вівторок, 8 серпня 2023 р.

“Котики-патріотики”

8 серпня відзначається Міжнародний день кішок. Заснований він з ініціативи Фонду захисту тварин Америки. Багато країн також присвячують дні вусатим улюбленцям.
   Скільки котів у світі?
Україна у 2006 році входила в 10 країн з найбільшою кількістю населення котів, ставши домом для 7 350 000 домашніх котів, але втратила цей статус. Загалом у світі налічується більше 600 млн свійських котів.
   Чому кіт нявкає вночі?
Ваш кіт може нявкати вночі, тому що він відчуває нудьгу, відсутність стимулу, самотність або просто хоче вийти на вулицю.
 Як зробити так щоб кіт спав вночі?
Потрібно привчити кішку до того, що господар прокидається і лягає спати в один і той же час. Перед сном можна вимикати світло, підкликати вихованця до себе і приділяти йому деякий час: пестити, чесати за вухом. Тварина повинна розслабитися і заснути поруч із людиною.
  Чому не можна бити кішок?
Бити тварину, кричати на неї, грубо спихати зі столу, плескати в долоні категорично не можна. Все це може привести до серйозних розладів психіки кота, особливо якщо улюбленець полохливий від природи. Після такого «дресирування» тварина перестане вам довіряти.
  Не тільки люди лякаються вибухів і пострілів у воєнний час. Брати наші менші теж переживають через гучні звуки. Кішки гостро реагують на стрес: у них випадає шерсть, пропадає апетит і виникають проблеми з туалетом. Господар може допомогти тварині легше пережити стрес від гучних звуків.
  Дайте коту спокій
Якщо небезпека вже минула, пролунав сигнал скасування тривоги і вам не потрібно бігти в укриття - не потрібно виманювати кішку і брати її на руки. Це може викликати ще більший стрес. Дозвольте тварині заспокоїтися самостійно і перечекати небезпеку.
  Якщо потрібно виманити кішку
Якщо небезпека застала вас раптово і потрібно терміново бігти в сховище, а улюбленець сховався, доведеться виманювати переляканого кота з його укриття. Говоріть з твариною спокійним і ласкавим голосом. Не показуйте свій переляк і не робіть різких рухів. Спробуйте виманити кота його улюбленим частуванням або іграшкою. В крайньому випадком можна спробувати зловити кішку рушником.
   Як заспокоїти налякану кішку
  • Говоріть з твариною спокійним тоном і тихим голосом. Вона не зрозуміє ваших слів, але добре відчуває інтонацію.
  • Тихий спів також допоможе коту розслабитися. Можна включити спокійну музику в телефоні.
  • Увімкніть телевізор і виберіть якийсь канал про природу. Це допоможе коту відволіктися.
  • Почастуйте кішку улюбленими ласощами. Багато кішок люблять варені яйця і вологий корм.
  • Перенесіть кішку в окрему кімнату і дайте їй побути на самоті. Замкніть всі двері в її кімнату і закрийте штори.
  • Покладіть поруч з кішкою предмет, який пахне її запахом, наприклад, кігтеточку або лежанку.
  • Заспокоїти цих тварин допоможе лавандова олія або свічки з лавандою.
До Міжнародного дня котів бібліотекарі здійснили бібліо - десант в дитячий садок.
 Мета заходу: розширювати знання дітей про відому свійську тварину – кішку. Вчити виділяти і правильно характеризувати всі частини її тіла та особливості поведінки, знати чим харчується, як пересувається, яку приносить користь, як людина турбується про неї. Ознайомити дітей із різноманітністю порід кішок. Активізувати словник дітей. Виховувати гуманне ставлення до тварин, почуття відповідальності за тих, кого приручили.
Дітям нагадали, що всю цікаву інформацію можна знайти в книжках. Переглянули ілюстрації та почитали книжку Стіва Паркера"100 фактів.Коти і кошенята"

Обговорили з дітьми як доглядати за домашніми улюбленцями, якими іграшками кіт полюбляє гратися,що їсть і чому дряпається. Діти з задоволенням розповідали цікаві історії з життя своїх пухнастих улюбленців. Дітям розповіли, як під час війни коти допомагають військовим: відчувають і попереджають про обстріл, допомагають ловити мишей в бліндажах, заспокоюють своїм мурчанням та ласкою.
Наостанок, дітям запропонували майстер - клас "Котики - патріотики".









Немає коментарів:

Дописати коментар

«І в книгах пам'ять про війну»

   8 травня Україна і світ відзначають День пам'яті та примирення, вшановуючи полеглих у Другій світовій війні. Сьогодні ми вас поз...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)