четвер, 3 червня 2021 р.

«Розвиваймо екологічну свідомість!»

 15 грудня 1972 року Генеральна асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища.
 Його мета – привернути увагу людей до проблем довкілля, а також спонукати політиків та простих громадян в різних країнах вживати конкретних заходів щодо охорони довкілля, аби зростаюче навантаження на природні системи життєзабезпечення планети не сягнуло критичної точки.
   Пластикове сміття можна знайти всюди — на землі, в морі й навіть глибоко на дні океану. Забруднення планети відходами пластику перетворюється на справжню екологічну катастрофу. Під час їх спалювання в атмосферу виділяються токсичні речовини. До речі, ми не тільки плаваємо у пластику, а ще й п’ємо його. Адже в нас майже 96% усіх відходів, включно з пластиком, відправляють на полігони, де звичайний поліетиленовий пакет розкладається 500 років, а пластикова пляшка – 1000 років. 
 
Провідні країни світу намагаються це виправити вже понад 10 років. 
  • У Румунії взагалі існує податок на кожен пластиковий пакет, що не розкладається.
  • Швеція є одним зі світових лідерів, що використовують технологію «енергія-зі-сміття» (waste-to-energy). Близько 2,5 мільйонів тонн сміття щороку спалюється для вироблення електрики або тепла.
  • У Відні, столиці Австрії, сміттєспалювальний завод став теплоелектростанцією – і водночас мистецьким об'єктом. Для цього використовується особливий грибковий фермент, який здатен розщеплювати полімери на прості мономерні елементи.
  • Британія є одним із світових лідерів в іншій технології: перетворенні харчових відходів на енергію.
  • У південнокорейському «місті майбутнього» Сонґдо спеціальна каналізація забирає сміття безпосередньо з квартир та транспортує через підземні труби до сортувальних механізмів.
  • Індія відома своєю складною ситуацією з відходами, особливо пластиком. 
  • Індійський професор хімії винайшов новий спосіб використання пластику.   Поліетиленові пакети, обгортки шоколадок, упаковки від печива – все це тепер використовується для… будівництва доріг. Пластик стає частковою заміною бітуму – вуглеводню, який використовується для виробництва асфальту. 
А що в Україні?
 Повноцінного екологічного моніторингу в режимі реального часу в Україні досі немає. Крім того, як і раніше у відкритому доступі відсутні дані про якість питної води та забруднення ґрунтів.
 Київ посідає 7 місце в рейтингу міст світу з забрудненим повітрям. Як цьому запобігти?
 Прийнято Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України"
 Основною метою автори закону вважають стимулювання виробництва «біорозкладних» пластикових пакетів через обмеження поширення звичайних.

Кілька важливих порад:
  • Відмовтесь від одноразової тари, надлишкової упаковки, соломинок та інших "одноразових" пластмас. Використовуйте багаторазовий посуд.
  • Вибирайте те, що придатне для повторного використання: сумки з тканини та напої у металевих або скляних пляшках.
  • Шукайте альтернативу пластиковим предметам, до яких ви звикли.
  • Відсортовуйте сміття.
  • Користуйтеся екологічним транспортом.
  • Поширюйте інформацію. Розкажіть рідним та друзями про те, наскільки важливо скоротити використання пластику у нашому житті та неприємні наслідки забруднення планети.
Давайте згадаємо, що ми всі живемо на одній планеті і забруднюючи природу ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. 
 Зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти його сам. Дехто відмовиться сьогодні від поїздки транспортом, хтось посадить дерево, а інший прибере сміття біля річки.

Щоб закріпити знання пропонуємо пройти вікторину


Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)