понеділок, 30 березня 2020 р.

Я картопля-бараболя, Розкошую серед поля.



Сьогодні, 30 березня, православні християни святкують День святого Олексія. Свято встановлене на вшанування пам'яті преподобного Олексія, чоловіка Божого. 
  У народі день преподобного Олексія вважається остаточним приходом весни, за це свято й отримало свою другу назву.
  Господарі починають готуватися до польових робіт: виносять на вулицю для загартовування картоплю, лагодять садовий і городній інвентар. Всю домашню роботу намагалися зробити впродовж дня, адже ввечері всією сім’єю слід зібратися за трапезою й провести зиму.
  Картопля – один з основних овочів на наших столах і ділянках. Здавалося б, у посадці бульб немає нічого складного, але для отримання більш раннього і високого врожаю без передпосівної підготовки не обійтися.
Підготовка картоплі до посадки включає три етапи:
 1. прогрівання:
   Перебрати наявну у вас, для посадки, насіннєву картоплю потрібно завчасно - до самої посадки бульб і навіть перед закладкою їх на пророщування. Потворні бульби, с ознаками задухи при зберіганні, підморожені, сильно пошкоджені різними шкідниками і уражені сухою гниллю, звичайної паршею, а також ті, що не дали паростків після пророщування або мають ниткоподібні паростки, вибраковують. Ретельний відбір і підготовка здорових бульб збільшує врожайність картоплі від 8 до 36%.
2 обробка дезінфікуючими й поживними розчинами: 
  Обробка бульб мінеральними добривами та  мікроелементами дозволяє вирішити відразу два завдання – створити для бульб додаткове джерело поживних елементів і стимулювати хімічні процеси в бульбі. Для цього у відрі води розчиняють по 1 ст.л. аміачної селітри і суперфосфата і в день посадки на годину занурюють в нього бульби або обприскати цим розчином з розрахунку один стакан розчину на 10 кг бульб.   Дуже корисно перед посадкою  картоплі  обсипати бульби деревяним попелом або внести його в грунт під час посадки в кількості по 2 ст. л. під кожну бульбу. Обробка бульб стимуляторами росту прискорює проростання вічок не тільки на верхівці а й в нижній частині бульби. У таких рослин сходи більш дружні , кущі відрізняються підвищеним числом стебел.
3. озеленення і пророщення на світлі:
  У першій половині процесу пророщування - до появи на бульбах паростків - світло не обов'язкове. На світлі бульби і оченята піддаються якісним змінам. У бульбах накопичується хлорофіл, це посилює розвиток кореневої системи, від потужності якої залежить врожайність. Але не тільки на розвиток кореневої системи впливає хлорофіл в посадочних бульбах, ще посилюється розвиток листової поверхні. Поки що проростають бульби перебувають під впливом світла, сильно вкорінені паростки з безліччю крихітних листочків майже не додаються в масі, міцно тримаються на бульбах, а значить, не обламуються під час посадки в ґрунт.
  Звичайно, підготовка насіння картоплі на відкритому майданчику не завжди можливо. Можна ефективно проростити картоплю і в приміщенні, склавши в дерев'яні ящики з широкими просвітами насіння бульби, можна навіть поставити їх в штабеля, а між ними підвісити вертикально люмінесцентні лампи на відстані 2,5 м одна від іншої. Немає дерев'яних ящиків, не проблема! Складаємо насіннєву картоплю в прозорі поліетиленові мішки, зручно якщо вони будуть по 4-5 кг. По всій довжині пакета на рівномірній відстані один від одного робимо отвори діаметром 1,5 см, через які надходить повітря і виходить вуглекислий газ, що утворюється при диханні бульб. Щоб не допустити розвитку хвороб на бульбах в мішках, картоплю перед засипанням в мішки обробляють 5 %-ним розчином препарату ТМТД. Пакети (мішки) заповнюють бульбами на 2/3 об'єму, кінці зав'язують або чимось затискають. Пакети підвісьте так, щоб у кожній половині пакета була приблизно половина насіння і нехай вони з усіх боків добре освітлюються. До появи паростків освітлення не обов'язкове і допустима підвищена температура - до 20 ° С.
   Подальше пророщування добре протікає при достатньому освітленні і температурі 12-15 ° С. Вологість повітря в приміщенні повинна бути близько 85 %. При зниженні вологості бульби будуть втрачати свою воду, при підвищенні вологості понад 85 % будуть створюватися умови, сприятливі для розвитку хвороботворних мікроорганізмів. У теплу пору пророщувати картоплю в пакетах можна і під навісом на вулиці при розсіяному світлі. Але пам'ятайте на абсолютно відкритому майданчику можливі опіки бульб через плівку! На випадок негоди, заморозків необхідно передбачити укриття.
    
Також, на теплого Олексія пасічники, якщо вже зійшов сніг,  виносили вулики та замовляли бджіл, щоб ті не шукали інших господарів. Вони молилися святому Олексієві, аби той захищав бджіл від різної напасті та послав гарне "медове" літо.
Ще більше корисних порад, знайдете у журналах, книгах та газетах.









Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)