неділя, 25 серпня 2024 р.

"Від зернятка до хліба" - жнива.


Серпень, як найщедріший місяць літа, завершується, але в природі ще триває збір врожаю. Цей період активізує заготівлю та переробку плодів, овочів і грибів. Історично, кельти та слов’яни святкували свято жнив в кінці серпня, що залишилося в традиціях до сьогодні. Це свято, яке відзначається в останню неділю серпня, є нагадуванням про вдячність Матері-Землі за її дари. Народна мудрість говорить: "Один серпневий день цілий рік годує".
   Сьогодні до нас в бібліотеку завітали майбутні першачки. І поки літо радує нас сонячними днями ми поринули в світ українських традицій.
   
Традиції та звичаї: обжинки.

На більшості території України жнива тривали до Спаса або до Іллі. Вважали, що житні духи по язичницьких віруваннях ховаються в останньому снопу — Дідусі. Його з шаною приносили додому та зберігали аж до Різдва.
Останні колоски не зрізали повністю. Їх завжди залишали як своєрідну жертву для житніх духів за язичницькими віруваннями і також польових жителів — пташок і звіряток. Казали: «Щоб земля була не голодна». Колосся, яке мало назву «бороди», перевивали червоними стрічками, а всередину ставили частування. Вважали: якщо після такої гостини лягти на поле, то земля-годувальниця повертає сили, затрачені під час жнив, і наповнює здоров’ям та бадьорістю.
Після того жінки "ворожили" кидаючи серпа через себе. Вважали: якщо він тричі встромиться в землю, то чекай наступного року на багатий врожай!
Дівчата й молодиці обирали «царівну» або ж «княгиню», прикрашали її вінком із колосся та квітів і з піснями вели до села, де вже все було готове для пишного й гучного свята Врожаю!


Під спів пісень відбувався похід до двору господаря, складання йому обжинкового вінця (як символу достатку й радості), виспівуючи відповідні бажання. Після цього починалоя пригощання й частування женців із танцями й піснями.
Котився віночок по полю,
Просився женчикув додому:
- Мої женчики-дивочки,
Возьміте мене на ручки,
Занесіте мене додому,
Положіте мене в стодолу.
Хай у стодолі спочину,
Доки вивезуть на ниву.
Вже я на ниві набувся,
Буйного вітру начувся.
Ой як то нам весело,
Бо ми віночок несемо,
А як будемо в селі,
То буде ще веселій.


Наша рідна Україна — багата на культурні традиції.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Чарівний світ українського кіно.

Напередодні Дня українського кіно, що святкується щорічно в другу суботу вересня, в бібліотеці №11 відбулися літературні читання, обговоренн...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (23) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (6) День захисника України (8) День книги (15) День незалежності України (10) день пам'яті (10) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (8) здоровий спосіб життя (39) книги (57) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (20) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (6) Письменники (59) Письменники України (54) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (26) Сторінка історії (53) У світі права (10) Україна (139) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (17) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (126) Чорнобиль (3)