четвер, 27 липня 2023 р.

Лікар людських душ

Володимир Винниченко народився 28 липня 1880 році
в місті Єлисаветграді. Серед своїх ровесників вирізнявся надзвичайною пам'яттю та любов'ю до книжки, змалку любив ризиковані ігри, був дуже сильний для свого віку й вольовий, упертий, дуже любив батьків. Саме їхня тяжка доля заронила ненависть до гнобителів, до суспільної несправедливості, до приниження людської гідності. Він наполегливо вчився, досконало оволодів декількома мовами — російською, латинською, грецькою, німецькою та французькою. Уже в старших класах він доєднується до революційних організацій та починає писати перші твори.1902 року було надруковано перше оповідання «Сила і краса».З 1906 року виходять друком п'ять книжок його оповідань. Ім'я Винниченка стає популярним, про нього позитивно відгукується критика. Романи В. Винниченка користуються небаченим попитом, драматичні твори з успіхом ідуть у театрах Києва, Харкова та ін.містах, їх перекладають і ставлять у Європі. Винниченко,як один із лідерів УСДРП і знаний письменник, став постаттю, якій довірили владу.
Український державний діяч і письменник очолив перший український уряд, створений у 1917-му Центральною Радою. Він був головним автором усіх декларацій, універсалів та законодавчих актів Української Народної Республіки. Усе життя він самовіддано обстоював два ідеали: національний та соціальний (розвиток національної мови, культури, українську демократичну державність і визволення гнобленого простолюду, соціальну справедливість). Такими близькими і взаємопов'язаними вони здаються. Але й В. Винниченкові, і всьому нашому народові доля судила жертвувати одним заради іншого, а в результаті втратити й те, і те. Через зовнішню інтервенцію та помилки власного уряду Україна втратила незалежність. І більшовики,і потім нацисти, пропонують Винниченку високі урядові посади, але він відмовляється і їде жити у Францію, проте залишається найпопулярнішим автором. Його книжки видавалися багатьма видавництвами й величезними накладами. Лише протягом 1926-1928 роках побачило світ «Зібрання творів» В. Винниченка в 28 томах.
В 1933 році В. Винниченко написав відкритого листа до московських вождів, у якому звинуватив їх в організації геноциду проти української нації. За це сталінська влада назвала письменника «старим вовком української контрреволюції», його гонорари було скасовано, видання творів припинено, усі книжки вилучено з бібліотек і знищено, навіть згадувати його ім'я заборонялося. Так тривало понад півстоліття. Письменник залишається без засобів до існування, самотнім (більшість українців-емігрантів ставиться до нього як до зрадника). Проте він знаходить сили жити. Допомагають вірна дружина, творчість і давня селянська працьовитість. Винниченки за останні гроші купують занедбану садибу в м. Мужені на півдні Франції. Самотужки ремонтують будинок, розводять сад і город (своє обійстя лагідно іменують «хутір Закуток».
Письменник помер 6 березня 1951 р. у своїй оселі.

В нашій бібліотеці проходить виставка присвячена Володимиру Винниченку.
Спадщина майстра вражає — і якісно, і кількісно. Протягом свого життя В. Винниченко написав понад 100 оповідань, п'єс, сценаріїв, статей та памфлетів, тритомний історико-політичний трактат «Відродження нації», двотомну філософську працю «Конкордизм», 14 романів (11 із них — за кордоном), 40 записних книжок «Щоденника» (від 1911 до 1951 р.), майже 10 романів і досліджень залишилися в начерках.
Його п'єси «Брехня», «Чорна Пантера і Білий Медвідь», «Закон», «Гріх» були перекладені європейськими мовами, їх ставили в театрах багатьох країн. Так само неодноразово перекладали його романи. На екранах Німеччини в 1922 р. демонструвався фільм «Чорна Пантера». П'єси В. Винниченка постійно ставили в театрах (до початку 1930-х років), зокрема такі геніальні режисери, як М. Садовський та Г. Юра, Л. Курбас; співпрацювали з драматургом К. Станіславський та В. Немирович-Данченко.
Митець захоплювався не тільки літературною творчістю, а й малярством.
 Він створив понад сто картин. Це — акварельні й олійні пейзажі, портрети, натюрморти й графічні композиції, окремі символістські малюнки («Паща», «Зусилля», «Янгол сучасності»).
Його роботи не раз експонувалися у Франції й за її межами, зокрема у Львові.














Їхню мистецьку досконалість визнавали видатні художники, зокрема П. Сіньяк, П. Пікассо, С. Гординський, а також мистецтвознавці.
«Дивись, яке прекрасне видиво природи!». Це були останні слова в житті Володимира Винниченка.





Немає коментарів:

Дописати коментар

«І в книгах пам'ять про війну»

   8 травня Україна і світ відзначають День пам'яті та примирення, вшановуючи полеглих у Другій світовій війні. Сьогодні ми вас поз...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)