неділю, 6 червня 2021 р.

Майстер інтелектуального роману

 


Томас Манн - німецький письменник, есеїст, філантроп, брат Генріха Манна. Народився 6 червня 1875 року в Німецькій імперії. Мав двох братів і дві сестри.

 У 1905 році Томас одружився на Каті Прінгсхайм, дочці професора математики. Письменник став вхожий до кола буржуазії. У шлюбі народилося шестеро дітей. Зовні сім’я  Томаса Манна була уособленням благополуччя: талановита, успішна, багата.


Кажуть, що на дітях геніїв природа відпочиває. Всупереч цим твердженням діти Томаса Манна були дуже талановитими людьми. Але яких би успіхів вони досягали, вийти з тіні батька їм так і не вдалося. Належність до сім’ї видатного німецького письменника стала для його дітей і онуків одночасно і благословенням, і прокляттям. Троє – Еріка, Клаус і Голо – пішли по стопах батька і стали письменниками. Але насправді відносини в родині Томаса Манна були дуже непростими. У кожного з них були психічні проблеми, причому, досить серйозні. З шести дітей Томаса Манна двоє покінчили життя самогубством так як і обидві рідні сестри .

 Томас Манн працював у жанрах філософського, авантюрного та історичного романів. Був ярим противником фашизму, критикував нацизм. Виступав з лекціями, звертаючись до "Здорового розуму". З приходом  до влади  у 1933 році нацизму проживає у  Швейцарії, потім емігрує до США, а згодом повертається до Швейцарії де і доживає віку.

У 1929 році отримує Нобелівську премію за роман "Будденброки" написаний у 1901 році.



А у 1952 році стає Лауреатом премії Фельтрінеллі.(Одна з найпрестижніших нагород Італії.

Присуджується на національному та міжнародному рівні.)

Побудова творів Томаса Манна складалася з двох напрямків:  настанова на успадкування здобутків класичної літератури 19 століття та наслідуванні модерної доби. Досить часто класичні джерела, філософські праці, які є у творах Манна, розглянуті іронічно, навіть комічно. Прагненням письменника було не просто мати інтелектуальне підґрунтя, але стати незалежним від спадщини романтизму й класицизму. Не прийняв він до кінця й обіцяний рай модернізму. Тому проза Манна знаходиться в літературному «межичассі» — вона є цілком самостійною у запереченні усієї іншої літератури.

Найвідомішими творами були:

1) роман "Будденброки"(1901)









2) "Смерть у Венеції"(1911)










3) "Зачарована гора"(1924)










4) "Маріо і чарівник"( 1930)










5) "Доктор Фаустус" (1947)









Письменник помер 12 серпня 1955 року від атеросклерозу.


Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)