суботу, 11 липня 2020 р.

Африка очима африканських письменників


   2020 рік – Рік африканського народу в Україні. 
  Африка — це цікавий, дивовижний континент, який зберігає чимало таємниць. Край безмежних саван  і жарких пустель, колиска дикої незайманої природи та людства. І якщо вам хочеться щось цікаве дізнатися про Африку, відправляйтесь в подорож  разом з нами.  Перейдіть за посиланням Подорожі Африкою, або на нашій Facebook сторінці. Також ми підготували цікаву вікторину "Африканський континент"

  



Добірка художньої літератури авторів з африканським корінням.







x
"Половина жовтого сонця"
Повний напруженого драматизму роман "Половина жовтого сонця" розповідає історії декількох  людей, - історії,  які сплелися самим разючим чином. Британські критики присудили йому престижну премію "Оранж".


 Батько шістнадцятирічної Камбілі, героїні бестселера нігерійської письменниці Чімаманди Адічі - багатий філантроп, борець з корупцією і фанатичний католик. Однак його любов до Бога для дружини і дітей обертається лише домашньою тиранією, страхом і насильством. І тільки опинившись в гостинному будинку тітоньки, Камбілі розуміє, що існує інша любов, інше життя... Унікальний пурпурний кущ гібіскусу стане символом духовного звільнення.

Чинуа Ачебе "І прийшло знищення"
 Ця книга найвідомішого нігерійського романіста увійшла у Список 100 найкращих книг за версією thegreatestbooks. Цей роман про далеке минуле Нігерії, про трагічні часи колонізації Африки. Відтворюючи історію мужньої і сильної людини Оконкво, який втілює в собі кращі якості воїна і  борця, письменник поставив собі за 
 мету захистити  потоптане достоїнство африканців, реабілітувати  минуле своєї країни, не тільки закреслене, а й фальсифіковане англійськими   колонізаторами. Це перша частина незакінченої трилогії автора, яку перекладено 50 мовами і продана  накладом більше 10 мільйонів примірників.     Ця книга стала найбільш читаною книгою  в Африці. У 2007 році Чинуа Ачебе став лауреатом Міжнародної Букерівської премії.

Чіґозі Обіоми «Рибалки»
Це історія про братів та одне пророцтво, яку розповів дев'ятирічний хлопчик. У маленькому африканському містечку Акура жила сім'я, та було в ній чотири брата — Бен, Ікенна, Боджі та Обембе. Одного разу вони вирішують пропустити заняття в школі та відправитися рибалити на заборонену річку. Там на них чекала доленосна зустріч з Абулу, місцевим божевільним, котрий передрік смерть Ікенни від рук одного зі своїх братів... З цього пророцтва й почалися чвари та негаразди в донедавна щасливій та дружній родині...

     «Рибалки» — роман, названий кращою книгою 2015 року в більш ніж десяти престижних рейтингах, включаючи «New York Times Book Review», «Wall Street Journal», «Washington Post» та «NPR». Це яскравий дебют молодого нігерійського письменника повний містики та національного колориту, який вже перекладений  більш ніж двадцятьма мовами світу.

Бен Окрі "Голодна дорога"
Книга написана від імені хлопчика Азаро (зменшувальне від Лазар), в спогадах якого лишився період до його народження. Його земне життя протікає в бідному поселенні, де родина змушена заробляти найважчою працею серед бруду, поту й крові. Душа ж його прагне до світу примар, померлих пращурів, душ речей й тварин. Безперервна розповідь нагадує неймовірний сон, який, можливо, і є тим самим простором, де невід’ємно існують дві реальності. Відьми й перевертні тут постають повноправними членами суспільства, електрика є справжнім чудом, трави розмовляють з пташками, живі протистоять мертвим, а дощі змивають будинки. Ця книга – земний провідник в екзотичну африканську (не)реальність.

   Бен Окрі є фіналістом Букерівської премії 1991 року.



 Воле Шоїнка "Інтерпретатори"




  Роман Шоїнки перенасичений тривогою та похмурими передчуттями. Інтерпретатори зазирають у минуле, очікують відповіді від майбутнього і корчаться від болю в сьогоденні — п’ять героїв-інтелігентів, що існують у світі зла і намагаються виборсатися з тієї мерзоти, яка їх оточує. Коли у Нігерії спалахує громадянська війна, Шоїнка у своїх статтях захищає бунтівну провінцію Біафри. І у 1967 році письменника заарештовують як зрадника і шпигуна та, не висунувши проти нього жодного  офіційного звинувачення, впродовж двох років утримують у в’язниці.


  Воле Шоїнка став першим лауреатом Нобелівської премії з Африки, отримавши нагороду в 1986 році «за створення театру величезної культурної перспективи і поезії». Його п'єси міцно увійшли в репертуар англійських театрів.


Роман Джона Максвелла Кутзеея «Безчестя» зачіпає дуже складні та серйозні теми. Здається, що роман безнадійний та безвихідний. У романі розповідається про професора англійської мови, який викладає в університеті і він підстаркуватий егоїст. Він ціле життя мав стосунки з різними жінками, в першу чергу своїми студентками. Нашого професора викривають і він змушений виїхати до своєї доньки на ферму. На фермі починаються жахливі події, які негативно вплинуть і на нашого головного героя. У творі піднімаються декілька важких та неоднозначних проблемних питань. В першу чергу розглядається питання расової дискримінації, навіть якщо події роману відбуваються вже після завершення жахливих подій апартеїду. По-друге, у книзі йдеться про захист тварин. Наскрізною темою роману є насильство, як психологічне, так і фізичне. Негативний та безнадійний антураж зберігається до самого кінця роману. Герої майже без виключення негативні, читач не може поспівчувати з персонажами. Центральні особи навіть після багатьох життєвих травм не міняються і не вчаться зі своїх помилок.

   Книга «Безчестя» екранізована у 2008 році австралійським режисером Стівом Джакобсом.

    « Жіноче детективне агентство №1 »
 ММА Рамотсве відкриває перше жіноче детективне агентство в африканській країні Ботсвані і приступає до захоплюючим розслідувань. Вона шукає зниклого чоловіка своєї клієнтки, ловить злочинця і розвінчує самозванця. Але найважливішою справою виявляється пошук вкраденого шаманом одинадцятирічного хлопчика ...





Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)