вівторок, 21 листопада 2023 р.

“Вільні творять майбутнє”


   Сьогодні українці відзначають День Гідності і Свободи. У цей день десять років тому українці вийшли на вулиці і повідомили всьому світу про свій цивілізаційний вибір.
                            
Цьогоріч День Гідності та Свободи проходитиме під затвердженним торік гаслом “Вільні творити майбутнє”. Головна ідея полягає у тому, що, попри різні політичні погляди, українці вміють об’єднуватися задля обстоювання основних цінностей. Прагнення свободи пробуджує гідність. Так було у 2004 році під час Помаранчевої революції та у 2013–2014 роках під час Революції Гідності.
Книги представленні на виставці в бібліотеці, нагадають з чого розпочався "Майдан" і що відбувалося далі. 

Українці обрали боротьбу за свободу, рівноправ’я, гідність і повагу. Українці протиставили свій вибір грубій силі авторитаризму та його зневажливому ставленню до українського народу.
Пророчими стали слова Євгена Коновальця про значення боротьби: “У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю”.
Українці стали свідомою та єдиною нацією. Те, що раніше розуміли одиниці, стало аксіомою для всіх.
Ця єдність проявилася у формуванні потужного волонтерського руху, що забезпечував усім необхідним тих, хто стояв на передньому краї.

Основою успіху Революції Гідності стала місцева громада. Самоорганізація, спільна дія місцевого самоврядування і простих мешканців українських міст врятувала Україну від хаосу і безладу. Надавалася медична допомога. Забезпечувався громадський порядок. Українці не ділилися 
на партії. Вони об’єдналися заради Свободи і Гідності, заради порятунку України.



Завдяки цій єдності і спільній дії здійснилася мрія багатьох поколінь нашого народу, висловлена Степаном Бандерою: “І прийде час, коли один скаже "Слава Україні! ", а мільйони відповідатимуть "Героям слава!” Сьогодні це гасло усіх українців. Це офіційне привітання армії, Національної гвардії, всієї України.
Сьогодні маємо пам’ятати ціну нашої Свободи і Гідності! Подякувати тим, хто поклав життя і здоров’я заради цих цінностей. Хто першим переступив через страх і повів за собою інших. Хто своєю щоденною працею зробив можливою боротьбу!

Сьогодні, як і десять років тому розбрат між нами сіють наші вороги. Теперішня війна – це новий Майдан, тепер вже в межах всієї країни… Але єдність, свобода та гідність важливіші за тимчасові економічні та соціальні труднощі. Усі перепони ми здолаємо, коли матимемо свою вільну державу сильних громад. Але втративши свободу, ми втратимо і шанс на добробут у майбутньому. Пам’ятаймо наша сила у суспільній згоді та єдності, бо згода будує, а розбрат руйнує!
З Днем Гідності і Свободи!
Слава українським героям!
Слава українському народу!
Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Україна берегиня Європи.

Відзначення Дня Європи в Україні є важливим кроком до зміцнення самоідентифікації України як європейської держави, яка поважає європейські т...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (8) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (118) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)