понеділок, 20 листопада 2023 р.

“Дитячі душі на Землі нехай ніхто не ображає” Казкова мозаїка до Всесвітнього дня дитини

     Сьогодні, 20 листопада 2023 року, відзначається Всесвітній день дитини – свято взаєморозуміння та підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей зі всього світу.
  Всесвітній день дитини - це один з найважливіших днів у календарі, який покликаний нагадати нам, дорослим, про відповідальність за благополуччя і щастя дітей. Діти - найдорожче багатство кожної людини. Вони майбутнє держави, яке формується у сьогоденні. Заради їх щастя ми готові долати всі труднощі і перешкоди. В них - надія на щасливе майбутнє наших сімей, всього українського роду. Свято Всесвітній день дитини виникло в середині минулого століття, а саме в 1954-му році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй затвердила свою резолюцію, рекомендувавши всім країнам відзначати цей день, починаючи з 1956-го року.
    У багатьох країнах світу в ці дні проводять великі свята. У Китаї кожній дитині до 14 років держава дарує маленькі подаруночки. В Індії вчителі разом з учнями розробляють сценарій з танцями і піснями, головна мета яких розвеселити дітей. В Японії день дитини влаштовують двічі: окремо для дівчаток і для хлопчиків.
   В Україні офіційно свято було встановлене у 2009 році. В цей час у кожному місті влаштовують святкові заходи для дітей. І ми, звичайно, даруємо радість спілкування в нашій бібліотеці.
   Дітей молодшого шкільного віку запросили до бібліотечної "Казкової мозаїки" та познайомили з Декларацією прав дитини. Адже кожній дитині потрібен світ, де вона може сміятися, танцювати, співати, вчитися жити на світі і бути щасливою. Якою б розумною і талановитою не була дитина, вона потребує турботи, уваги, піклування, любові, захисту і постійної підтримки з боку дорослих. Діти повинні залишатися дітьми до того, як стануть дорослими, і наш обов'язок - зробити все можливе, щоб допомогти їм рости в комфортному середовищі.  

 Мета сьогоднішнього заходу - розширити знання дітей про Всесвітній день дитини.
формувати патріотичні почуття, вчити усвідомлювати єдність своєї долі і долі Батьківщини, виховувати почуття чуйності, доброти, взаємодопомоги.

   Відповідно до Декларації прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю та Конвенцію про права дитини, кожна дитина має право на освіту, здоров’я, належну медичну допомогу, ім’я та громадянство. Кожна дитина по факту народження заслуговує на турботливе родинне середовище та захист від жорстокого поводження чи насильства.Спочатку розглянемо права дітей:
  Дитяча усмішка одна з найкрасивіших пам'яток в світі.
  Проте сьогодні перед Україною стоять нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з ескалацією насильства, бойових дій на територіях всіх областей України та окупації окремих територій. Кожна дитина має право бути захищеною, розвиватися і навчатися для кращого майбутнього. Але не треба забувати і про обов'язки. Діти повинні розуміти, що крім прав у них є й обов'язки,які потрібно виконувати. Тепер розглянемо які ж обов'язки мають діти: 
   З учнями розігрували театральні сценки про порушення прав. Розглянули, коли порушуються права дітей та які обов'язки мають діти.






        Коли порушують права дитини?
Коли немає безпеки для її життя та здоров’я.
Коли її потреби ігноруються.
Коли по відношенню до дитини спостерігаються випадки насилля або приниження.
Коли порушуються недоторканість дитини.
Коли дитину ізолюють.
Коли дитину залякують.
Коли вона немає права голосу у процесі прийняття важливого для сім’ї рішення.
Коли вона не може вільно висловлювати свої думки і почуття.
Коли її особисті речі не є недоторканими.
Коли її використовують у конфліктних ситуаціях з родичами.
Коли дитина стає свідком приниження гідності інших людей.
Плекаймо надію на швидку Нашу Перемогу та світле, веселкове i щасливе майбутнє наших дітей.


Підсумок
  Держави широко інформують про права, що містяться в Конвенції, як дорослих, так і дітей.
Дитя моє, права дитини завчи напам'ять.
Порадь і друзям почитать.
Хай прочитають тато й мама
– Закони всім потрібно знать.
Будь добрим сином (чи дочкою),
Поганим вчинком не зганьби
Ти роду власного ніколи.
Люби свою сім'ю і школу,
Свою Україну люби!






Немає коментарів:

Дописати коментар

«І в книгах пам'ять про війну»

   8 травня Україна і світ відзначають День пам'яті та примирення, вшановуючи полеглих у Другій світовій війні. Сьогодні ми вас поз...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)