середу, 9 червня 2021 р.

Незбагнений світ океанів



У червні, за ініціативи Генеральної асамблеї ООН, був проголошений Міжнародний день океанів.

Цей день покликаний нагадати людям про необхідність зберегти природу, подбати про флору і фауну океану, що допоможе скоротити вимирання багатьох водних видів рослин і тварин.

Більше 70% поверхні Землі покрито світовим океаном. Вчені поділяють його на Атлантичний, Індійський, Тихий , Північний Льодовитий і Південний. Але насправді є лише один океан, який складається із п’яти складових басейнів – це Світовий Океан. Вивченням океанів займається океанологія.


Уявіть, що ви стоїте на узбережжі, і дивитеся на океан. Наскільки можна сягнути зором, нескінченні блакитні хвилі накочуються на берег. Спробуємо запитати себе:  "Наскільки великим є океан?" Світовий океан містить 97% усієї води нашої планети, а це більш ніж 1,3 мільярда кілометрів кубічних води.

І ще один вражаючий факт: світовий океан містить більш ніж 99% світової біосфери, а саме просторів та місць, де існує життя. Уся сукупність життєвих про́сторів на всіх континентах – усе це становить лише 1% біосфери. Океан – це усе інше. Його важливість для життя важко переоцінити.
Він також таїть у собі величні геологічні утворення нашої планети. Ось чотири найвідоміші з них.
 

Океан містить найбільшу у світі гірську систему – серединно-океанічний хребет. Маючи довжину 65 тисяч кілометрів, цей підводний хребет приблизно в 10 разів довший, ніж Анди – найдовша гірська система, що цілком знаходиться на суходолі.

На дні Данської протоки знаходиться найбільший в світі водоспад. Цей потужний потік переносить через свій поріг приблизно в 116 разів більше води, ніж найбільший на суходолі за витратою води водоспад Інга на річці Конго.

Найвища в світі гора, частково схована від нашого зору, знаходиться в океані. В той час, як 4200 м гори Мауна Кеа на Гаваях знаходяться вище рівня моря, її схили занурені під воду ще на 5800 метрів. Від засніженої вершини до покритої мулом основи ця гавайська гора приблизно 10 000 метрів заввишки, перевершуючи гору Еверест більше ніж на кілометр.

Найглибший у світі каньйон – Безодня Челенджера, яка розміщена на 11 км нижче поверхні океану, це в шість разів глибше Великого Каньйону. Глибина Безодні Челенджера приблизно дорівнює висоті, на якій літають пасажирські авіалайнери.

Отже, з якого боку не подивись, світовий океан є величезним. Він визначає обличчя нашої планети, океан містить найбільші геологічні утворення, вміщує найбільший життєвий простір, і, відповідно, є домівкою для найбільшої кількості життєвих форм на Землі.

Але він не настільки великий, не настільки неосяжний, не настільки надзвичайний, щоб бути недоторканним. В дійсності, враховуючи те, що 50% населення світу мешкає в межах 100 кілометрів від узбережжя, а майже уся решта населення – біля озер, рік чи боліт, вода з яких рано чи пізно потрапляє до океану, практично кожна людина на планеті має можливість впливати на загальний стан та природу Світового Океану.


У Всесвітній день океанів по всій планеті проводяться фестивалі на морську тематику, виставки, екологічні мітинги та акції. Жителям різних країн розповідають про те що вони можуть зробити, щоб захистити океани.


Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)