середу, 8 липня 2020 р.

Людина починається з сім'ї



8 липня - День сім'ї ( День родини) в Україні. Це відносно молоде свято і святкується з 2012 року. 
 Кожен з нас починається з родини. Саме найрідніші люди поряд з нами з перших днів нашого життя. Вони допомагають малесенькому немовляті вирости у дорослу зрілу людину. Недарма кажуть, що те, що ми отримуємо в дитинстві, несемо з собою все життя.
     Дуже багато залежить від родини. Від того, які погляди на життя у батьків, який приклад вони подають своїм дітям, напряму залежить те, якою виросте їхня дитина. Якщо у батьки ставляться одне до одного з повагою, допомагають та підтримують одне одного, не принижують гідність жодного з членів родини, то  дитина у подальшому житті буде прагнути саме до таких стосунків. І навпаки, якщо  у сім’ї немає довірливих стосунків, батьки не рахуються з думкою один  одного, сваряться і з’ясовують стосунки при дітях, то така ж модель майбутньої родини закріпиться у свідомості сина чи доньки. Тож, дійсно, кожен з нас починається з родини. Без підтримки рідних багатьом з відомих сьогодні людей навряд чи вдалося б досягти тих вершин, які вони підкорили. Сім’я  відіграє визначальну роль у формуванні людської особистості. І сім’ї, які створюють молоді люди, часто є копією тих родин, у яких вони виросли. 
   В Україні є чимало династій, якими ми по праву можемо пишатися, адже їхні досягнення відомі далеко за межами нашої Батьківщини. Найвідоміша українська династія - Терещенки. Артемій Терещенко починав як дрібний торговець, але доріс до крупного промисловця і землевласника.

 
Покоління за поколінням вони кидали виклик долі, змінювали все довкола, збирали найкращі зразки мистецтва свого часу. 
                  
 Великі землевласники і успішні промисловці Терещенко залишили після себе значний слід в історії. Один з них -   Михайло Терещенко - був навіть оголошений Гітлером своїм особистим ворогом тільки тому, що талановитий українець зумів врятувати активи австрійського банку. «Прагнення до суспільної користі» - таким був девіз найбільших українських цукрових магнатів і щедрих благодійників кінця XIX - поч. ХХ ст.
 Сьогодні нащадки Терещенко живуть в США, Франції і Швейцарії. А кілька років тому праправнук Миколи Мішель Терещенко, який повернувся на батьківщину свого роду, став мером Глухова. Як і його знаменитого прадіда, він підтримує місто і намагається побудувати там успішне сільське господарство.
 
 Одна з найстаріших лікарських династій в Україн – медична династія Богомольців.
Започаткована Олександром Михайловичем Богомольцем, земським лікарем, і його дружиною Софією Миколаївною. Їхній син, Олександр Олександрович Богомолець — президент Академії Наук УРСР, віце-президент АН СРСР і Академії медичних наук СРСР. Основоположник української школи патофізіології, ендокринології і геронтології, засновник перших в Росії і Україні науково-дослідних закладів медичного профілю
Нині всі ми добре знаємо Ольгу Вадимівну Богомолець  -  українську співачку, лікаря, громадського  діяча, заслужену діячку науки і техніки України, кавалера ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Ольга Богомолець створила історико-культурний комплекс «Замок Радомисль» в місті Радомишлі (Житомирська область), до складу якого входить єдиний у світі Музей української домашньої ікони. 

Більшість із Богомольців протягом багатьох століть були «людьми рицарськими» - платили Вітчизні «податок кров'ю». Але в роду можна зустріти і державних діячів різних рангів, які виконували свій обов'язок в державах, де їм доводилося жити. Є й мореплавці, і письменники, і художники, і лікарі, і служителі церкви ...

   Найвідоміша акторська династія – династія Сумських.
Народний артист України В'ячеслав Сумський і його дружина Анна, стали родоначальниками акторської династії, яку гідно продовжили дочки Наталія та Ольга. В'ячеслав Народний артист України, Анна - Заслужена артистка УРСР. Обидві їх дочки також стали Народними артистками України. Але на Наталці і Ользі династія не закінчується.  
Старша сестра народила від українського оператора Ігоря Мамая дочку -  актрису і співачку Дарину. А від нинішнього чоловіка актора Анатолія Хостікоєва - сина В'ячеслава, який також уже дебютував у кіно.
Ольга теж вирішила пов'язати своє життя з колегою по цеху. Першим її чоловіком став Народний артист України Євген Паперний, від якого Ольга народила ще одну актрису Антоніну. Тоня також вибрала в якості супутника по життю актора Володимира Яглич.

Другим чоловіком молодшої Сумської став актор Віталій Борисюк. У них в шлюбі народилася дочка Анна, яка в свої 16 років вже з'являється в рекламі в якості моделі.


Здавна відомо, що родина — то невичерпне джерело наснаги, любові та батьківських обов'язків. І кожна сім'я докладає зусиль, аби не всохло родове дерево, бо "Без роду нема народу". Нагадували: "Забудеш свій рід — усохне твій корінь". 
Рід, родовід, родина, рідня… Слова одного кореня, які в Україні споконвіку вважаються святими. Саме з сім`ї починається земне життя людини. Тут вона здобуває свій перший досвід спілкування зі світом, звідси робить свої перші кроки, тут пізнає перші цінності життя, вчиться шанувати батька, матір, свій рід, любити землю, де народилася, берегти пам’ять свого роду.
«У сім’ї шліфуються найтонші грані людини – громадянина, людини – трудівника, людини – культурної особистості. Із сім’ї починається суспільне виховання.» (В.Сухомлинський “ Батьківська педагогіка ”)
   Сім’я була і залишається хранителькою людських цінностей, культури і історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. З родини починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина.
На нашому ютуб каналі переглядайте наше відео фото-флешмобу до Дня української родини 





Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)