вівторок, 7 липня 2020 р.

Це нашої історії рядки

Наприкінці червня – на початку липня 1941 року війська Червоної армії зазнали значних невдач в оборонних боях і відступали під натиском вермахту на Правобережній Україні. 7-8 липня німецькі танкові з’єднання прорвали оборону радянських військ, захопивши Бердичів і Житомир. У фронті частин утворився 70-кілометровий розрив, через який на Київ рушили німецькі танкові дивізії.   11 липня німецька танкова дивізія спробувала форсувати Ірпінь і увірватися до Києва, але контрудари радянських військ і стійка оборона підступів до міста зірвали плани ворога оволодіти Києвом з ходу. 
  11 липня у зовнішньому секторі Київського укріп-району точилися бої за місто. Однак спробу захопити Київ зірвала стійка оборона Київського укріп-району та контрудари 5-ї і 6-ї армій. 

   У захисті міста брала активну участь Пінська військова флотилія. Для будівництва укріплень щодня мобілізовували 160 тис. осіб, завдяки важкій праці яких навколо Києва швидко звели додатково 230 км протитанкових ровів, побудували 1 650 дзотів та укріплень, заклали 100 тис. мін тощо. Разом із військами билися близько 35 тис. осіб народного ополчення і в його складі два бронепоїзди – літер "А" і літер "Б", партизанські загони, сформовані з робітників Донбасу, Харкова, Полтави.

   Тоді противник розпочав обхід Києва з двох сторін і 30 липня відновив наступ, до 10 серпня прорвавшись в південно-західні передмістя, але і тут зустрів героїчний опір і знову був зупинений.
  З-8 серпня 1941 році німецькі війська оточили 6-у і 12-ту радянські армії під командуванням І. Музиченка та 
П. Понєдєліна біля м.Умань і розгромити їх (у полон потрапило 102 тисячі червоноармійців і командирів). Це  також значно ускладнило становище оборонців Києва.
   30 липня війська німецької 6-ї армії відновили наступ на Київ. Завдавши головного удару на стику Київського  укріп-району і 26-ї армії, вони потіснили радянські війська. Водночас німецька 1-а танкова група розгорнула наступ у південному напрямі. 7 серпня радянська 5-а армія знову зупинила наступ військ німецької 6-ї армії на лінії залізниці Коростень–Київ, а 26-а армія навіть перейшла в контрнаступ. У самому місті успішну оборону тримала створена у серпні з частин укріп-району 37-а армія на чолі з генералом А. Власовим, яка відкинула ворожі війська, що увірвалися в південно-західного передмістя Києва, і станом на 15 серпня майже повністю відновила попередні позиції, потіснивши німецькі війська близько до першої лінії оборони Київського укріп-району. 
  Оборона Києва 1941 році була найбільшою і найважливішою серед інших оборонних боїв в Україні. Вона охопила територію понад 300 км уздовж лінії фронту і бл. 600 км углиб. Відтягнувши 17 дивізій вермахту, вона, по-перше, суттєво вплинула на зрив гітлерівського бліцкригу; по-друге, затримала наступ ворога на московському стратегічному напрямі. Однак прорахунки радянського командування, зокрема особисто Й. Сталіна, призвели до трагедії Південно-Західного фронту та захоплення Києва німецькими військами.
 
 У книзі на широкому історичному тлі простежується розвиток оборонних споруд Києва від заснування міста до початку XX століття. Розглядається процес зміни топографічних акцентів у побудові фортифікаційних споруд, що зводилися в різні періоди існування міста, їхні конструктивні особливості й відмінності, що удосконалювалися із розвитком економічних, технічних та інших складових, пов'язаних із змінами можливостей засобів оборони та нападу в конкретних історичних умовах, які складалися в суспільстві і впливали на побудову оборонних споруд.  У тексті надаються пояснення щодо розташування колишніх оборонних споруд та подій, що відбувалися в місті, відносно місцевостей сучасного Києва, ілюстрації, посилання на історичні джерела тощо.
  Героїчний Київ : Документальні розповіді/ Упор. В.І.Денисенко. - К. : Україна, 2003. - 335с. : іл.
  Книга присвячена незламним оборонцям і звитяжним визволителям столиці України від фашистських загарбників. Герої спогадів – льотчики, танкісти, артилеристи, воїни-десантники, підпільники, партизани, командири і воєначальники. З рядків достовірних розповідей постає грандіозний масштаб битви на Дніпрі за славний Київ у 1941-1943 роках. Для широкого кола читачів.

 Це видання присвячене аналізу (7 липня - 26 вересень 1941 г.), в ході якої Червона армія втратила цілий фронт, колишній найпотужнішим об'єднанням радянських військ з початку Великої Вітчизняної війни. Вперше дається докладний опис стану військ протиборчих сторін, їх бойового і чисельного складу, наводяться списки командного складу. Матеріали дозволяють зрозуміти причини катастрофи.

Дзвони пам'яті: Книга про трагедію сіл Київщини, знищених фашистами у роки війни: художні та документальні твори / редактор Ю. О. Збанацький. – Київ : Рад. письменник, 1985. – 206 c.
   
Євдокимов І.Ф. (Упор.) Листи героїв оборони Києва -Київ: Политиздат України, 1984. - 200 с .: іл.
У збірнику вміщено листи загиблих під час Великої Вітчизняної війни захисників столиці Радянської України, їх біографії та короткі описи доль їхніх родичів - адресатів цих листів. Наводяться фотографії героїв. Автор-упорядник - ветеран війни, сам брав участь в оборонних боях від кордону СРСР.

Книга "Київський укріплений район, 1941 рік. Хроніка оборони"







   


Після добрих 10 років роботи цілої групи людей вийшла книга про оборону Києва важким влітку 1941-го року. Хтось із нас років 5 повзав на пузі по смузі оборони міста (ділянка 60х10 км), роблячи топографічну прив'язку і опис опорників. Хтось шукав родичів і учасників тих боїв. Хтось займався аналітикою оперативно-тактичних аспектів. Підбиває статистика. Робилися переклади німецьких архівних документів. В цілому оброблено понад 10.000 листів архівних справ, як радянських, так і німецьких. Робота йшла з "відкритим кінцем", тому ми зробили ряд невеликих відкриттів (не завжди приємних), уточнили долі деяких людей, згінувшіх тоді. Фотознімки, дані в книзі, справжні, "київські", шукалися-збиралися роками в антикварних магазинах і архівів. У багатьох випадках все ще можна побачити ті місця і зміцнення, зафіксовані на знайдених фотографіях. Карти і схеми створені на підставі зведень-першоджерел. У книзі є навіть досить реалістичні малюнки з окремих бойових епізодів (штурмовка наших дотів), відтворені на підставі німецьких звітів тих днів. 

З боями я пройшов чотири роки, 
Під кулями, у спеку і мороз.
Н смерть ми бились з ворогом жорстоким, 
зі смертю жити поруч довелось.

Коли ж беру у руки нагороди, 
То бачу знов: розрух, дим війн...
Відходять друзі і літа відходять, 
Та згадка про наш подвиг не вмира.
  В.І.Піщанський (учасник бойових дій ВВВ)

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)