неділя, 25 серпня 2024 р.

Рівне - серце Волині.


Хочете відчути справжній дух України? Тоді вам обов'язково варто відвідати Рівне! Це місто, де стародавні замки мирно сусідять із сучасними торговими центрами, а тихі вулички ведуть до жвавих площ. 
Рівне –це справжня перлина Волині, яка святкує свій день народження 25 серпня. 

Точної дати заснування Рівного немає. Проте перша писемна згадка про нього – це 1283 рік. 
Існує легенда, що назва міста походить від рівнинного ландшафту, на якому воно розташоване. Однак, є ще одна версія: Рівне заснував князь Володимир Великий, коли проїжджав через ці землі. Втомлений довгими походами, він вирішив зупинитися і відпочити. Місцевість була настільки рівною та спокійною, що князь вирішив закласти тут місто.
Рівне – це місто, яке поєднує в собі спокій провінційного життя та багату історію. Воно тричі ставало столицею, а його вулицями ходили видатні особистості. Давайте разом зануримося в атмосферу цього чарівного міста!

З 29 березня 1919 року Рівне, як зазначала преса того часу, стало «новою столицею Директорії». Друге проголошення Рівного державним центром також відбулося навесні 1919 року, коли генерал-хорунжий Володимир Оскілко спробував усунути Симона Петлюру з посади керівника Армії УНР і здійснив державний переворот. Проте переворот Оскілка зазнав невдачі.

Місто Рівне з населенням 30 тисяч активно розвивалося завдяки численним кредитним установам і торговим закладам, а також отримувало товарну продукцію від місцевих німців, чехів і поляків. У місті почали друкувати місцеві гроші — внутрішні бони, оскільки Директорія не забезпечувала достатню кількість грошових знаків. Було випущено кілька серій дрібних грошей номіналом 1, 3, 5 і 10 рублів, а в травні 1919 року з'явився номінал у 25 карбованців з гербом УНР.
1 вересня 1941 року було проголошено Райхскомісаріат України, а столицею став Рівне. Тут зосередилися основні адміністративні установи окупованої України.
Літом 1941 року в Рівному створили міську управу, яку очолив фармацевт Полікарп Бульба, а згодом — професор Іван Сав’юк.
Восени 1941 року в урочищі Сосонки німці знищили 20 000 євреїв, що становило 50% населення міста.
Це місто славиться своєю багатою культурною спадщиною. Відомі діячі, такі як письменник Улас Самчук та художник Ніл Хасевич, внесли свій вагомий вклад у розвиток української культури, і їхня спадщина живе у музеях та галереях Рівного.
Рівне надихало письменників.Тут бували: Тарас Шевченко, Микола Лисенко, Олена Теліга працювала в редакції газети "Волинь" з 1 вересня 1941 року, Євген Маланюк - у Рівному  написав один з перших своїх віршів у 1916 році,  Микола Костомаров викладав у місцевій газеті та 
Володимир Вернадський.

В Рівному народився письменник Олександр Ірванець автор книги
"Рівне/Ровно".
У романі «Рівне/Ровно» Олександра Ірванця порушуються важливі питання про моральний вибір персонажа Ецірвана, який стикається з тиском з боку «компетентних органів». Автор залишає відкритими питання про те, чи буде його вчинок визнано подвигом або ганьбою, а також чи справді місто зможе об'єднатися, чи це лише ілюзія. Читачі разом з автором мають долучитися до роздумів над цими темами. Антиутопічна «Стіна» в романі не є простою аналогією Берлінської стіни, а радше символізує спільні страждання.

Однією з найвідоміших пам’яток міста є Свято-Воскресенський собор, архітектурна перлина, що поєднує у собі елементи неокласицизму та неовізантійського стилю.
Рівне колись було резиденцією магнатів Любомирських! Їхній замок — одна з найвеличніших споруд міста. Хоча він не зберігся, легенди про підземні ходи досі бентежать уяву рівнян. Кажуть, ці ходи тягнуться на кілометри і можуть вести до інших міст!

Золота Брама Рівного є одним із найвідоміших символів міста. Вона була побудована на початку XVII століття і служила головним входом до міста. За легендою, брама була настільки міцною, що витримала кілька нападів ворогів. Вважається, що в її стінах заховані таємниці, які й досі не розгадані.

Рівне славиться своїм бурштином, а місцевий Музей бурштину є єдиним в Україні. У музеї зібрано унікальні експонати, серед яких бурштинові вироби з давніх часів. Кажуть, що деякі з цих виробів мають магічні властивості та можуть приносити удачу.

Старовинні підземелля.
У Рівному існують легенди про стародавні підземелля, які передаються з покоління в покоління. Ці перекази підтверджуються письмовими згадками та археологічними знахідками. Зокрема, дослідники виявили елементи кріплення кладки в підземній частині Палацику «На Гірці», що використовувалися при будівництві Десятинної церкви в Києві.

Десятинна церква, збудована князем Володимиром Святославичем у 989—996 роках, є важливим елементом стародавньої архітектури України. Існує припущення, що підземелля в Рівному могли бути створені ще в добу Київської Русі або раніше, хоча це потребує додаткових наукових підтверджень. Очевидці свідчать про розгалужену систему підземних ходів, що з'єднували князівську резиденцію з різними частинами міста. Спогади доньки художника Георгія Косміаді описують, як діти досліджували ці підземелля, які викликали інтерес і таємничість. Легенда про підземелля Рівного має потенціал стати реальністю.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Чарівний світ українського кіно.

Напередодні Дня українського кіно, що святкується щорічно в другу суботу вересня, в бібліотеці №11 відбулися літературні читання, обговоренн...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (23) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (6) День захисника України (8) День книги (15) День незалежності України (10) день пам'яті (10) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (8) здоровий спосіб життя (39) книги (57) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (20) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (6) Письменники (59) Письменники України (54) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (26) Сторінка історії (53) У світі права (10) Україна (139) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (17) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (126) Чорнобиль (3)