понеділок, 27 липня 2020 р.

"Від язичництва до християнства"


 День Хрещення Київської Русі – України - державне свято, яке було засновано 25 липня 2008 року указом третього президента України Віктора Ющенка. Відзначається щорічно 28 липня.
     Дату обрано не випадково. За переказами, саме в цей день у 988 році князь Володимир прийняв нову віру і повернувся до Києва, щоб охрестити народ Русі. Точну дату хрещення так і не встановили, її відзначили лише ймовірно. Це 14 серпня (за старим стилем або 27 липня за новим) 988 року.
  Утвердження християнства на Русі — тривалий складний процес, що розтягнувся у часі на багато століть, пройшовши кілька важливих стадій: спонтанного проникнення християнських ідей і цінностей до язичницького середовища, боротьби християнства та інших світових релігій за сфери впливу, проголошення християнства державною релігією Київської Русі, протистояння язичницького суспільства новій ідеології.
  Першою правителькою Русі, що офіційно прийняла християнство, стала вдова князя Ігоря, княгиня Ольга. Під час її перебування у 957 році у Константинополі було докладено чимало зусиль, щоб здобути найвищого державного титулу “дочки” імператора, для чого Ольга приватно приймає хрещення.
  Продовжити справу своєї бабусі  - хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією - зміг лише князь Володимир Великий. 
 Відомо, що князь Володимир вирішив хрестити Русь з політичних міркувань, в першу чергу сподіваючись цим кроком об'єднати ворогуючі землі та зміцнити власну владу.
  Влітку 988 році великий князь Володимир Святославович був охрещений в церкві св. Іакова в Херсонесі й одружився з Анною. Наприкінці літа він зі своєю новою дружиною повернувся до Києва і наказав усім прийняти нову віру. Хрещення киян, за літописом, відбувалося на річці Почайні, притоці Дніпра. При цьому не всі були згодні відмовлятися від язичництва, але їх "переконували" іноді за допомогою зброї.
  Але є одна, пов'язана з хрещенням Київської Русі, доволі істотна обставина, яку мало хто знає. Володимир хрестив киян удруге. У різних документах ідеть про те, що влітку 860 року за князювання в Києві Аскольда відбулося хрещення Русі. Никонівський  літопис  зберіг  свідчення  про  хрещення  Київської Русі  за  часів Аскольда  і  Діра: "Сотвори  же  мирне  устроїння  з  прежереченими  Руси,  і  преложи  сих  на  християнство,  і  обещавшеся  хреститися,  і  просиша  архиєрея,  і  посла  до  них  цар". 
  Як відомо, 882 року Аскольда було вбито, а його місце на київському престолі зайняв ладозький князь Олег, язичник. З літописів вилучалися всі згадки про подію літа 860 року. Отже, Київську Русь хрестили двічі з інтервалом у сто двадцять вісім років.

  ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ
  • Головною причиною для Володимира Великого хрестити Русь стало бажання об’єднати землі, щоб зміцнити князівство. І правитель чудово усвідомлював, що для цього потрібна єдина релігія.
  • При хрещенні Володимиру дали ім’я Василь.
  • Володимир Великий наказав хрестити Киян у річці Почайні 28 липня, тому раніше саме ця дата була Днем Києва.
  • Святкування Дня Хрещення Русі започаткував президент України Віктор Ющенко у 2008 році на 1020-у річницю.
  • У час хрещення в державній скарбниці Києва майже не залишилося монет, тому почали виготовляти перші гривні, відлиті з тих, які вже вийшли з обігу. На гривнях був зображений Володимир з надписом "Володимир на престолі".
 
До вашої уваги пропонуємо вікторину


Щодо розвитку християнських традицій — вони тісно переплились із старовинними язичницькими традиціям, обрядами та прикметами, в результаті чого український народ отримав свою унікальну культуру.










Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)