефективного розвитку здобув фах ”організатор психотехнологічної процедури”.

Як професійний письменник почав писати дуже рано – у 15
років. Його першим великим твором став роман «Культ». Однак книжка не вийшла друком, поки автору не виповнилося 18 років. Ця робота була опублікована в журналі «Четвер» у 2002 році.
 Герої творів Любка Дереша - підлітки, які переживають період самопізнання, залишаються самими собою в різних ситуаціях, намагаються зрозуміти світ і шукають істину. Підлітки в його романах вживають лайливі слова та сленг, експериментують з наркотиками і потрапляють у всілякі дивні історії. Їхня поведінка переконлива і реалістична, але водночас у романах Любка Дереша присутній елемент містики. Дереш вміє інтригувати, провокувати і ставити питання, на які не завжди є однозначні відповіді. Використовуючи прості авторські прийоми та особливі виражальні засоби, письменник створює нову реальність, в якій вигадка тонко переплітається з дійсністю. У своїх романах письменник плекає власну філософію та міфологію, яку читачі впізнають як почерк письменника.
Його твори перекладені кількома європейськими мовами (німецька, польська, італійська, сербська тощо). 
Любко Дереш є третім сучасним українським письменником, якого видано французькою мовою. 

У 2023 році планувався  вихід в прокат фільму «Трохи пітьми» за однойменним романом Любка Дереша.
Екранізувати твори наших українських авторів – це надважливе завдання. Адже у такий спосіб ми формуємо власне культурне поле і свою ідентичність.    
 
Події фільму розгортаються у Карпатах, де на фестиваль самогубців приїжджають шестеро майбутніх мерців. Усі вони мають власні причини вкоротити собі віку. Під час фестивалю кожному з них належить пережити внутрішнє переродження. Мазохістка, екстрасенс, програміст, двоє дівчат-наркоманок, та панк з глибокою душевною травмою беруть участь у сеансі шаманського зцілення, який призводить до несподіваного фіналу.Талановитий і дещо загадковий Любко Дереш продовжує писати. 
"Війна 2022"
Війна в Україні очима сучасних українських письменників і поетів. 
До книжки ввійшли фрагменти щоденників, есеї та вірші.
До антології увійшли твори Вікторії Амеліної, Софії Андрухович, Юрія Андруховича, Катерини Бабкіної, Юрія Винничука, Павла Вишебаби, Лариси Денисенко, Любко Дереша, Сергія Жадана, Олександра Ірванця, Павла Казаріна, Катерини Калитко, Ліни Костенко, Галини Крук, Василя Махно, Олександра Михеда, Володимира Рафєєнка, Марʼяни Савки, Ірини Славінської, Ірини Цілик, Артема Чапая, Артема Чеха, Гаськи Шиян та інших відомих авторів.


"Там, де вітер"
Друга половина 2010-х, Київ. Напередодні Нового року Макс отримує пропозицію від студентки-першокурсниці Аліси поїхати з молодою рок-командою в тур в ролі ґонзо-журналіста, аби відродити свій статус ікони контркультури. Макс спершу відмовляється, однак несподіваний скандал у фейсбуку, в якому Максові нагадують про його пасивність у часи Майдану та ідеологічну невизначеність під час АТО та війни, відтак критична оцінка його начерків до нового роману з боку його літературної агентки, зрештою, і штовхають Тарнавського погодитися на поїздку.
Рок-гурт, з яким він вирушає у тур із заходу на схід України, виявився не дуже вмілим організатором спільної поїздки, тож головному героєві доводиться взяти на себе роль лідера, який може врятувати групу від повного фіаско. Мандрівка з підлітками-першокурсниками стає для молодого письменника дорогою дорослішання і прощення, зокрема й спробою пробачити собі помилки юності.


  "Спустошення"
Спекотний серпневий день. Троє чоловіків опиняються на одній лінії подій. Кожен здійснює відчайдушну спробу змінити власний сценарій, сценарій людей навколо, сценарій історії. Відомий журналіст Федір Могила влаштовується помічником серйозного інвестора, який бажає вкрай швидко сформувати ринок психотехнологій. Вони вступають в альянс із колишнім працівником радянських закритих лабораторій, професором Гуровим, щоб здійснити інноваційний прорив. Однак кожен із учасників цього союзу, як виявляється, має приховані мотиви. Що це? Сценарії, запущені з аномальної Зони? Постінформаційний апокаліпсис? Чи жадоба сенсу, щоби вистояти у боротьбі зі Звіром, якого Гайдеґґер називав Ніщо?

                                    "Поклоніння ящірці"                                    Що це за книжка? Це детектив? Так, тут є: жага вбивства, намагання вбивства, плани вбивства і, власне, саме вбивство. Але це НЕ детектив. Це молодіжна проза для неформалів? Так, тут є: секс, наркотики, музика, панк, андеграунд — все, що потрібно молодому неформалу. Але це НЕ молодіжна проза для неформалів. Це роман про конфлікт поколінь? Так, тут є: непорозуміння між дорослими і підлітками, небажання жити так, як живуть батьки. Але це НЕ роман про конфлікт поколінь. Що ж це таке? Ми могли б вам розказати, але краще дізнайтесь самі. Любко Дереш, «По­клоніння ящірці» — це те, що потрібно читати...
 
«Миротворець» 
Це дуже дивна історія, сумна та загадкова Вона не має ані свідків, ані спостерігачів, але ж звідкись ми її знаємо. Що насправді спричинило дивовижне перетворення молодого аспіранта Віденського університету, лінґвіста, безтурботного молодика Стефана Лянґе, що занурило його у чужу долю, піднесло аж до самого Бога, а відтоді призвело до його кінця чи-то початку?

"Триціліндровий двигун любові"
«Трициліндровий двигун любові» є збіркою вибраних творів, які не друкувалися в окремих виданнях. Зібравши під однією обкладинкою твори трьох авторів, видавництво мало на меті показати широкій читацькій аудиторії дещо незвичний ракурс творчості цих письменників. Пропоноване видання, поза сумнівом, має ексклюзивний характер, оскільки в ньому вміщено ранні "армійські" оповідання Юрія Андруховича, зібрано есеїстику Любка Дереша та представлено "свіжу" прозу Сергія Жадана.



"Лише коли ми разом, коли ми підтримуємо один одного, ми здатні знаходити вихід із ситуації. " 
                   Любко Дереш

Немає коментарів:

Дописати коментар

«І в книгах пам'ять про війну»

   8 травня Україна і світ відзначають День пам'яті та примирення, вшановуючи полеглих у Другій світовій війні. Сьогодні ми вас поз...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)