понеділок, 6 липня 2020 р.

Гі де Мопассан

«Я жадав всього, але не знаходив задоволення ні в чому». 

Анрі-Рене-Альбер-Гі де Мопассан народився 5 серпня 1850 року. Світу він більш відомий як Гі де Мопассан, який став згодом класиком французької літератури і одним з найвпливовіших письменників свого часу.

   Відомо, що Мопассана справедливо називають одним із творців сучасної форми розповіді. Вчилися у нього мистецтву короткої форми О. Генрі і Сомерсет Моем, а його талантом захоплювалися Фрідріх Ніцше, Іван Тургенєв і Лев Толстой.

  Був прекрасним плавцем, врятував тонучого в морі англійського поета Алджернона Суінберна.
     Став учасником франко-прусської війни (1870-1871) в якості простого рядового. Війна, яка залишила глибокий слід в душі майбутнього письменника, стала місцем дії багатьох його книг, включаючи перший твір - знамениту новелу "Пампушка".
     Першим літературним наставником письменника був Гюстав Флобер. Саме він вимогливо розбирав і редагував твори молодого Мопассана, не дозволяючи йому друкуватися, поки не була написана новела «Пампушка», що Флобер назвав шедевром. Цей твір відразу ж став дуже популярним серед читачів.
  Після колосального успіху «Пампушки» всього за десять років Мопассан створив всі свої 29 книг. Серед них шість романів («Життя», «Любий друг», «Монт-Оріоль», «П'єр і Жан», «Сильна як смерть», «Наше серце»), більше трьохсот новел та кілька мандрівних нарисів. Збірки новел видавалися щорічно, а іноді і по кілька книжок на рік. Письменник перебував у зеніті слави. Його справи йшли добре і, долучаючись до його таланту, зробили його багатим.
   У різні роки книги Мопассана переносили на екран такі режисери, як Михайло Ромм ( "Пампушка", 1934), Жан Ренуар ( "Заміська прогулянка", 1936), Луїс Бунюель ( "Жінка без кохання", 1952), Жан-Люк Годар ( "Чоловіче-Макі", 1965).
   Працездатність Мопассана вражає:  біографи вирахували, що тільки за 1885 рік Мопассан написав 1500 друкованих сторінок. Цього не вдавалося досягти ні Бальзаку, ні Діккенсу, ні, навіть, Дюма.
   З 1884 року письменник почав страждати від нав'язливих ідей, галюцинацій і іпохондрії, а в грудні 1891, після спроби самогубства потрапив в лікарню для душевнохворих. 
  6 липня 1893 року великого письменника не стало.

 


"Любов - це єдина радість в житті, але ми самі часто псуємо її, пред'являючи надто великі вимоги" ... Однак у Жоржа Дюбуа - головного героя роману "Милий друг" Гі де Мопассана - зовсім інші погляди на якусь там романтику: для нього любов - звичайно ж, не справжнє почуття, тільки його імітація - це лише плата за матеріальне втілення тих самих "великих вимог". Колишній військовий і безсовісний журналіст, використовуючи обман, звабливу зовнішність і зв'язку своїх заміжніх коханок, швидко досягає успіху у вищому світі, такому ж "милому", як і він сам ... Амбіційний жиголо, бездушний цинік, який звик отримувати земні блага з жіночих рук, став одним із символів свого часу і увічнив ім'я свого автора в історії світової культури.

Життя” — перший роман відомого французького письменника Гі де Мопассана (1850—1893), одного з найкращих майстрів європейської прози. Автор змальовує звичайне людське життя з його радощами і прикростями крізь призму почуттів головної героїні. Сімнадцятирічна Жанна, сповнена любові до життя і довіри до людей, виявляється непристосованою до жорстокої дійсності та неспроможною протистояти лицемірному суспільству. Весь її життєвий шлях — низка гірких розчарувань, історія краху ілюзій. Складна доля героїні спонукає читача замислитися над справжньою суттю життя.

Не дарма письменник починає свій невеличкий твір "Паризьке пригода" з рядків про жіноче цікавості. Воно дійсно має величезну силу і що тільки жінка не зробить заради нього. Розповідь якраз про це, звичайна провінціалка, що має сім'ю, дітей, раптом втомилася від спокійного життя і захотіла нових вражень і вона вирушила до Парижа в пошуках гострих відчуттів.


  

“Сильна як смерть” — один із пізніх романів Гі де Мопассана (1850—1893), великого знавця глибин людської душі. Перед нами розгортається історія кохання, що тривало впродовж усього життя. Читач має змогу разом з героями книги пройти їхній життєвий шлях від юності до старості й побачити, як змінюються почуття з плином часу, невблаганного й немилосердного до краси графині де Гільруа та безжалісного до долі її коханця — художника Олів’є Бертена
Сюжет твору наступний - в одному екіпажі їде досить різношерста компанія, серед яких аристократи, черниці і куртизанка на прізвисько Пампушка. Всі вони залишають водної місто під час військових дій. І ось під час подорожі кожен персонаж розкривається по своєму. Автор показує, що людина всього лише жертва обставин, і кожен з нас це відображення його оточення, адже терплячи злидні, голод, людина здатна піднятися над усім цим і зберегти височину духу, або він опускається все нижче по соціальних сходах? Ось автор і розмірковує над цим приводячи в якості доказів історії з життя своїх персонажів. Варто зазначити, що частково ця новела написана на основі реальних подіях. 



До збірки увійшли кращі розповіді класика світової літератури. 




 В основі цього роману великого французького письменника Гі де Мопассана (1850-1893) лежить історія кохання між християнами Андермат і Полем Бретіньї, місце дії - що входить в моду водолікувальний курорт. Як і в інших знаменитих творах автора, любовні відносини героїв тісно переплетені з бізнесом, з бажанням збагатитися за всяку ціну. По суті, це роман соціальний і сатиричний, по праву входить в канон класичних творів літератури критичного реалізму.













Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)