понеділок, 27 липня 2020 р.

Гепатит: знай, тестуй, лікуй вчасно!

 Незважаючи на прийняття цілої низки важливих
документів (Закон України "Основи законодавства України про охорону здоров'я", «Концепція Загальнодержавної
програми "Здоров'я 2020: український вимір" на 2012-2020 роки», Державна програма «Репродуктивне здоров'я нації», сьогодні маємо
незадовільну ситуацію - низьку народжуваність, зростання смертності, скорочення середньої тривалості життя, а також зростання та поширення хвороб.   Наша бібліотека не залишається осторонь цієї проблеми, ми постійно проводимо інформаційні заходи, щодо  виховання та формування культури здоров’я  для різного покоління. 
     28 липня - Всесвітній день боротьби з гепатитом. Датою для його заснування став день народження американського лікаря Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії, який відкрив вірус гепатиту B. Перший подібний День був проведений в 2008 році за ініціативою Міжнародного альянсу по боротьбі з гепатитом. Ця дата - нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит.

  Досить цікавим фактом про всесвітній день боротьби з гепатитом є те, що на його символі зображені три мавпи, у яких закриті вуха, рот і очі. Це вказує на головну проблему боротьби з гепатитом – його ігнорування з боку людей і влади. 
А що ми знаємо про гепатит?
 Сам гепатит – це одна з найнебезпечніших хвороб людства. Все тому, що хворіє нею майже кожен третій житель планети. У деяких країнах заражені гепатитом більше половини населення. 
Гепатит – це запалення печінки. Як правило, викликається вірусною інфекцією.
   Існує 5 основних вірусів гепатитів: A, B, C, D і E. Гепатит є одним з найбільш серйозних і поширених інфекційних станів на планеті, є глобальною проблемою в зв’язку з тягарем хвороби і смерті, з можливістю викликати спалахи і приводити до епідемічного поширення захворювання. Гепатити В і С викликають хронічний перебіг у сотень мільйонів людей, є основною причиною цирозу і раку печінки.
  Причиною зараження гепатитами А та Е зазвичай є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатити В, С і D розвиваються в результаті парентерального (через кров, різноманітні втручання з пошкодженням шкіри та слизових) контакту з інфікованими рідинами організму. У число найпоширеніших способів передачі цих вірусів входять переливання зараженої крові або продуктів крові, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання. Відносно гепатиту В також актуальний статевий шлях передачі (при різного роду сексуальних контактах).
   Присутній в фекаліях інфікованих людей і найчастіше передається при споживанні забруднених харчових продуктів або води, також може поширюватися при деяких видах сексуальних відносин. У багатьох випадках інфекції протікають в легкій формі, більшість людей повністю одужує і у них залишається по-життєвий імунітет, наявність якого засвідчує позитивний результат дослідження антитіл G до вірусу гепатиту А. Однак реєструються і випадки важкого перебігу гепатиту А, які можуть становити загрозу для життя. Для профілактики зараження даним вірусом гепатиту існують безпечні та ефективні вакцини.
      Гепатити B і C - хронічні інфекції, які можуть протікати безсимптомно протягом довгого часу, іноді декількох років або навіть десятиліть. Як мінімум 60% випадків раку печінки пов'язані з пізнім діагностуванням та лікуванням вірусів гепатиту В і С. 


Інкубаційний період інфекції (період від моменту зараження до розвитку клінічних проявів хвороби) гепатиту В становить в середньому 75 днів, але може коливатися від 30 до 180 днів. Вірус може виявлятися в крові протягом 30-60 днів після інфікування і здатний переходити в хронічну форму.
   У деяких пацієнтів виникають гострі стани з вираженими симптомами, які зберігаються кілька тижнів і включають:  

Вірус гепатиту В здатний виживати поза організмом людини щонайменше протягом семи днів. Протягом цього періоду вірус зберігає здатність викликати інфекцію при попаданні в організм осіб, які не захищені вакциною. 
Крім цього, поширенню вірусу гепатиту B можна запобігти таким чином:
  • уникайте контактів з кров’ю та рідинами організму інших людей;
  • уникайте непотрібних ін’єкцій: вибирайте пероральні ліки замість ін’єкцій там, де це можливо;
  • уникайте випадкових статевих контактів, завжди використовуйте презерватив;
  • ніколи не діліться персональними бритвами чи зубними щітками, манікюрними ножицями та іншими засобами індивідуального користування;
  • використовуйте тільки стерилізовані інструменти для пірсингу і татуювання;
  • вагітним жінкам, у яких діагностовано гепатит B, слід порадитися зі своїм лікарем про те, як запобігти передаванню вірусу до дитини.
                                   
Вперше про існування гепатиту С широкому загалу стало відомо 1989 року.  Однак з’ясувати, що спричинило поширення вірусу, вченим не вдалося. Точної інформації щодо збудника хвороби немає і досі.
Вакцини проти гепатиту С не існує, тому профілактика інфекції гепатиту С залежить від безпечних медичних та інших маніпуляцій, що пов'язані з контактом із кров'ю.

Найпоширеніші шляхи передавання:
  • небезпечні медичні та інші маніпуляції, пов’язані з контактом з кров’ю (татуювання, пірсинг тощо);
  • використання нестерилізованих побутових та професійних приладів після інфікованої людини (зубні щітки, манікюрні ножиці, бритви тощо);
  • використання нестерильного ін’єкційного інструментарію для вживання наркотиків;під час переливання крові та її компонентів.



Вперше про існування гепатиту С широкому загалу стало відомо 1989 року.  Однак з’ясувати, що спричинило поширення вірусу, вченим не вдалося. Точної інформації щодо збудника хвороби немає і досі.
  
Вірусний гепатит D (ВГД) — рідкісна форма вірусного гепатиту, що вперше описана в 1977 р. лікарем М. Різетто та іншими вченими.
   Гепатит D є найбільш тяжкою формою вірусного гепатиту зі швидким прогресуванням до цирозу, підвищеним ризиком розвитку гепатоцелюлярної карциноми та смертності в порівнянні з моноінфекцією гепатиту В   
Вірус гепатиту D є неповноцінним РНК-вірусом, який реплікується лише в присутності гепатиту В, зокрема HBsAg. 

  Передача вірусу найчастіше відбувається перинатальним шляхом від матері дитині, а також при контакті з кров'ю або іншими біологічними рідинами.
Вертикальна передача від матері дитині відбувається рідко.
Не менше 5% всіх людей з хронічною інфекцією також інфіковані HDV. Іншими словами, у всьому світі число інфікованих HDV становить 15-20 млн. Чоловік. Проте, це лише приблизна цифра, оскільки багато країн не ведуть обліку поширеності гепатиту D.
   В даний час показники ефективності курсів лікування, в цілому, невисокі лише 20–30%.

Інфекцію гепатиту D можна запобігти за допомогою імунізації проти гепатиту В.
Гепатит Е — гостре інфекційне захворювання, яке за клінічними проявами подібне до гепатиту А, передається завдяки фекально-оральному механізму передачі інфекції, має доброякісний перебіг, однак у вагітних та породіль характеризується тяжким перебігом з частим розвитком печінкової енцефалопатії і високою летальністю.

   
Вірус порівняно нестійкий у зовнішньому середовищі, гине при кип'ятінні, під впливом антисептиків, однак може тривало зберігатися в прісній воді.

   У зоні ризику знаходяться молоді люди у віці 10-30 років. Зафіксовані випадки передачі гепатиту Е через немиті руки, овочі, фрукти. Для безпеки слід виключити зі свого раціону сирі молюски (якщо даний продукт в ньому присутня), так як вони теж є переносниками гепатиту Е.

  Інкубаційний період вірусу гепатиту Е варіюється від 3 до 9 тижнів. В інкубаційний період відбувається поділ вірусу на дрібні клітини, і на перших стадіях недугу ніяк себе не проявляє. Симптоми гепатиту Е часто схожі з проявами деяких хвороб печінки. 
  
У людей зі слабким імунітетом можуть проявлятися такі ознаки:
  • відчуття сухості в роті;
  • слабкість, апатія;
  • сонливість;
  • головний біль в потиличній області, що має змінний характер.

Стадія клінічних проявів полягає в:
  • втраті апетиту;
  • тяжкості і здуття живота;
  • больовий чуттєвості в правому підребер'ї;
  • жовтушності шкіри;
  • збільшенні печінки;
  • потемнінні сечі;
  • світлих калових масах;
  • порушення стільця.
В нашій бібліотеці ви зможете більш детальніше ознайомитися з книгою  "Гепатит ".                 
Скачко Б.Г. Гепатит. - К.: Медицина, 2006.-224 с.                                                        У книжці на сучасному науковому рівні показано можливості профілактики та поетапного лікування хворих на гепатит різного походження (вірусний, токсичний, бактеріальний тощо), а також реабілітації після перенесеного захворювання. Автор рекомендує для лікування хворих на гепатит збори лікарських рослин, які мають протизапальну дію. Для широкого кола читачів, усіх, хто цікавиться умовами відносно безпечного життя в екологічно забрудненому середовищі, намагається жити без хвороб і хоче досягти активного довголіття. Буде також корисною інфекціоністам, токсикологам, терапевтам, гастроентерологам, сімейним лікарям.

Коротко про гепатити дивіться в нашому відео:











Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)